Je had het al in mijn hoogtepunten van 2015 kunnen lezen, maar op het moment van schrijven is mijn consolefamilie uitgebreid met de komst van de Xbox One, het jonge broertje van de Xbox 360 in mijn collectie. Op 31 December 2015 werd de Xbox One geboren na een lange periode na de productie in een doos te hebben gezeten.

Het eerste wat ik opmerkte is dat het koppelen aan de TV, nu met een HDMI-aansluiting gaat. Probleem is echter dat mijn TV die niet heeft, dus daarvoor heb ik een HDMI-AVI converter gekocht die ik op moment van schrijven nog binnen moet krijgen. Tot die tijd staat de Xbox One in de woonkamer, op een lekker groot scherm ook met HDMI-aansluiting. Gelukkig kan de Xbox One wel draadloos verbinding maken met Wi-Fi, zonder extra adapter, waardoor ik geen kabel LAN-kabel meer hoef te leggen door het huis.

wire-computer

Ik vond de Xbox 360 al vrij groot maar de Xbox One is wel een vrij fors apparaat. Ben wel blij dat ze hem zwart hebben gemaakt, vind ik persoonlijk mooier en die zien er na jaren toch beter uit dan een witte console (ivm verkleuring en vlekken). Heb een aan-/uitknop op de console nog niet gevonden tot op heden, omdat ik gewent ben me console altijd met de controller aan te zetten en daardoor ziet de console er net even wat strakker uit dan zijn oude broer, die de nodige poorts, aansluitingen en knoppen op de voorkant had. Ben benieuwd of ik die op ten duur nog ga missen.

Kennis Maken
Al het begin is moeilijk met kinderen en we leven nou eenmaal in tijden waar er veel van een kind verwacht wordt gedurende het opgroeien. Voor de Xbox One is dat niet anders, je moet hem leren hoe je een console update, wie je bent, welke games en achievements je allemaal heb gehaald, je profiel laden en natuurlijk ook de spellen leren spelen die zijn broer ook al kan spelen (360). Daarnaast moet je als ouder van zo’n kind ook wennen, ieder kind is anders. De interface, het vinden van de juiste menu’s en zelfs de instellingen werken net even anders. Zo kon ik mijn locatie op de Xbox One niet op Nederland zetten, omdat ik als taal “Engels” had gekozen. Dacht ik mijn kind tweetalig te kunnen opvoeden, wordt het toch alleen Nederlands.

Het begin was niet alleen voor mij wennen, ook voor de Xbox One. Ik heb hem gekocht met Fifa 2016 (via download) en van de 500 gb, was al ruim 22 gb nodig om het spel op te slaan. Reken er maar op dat met het downloaden van je profiel, systeem en het spel zelf, zeker 4 a 5 uur bezig bent met wachten op het downloaden. Genoeg tijd om al je huiswerk te maken voor komende weer, het huis schoon te maken, zodat je zodra je kan beginnen met gamen, het schoolwerk en huishouden gerust weer een weekje kan laten versloffen.

63250945

Het Wachten Wordt Beloont?
De meeste van ons zullen de overgang van 2D naar 3D gaming nog mee hebben gemaakt. Het is essentieel geweest voor het moderne gamen. De impact die de Nintendo 64 en Playstation 1 hadden, zullen niet worden overtroffen met deze nieuwe generatie consoles. Om eerlijk te zijn, was ik in het begin best sceptisch over de huidige generatie: was dit allemaal wel nodig! Op internet zijn tal van filmpjes waarin PS3 & PS4 of Xbox 360 & Xbox One graphics met elkaar vergeleken. Derglijke filmpjes hebben me in de afgelopen jaren nog niet echt overtuigd van de kracht van de nieuwe consoles.

Fifa 2016 kon daar op dat moment ook weinig aan veranderen. Natuurlijk zag het er mooier uit dan Fifa 2015 en leven de stadions meer, maar was dit genoeg om een nieuwe console te rechtvaardige. Daarnaast ben ik zelf geen groot liefhebber van sportgames, dus daar kan het ook aan gelegen hebben. Wat wel duidelijk was is hoeveel beter de Xbox One controller aanvoelt. Voldoende weerstand waar nodig bij knoppen, de schouderknoppen zijn werkelijk perfect en het voelt net even wat beter in de hand. De Xbox Knop zit wel onhandig ver naar boven op de controller, dat voelde prettiger in het midden.

Destiny
Na een paar dagen kreeg ik ook Destiny: The Taken King op mijn deurmat vallen en daaamn wat zijn de graphics strak (of om Bassie te quoten: allemamagisch!). Het speelt lekker, voelt lekker aan om de schouderknoppen (triggers) vol aan te zetten en een paar goedgeplaatste kogels in een alien weg te schieten. Daarnaast is het erg vet om ook op de maan te spelen en zien wat Destiny heeft gedaan om de maan leefbaar te maken. Het is gewoon genieten van de graphics en het RPG element van Destiny bevalt me ook wel, het upgraden, langzaam meer mogelijkheden unlocken en de strikes zijn ook vet waarmee je online met vrienden opdrachten uitvoert.  Het heeft me overtuigd van de nieuwe generatie consoles en als je dat thuis beleeft op groot scherm (in plaats van op een youtube filmpje achter een klein laptopscherm) voelt het toch anders.

466548main_as16-113-18339_full

Wat me opviel ten opzichte van de Xbox 360 is hoe rustig de Xbox One klinkt met een disc erin. Stukken beter dan al het geluid wat er uit die straalmotor van de 360 afkomt. Werd vaak op ten duur wel moe van dat constante geluid dus voor mij persoonlijk is het toch een groot pluspunt.

De Toekomst
In de toekomst moet er nog heel wat gebeuren voor de Xbox One en eigenlijk is het een teleurstelling dat die zaken jaren na het uitkomen van de Xbox One nog niet gebeurd zijn. Zo kan het bloed van en gamer eigenlijk nog niet echt stromen met maar twee games. Gelukkig is de Xbox One backwards compatible, wat betekend dat ik me oude spellen ook op de Xbox One kan spelen. Probleem is dat de lijst met games op dit moment nog beperkt is. Zo wou ik van het weekend, Metal Gear Solid: The Phantom Pain spelen (die ik al had voor de Xbox 360) en Megaman 9 en 1o en Terraria, maar dit was allemaal (nog niet) mogelijk (zie de volledige lijst hier).

NothingToPlay
Ik zeg daarbij “nog niet” omdat Microsoft wel van plan is om iedere maand nieuwe (of beter gezegd oude) games aan de lijst toe te voegen die ook overgezet kunnen worden naar de Xbox One. Verder moet ik nog veel meer checken over de  multiplayer op de Xbox One. Binnenkort maar mijn vrienden uitnodigen om in het weekend en keertje goed Fifa 2016 uit te checken. Daarnaast ga ik de aankomende tijden ook kijken hoe het dvd’s afspeelt en hoe je files vanaf je USB afspeelt (muziek en videos). Op de Xbox 360 lukte dit makkelijk, maar op de Xbox One lijkt het mijn harde schijf met muziek ineens niet te herkennen.

Het mag dan niet de grootste evolutie zijn die console gaming heeft meegemaakt, maar het is zeker een stap voorwaarts op het gebied van graphics, de controller is beter dan ooit (en ook meteen een stuk duurder in de winkel) en Microsoft heeft meer ingezet op content sharing: gameclips delen op social media of je achievements posten die je hebt gehaald. Je merk dat de Xbox One vooral een compleet multimediasysteem wil zijn.

Kortom, ik ben voorlopig lang nog niet klaar met het ontdekken van de Xbox One. Daarnaast moet ik binnenkort ook maar kijken wat voor spellen er al zijn of uitkomen op de Xbox One en kijken wat voor leuks daar nog tussen zit om de console even goed te testen. Als jullie nog suggesties hebben, dan hoor ik het graag in de reacties!

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=9G84sNvKULg” opacity=”.5″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]