AOC Q27T1 monitor | HARDWARE

Monitoren zijn niet echt sexy, de gebruikelijke line-up van PC-monitoren volgen namelijk vaak hetzelfde ontwerp. Ze bestaan vaak uit zwarte platen kunststof met metalen recht-toe-recht-aan standaards. AOC wil deze ontwerpstandaard doorbreken met hun nieuwe monitor, de AOC Q27T1. Deze monitor is ontworpen in samenwerking met Studio FA Porsche, en ziet er toch heel anders uit als menig monitor die wij voorbij hebben zien komen. Het is niet alleen een solide monitor voor een redelijke prijs, maar het ziet er ook nog eens belachelijk goed uit.

Monitoren zijn niet echt objecten die bekend staan omdat ze er zo mooi uit zien. Het is een hoop plastic, met een LED of IPS paneel erin, een sloot aan aansluitingen met meestal een saaie voet. Nu hoeven deze dingen er ook niet mooi uit te zien, aangezien je eigenlijk alleen maar naar het scherm zelf kijkt. Toch merk je al snel met de Q27T1 dat een monitor toch best wel een blikvanger kan zijn op je bureau.

Stijlvol

Zodra je de AOC Q27T1 uitpakt en uit de doos haalt, merk je meteen dat je hier te maken hebt met een eigenzinnig en stijlvol ontwerp. Het hoofdpaneel is een 27-inch grote IPS-display met een glaslaag en een kaderloze rand. Dit alles wordt vergezeld door een pianozwarte strook langs de onderkant, waarin alle benodigde bedieningselementen zijn ondergebracht.

De achterkant van de monitor is poepie strak te noemen, en deze is voorzien van een opvallend groot AOC-logo. Hier heb je ook soort van afneembare kap die de diverse aansluitpoorten verbergt, en welke je helpt bij de kabelmanagement om alles gestroomlijnd weg te werken. De grootste blikvanger is de niet-verwijderbare voet, welke uit één stuk metaal bestaat en zorgt voor een hele luxe uitstraling op je bureau. Het geheel ziet er ongelooflijk goed en strak uit.

Dun en dik

De Q27T1 is een ontzettend dun scherm, waardoor AOC genoodzaakt is om een adapter bij de monitor te leveren. Deze is stiekem best wel groot van formaat, wat betekent dat je een lelijke zwarte blok plastic op je bureau hebt liggen, tenzij je het natuurlijk ergens achter je bureau kunt verstoppen. Wat dan wel weer mooi meegenomen is, is dat de stroomkabel tussen de adapter en de monitor een stuk dunner is dan wat je gewend bent.

Poortjes en FreeSync

Achter de eerder genoemde afneembare kap, vindt je een keur aan aansluitingen op de monitor. Zo heeft de Q27T1 een enkele DisplayPort 1.2 poort en twee HDMI 1.4-poorten. Door het gebruik van deze poorten kun je opmaken dat deze monitor geen HDR ondersteunt, maar gelukkig maken de kleuren en het design van de Q27T1 een heleboel goed. Ook heeft de monitor ondersteuning voor FreeSync, welke beschikbaar wordt gesteld als je een AMD GPU op de monitor aansluit.

Out-of-the-box oogt het scherm van de Q27T1 erg goed, want de monitor kent een breed kleurengamma, waardoor de kleuren van het scherm af spatten. Dit is uiteraard handig voor mensen die vaak gebruik maken van grafische applicaties als Photoshop. Qua gaming merk je dit ook erg goed op, helemaal als je kleurrijke games als Fortnite of Overwatch speelt. Ook kent de monitor een laag gehalte aan blauw licht, waardoor je ogen rustiger worden tijdens het gebruik van de monitor.

QHD all the way!

QHD is tegenwoordig een vaak gebruikte resolutie op monitoren. Het is scherper dan Full HD, maar vraagt niet zoveel van je systeem als met een 4K resolutie. Deze resolutie van 2560 x 1440 zag er zowel in desktopmodus als in games helder en scherp uit. Toch is deze monitor niet ontworpen met gaming in gedachten. Dit ligt namelijk aan de refreshrate van de monitor, De Q27T1 heeft namelijk een paneel met een verversingssnelheid van 75 Hz en een responstijd van 5 ms. Dat betekent dat het niet een van de beste gamingmonitors zal zijn waarop je Modern Warfare of Overwatch speelt. De Q27T1 zal meer geschikt moeten zijn voor minder competitieve games, vooral met de FreeSync- ondersteuning, voor het bestrijden van screentearing met verversingssnelheden van 48 Hz en hoger. Mocht je deze monitor willen gebruiken met een console, dan zit je gewoon goed aangezien deze niet boven de 60Hz gaan. Consoles ondersteunen alleen niet de QHD resolutie, maar worden stiekem opgeschaald waardoor alles er strak en helder uit ziet.

Vanwege het design van de monitor, waardoor de voet dus vast zit aan het paneel, is het niet mogelijk om de monitor aan een muur te hangen. Dit komt omdat er geen VESA-compatibiliteit aanwezig is. Dat is jammer, maar het is wel erg begrijpelijk omdat de voet een belangrijke rol speelt in de algehele uitstraling van het unieke ontwerp van Porsche. Zorg er wel voor dat je een ruim bureau hebt om de monitor op te zetten, want dat verdiend de Q27T1 ook zeker!

Conclusie

Bij de AOC Q27T1 draait alles om design. Als je iemand bent die niks geeft om hoe een monitor eruit ziet, dan raad ik je aan om verder te kijken. Daarnaast lever je ook het een en ander in voor dit design, want de monitor kent geen HDR en heeft voor competitieve gamers een te lage refreshrate.  Maar als je die tekortkomingen over het hoofd kunt zien, is dit een van de mooiste schermen die je op dit moment kunt kopen. Het scherm is helder, kent een breed kleurenspectrum, heeft een goede responsetijd en is qua prijs/kwaliteit verhouding ook zeker aan te raden.

AOC Q27T1 monitor | HARDWARE
HOT!
Prachtig en stijlvol design
Kabelmanagement dankzij afdek klep
Geweldig kleurenspectrum
NOT!
Refreshrate van 75Hz is niet echt geschikt voor gaming
Niet aan de muur te hangen
Geen HDR
85
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x