RPG Ultima 1

Beknopte geschiedenis van de roleplaying game | RETRO

Ja, ja ja… Ik weet het. Vandaag is het donderdag. En normaal verschijnt ons Retro-artikel op woensdag. Maar vandaag dus niet! Ik ga het hebben over mijn lievelingsgenre aller tijden – de RPG. En omdat 2016 een fair share aan roleplaying games uit gaat brengen, vertel ik jullie graag wat meer over de geschiedenis van dit genre. Waar vinden deze games hun oorsprong en waar komen de typische gameplayelementen vandaan? I’m gonna tell ya.

De meeste mensen hebben ongetwijfeld wel eens gehoord van Dungeons & Dragons, een spelletje dat ouderwets aan tafel gespeeld wordt. Dit spel kent zijn oorsprong in 1974, maar is nog steeds populair. Het spel kent vele typische elementen die tot de dag van vandaag nog gebruikt worden in RPG’s: hit points, experience points, character classes met hun speciale eigenschappen, verschillende rassen, de mogelijkheid om een hoger level te worden, verwisselbare wapens en armor…

DND tabletop

De groeiende populariteit van het spel zorgde ervoor dat er vele soortgenoten op de markt verschenen. Concurrenten zoals Tunnels and Trolls of Runequest werden ook populair, maar niet zo’n succes als D&D. Maar wij zouden StarGamers niet zijn als ik me niet vooral zou richten op de videogames.

De eerste RPG’s die verschenen als videogame waren technisch best knap in elkaar gefietst en goed speelbaar. Maar het oog wil ook wat, en terugkijkend naar de eerste pogingen zoals Dungeon, Rogue en Moria kan ik het toch niet laten een lichtelijk hysterisch lachje te onderdrukken…

Early RPG rogue

Deze games waren dan esthetisch niet zo geslaagd, ze waren wel de grondleggers voor twee belangrijke games in het genre: Ultima en Wizardry. Deze twee series zijn voor hun tijd vaak verkocht en waren bovendien ook grafisch een stuk succesvoller dan hun voorgangers. Deze spellen vinden hun oorsprong begin jaren ’80.

RPG Ultima 1

In 1985 kwam Ultima IV uit, en bracht een innovatieve nieuwe toevoeging met zich mee voor het genre. Het werd mogelijk om je karakter ook moreel te vormen door antwoord te geven op een aantal vragen. Die antwoorden maakten uit of je het spel bijvoorbeeld zou beginnen als druid of als shepherd. Nog iets later maakten we kennis met A Bard’s Tale, waarin we dorpjes konden verkennen en waarbij de spelwereld dus een uitgebreidere functie kreeg dan puur als “merchant”. Bovendien kreeg de speler meer pretty colours; en wie wil dat nou niet?

Bards Tale RPG

Later in de jaren ’80 maakten de videogames wederom een grafisch sprongetje vooruit, en het spel Dungeon Master zorgde bij menig speler voor slapeloze nachten. Dit spel introduceerde 3D graphics bij een first person perspectief en dat was voor die tijd vernieuwend. Dit spel is een vroege invloed geweest op latere beroemde spellen zoals de Elder Scrolls serie en de Fallout serie.

Early RPG Dungeon Master

De jaren ’90 brachten ons games die nu nog legendarisch zijn. Zo kwamen Diablo en Baldur’s Gate uit, die voor een heropleving zorgden van de westerse RPG-markt. Vooral Diablo was vernieuwend vanwege de mogelijkheid om met je vrienden te kunnen spelen; deze factor maakte het spel voor lange tijd ongeëvenaard populair.

First Diablo

De Japanse RPG-markt was een stuk groter dan de westerse markt. Toch zal menig speler zich Final Fantasy VII herinneren; dit spel maakte RPG’s namelijk ook populair bij console gamers. Voor deze doorbraak waren de roleplaying games vooral populair op de pc.

Final Fantasy VII

Met een nieuwe eeuw kregen we ook veel nieuwe RPG’s voor onze kiezen. En met de nieuwere technologie werden de games steeds geavanceerder: mooiere graphics, grotere werelden en langere verhaallijnen. Maar de meeste roleplaying games zijn tot heden gebaseerd op die spelregels die hun oorsprong vinden in de allereerste spellen zoals Dungeons & Dragons.

Tegenwoordig kent het begrip RPG veel meer subgenres. World of Warcraft heeft de MMORPG op de kaart gezet, bijvoorbeeld. Maar ook shooter RPG’s zoals Mass Effect en Fallout zijn mateloos populair.

Ook in 2016 zullen er weer RPG’s uitkomen. Waar kijken jullie het meest naar uit? Genadeloos afgeslacht worden in Dark Souls 3, anyone? Of liever de nieuwe Deus Ex? Misschien zijn jullie grotere liefhebbers van de nieuwste Mass Effect: Andromeda? Of toch The Division? Let us know!!

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x