Call of Duty: Black Ops 4 | REVIEW

Elk jaar in, dezelfde tijdsperiode, staan gamertjes over de hele wereld weer te springen om de nieuwe Call of Duty te spelen. Zo nu ook met de komst van de nieuwste telg in de Black Ops-serie, welke ook weer terugkeert naar een wat modernere tijd. Weet Black Ops 4 voldoende te innoveren om de franchise fris te houden, of is het weer meer van hetzelfde? Je leest het in de review!

Black Ops 4 is de eerste Call of Duty game die geen Story Mode heeft en zich dus volledig focust op het multiplayer gedeelte. De game kent wel een aantal solo missies welke je in je eentje kunt spelen, maar deze zijn meer ontwikkelt om de diverse Specialists te leren kennen. Je krijgt een soort tutorial, welke je de diverse krachten laat testen van een van de personages en daarna mag je in een multiplayer potje vol computergestuurde tegenstanders je vaardigheden in de praktijk brengen. Nadat je deze voltooid hebt, krijg je een filmpje met wat backstory van je Specialist te zien. Dit is niet echt een campaign-mode die je speelt, ondanks het achtergrond verhaal van de diverse personages, maar wel een goede voorbereiding voor het echte werk in de multiplayer.

Black Ops 4 is dus een multiplayer-game pursang geworden. Je krijgt bij de game de keuze uit drie verschillende speltypes, namelijk de gewone multiplayer, de welbekende Zombie-modus en het gloedjenieuwe Blackout (a.k.a. Battle Royale).

Dominate me!

De gewone multiplayer is weer als vanouds en voelt op de een of andere manier verfrissender aan dan de voorgangers van Black Ops 4. Het kent weer de bekende spelmodi zoals Kill Confirmed, Team Deathmatch, Domination en dit alles in Core of Hardcore mode. Toch zijn er twee nieuwe speelmodi toegevoegd welke erg opvallend en leuk zijn. Zo is daar Heist is wat schaamteloze leentjebuur speelt met de klassieke Counter-gameplay. Je begint een game en je kunt een gun kopen, door middel van het verzamelen van ingame cash kun je jouw wapentuig uitbreiden, perks kopen of meer munitie aanschaffen. Als je een pot wint krijg je natuurlijk meer geld en ben je al sneller in het voordeel. Het is een mode waar ik heel erg aan moest wennen, maar naarmate je meer speelt en dus de gameplay leert kennen kom je erachter dat dit een best vermakelijke gamemode is.

Control is daarentegen een echt vette aanwinst voor Black Ops. Deze mode laat twee teams iedere ronde vechten om het behouden dan wel veroveren van twee punten in het level zoals in Domination. Elk team krijgt dertig respawns en zijn deze op is het Game Over, is de tijd voorbij dan wint het team met de meeste punten in een ronde. Als een kip zonder kop rondrennen is er niet bij, want Control legt de nadruk op samenwerken en tactiek, en de oldschool Call of Duty ‘run-and-gun’ gameplay wordt daardoor aardig getemd, wat ook erg prettig te noemen is.

Call of Overwatch

Je kunt ook merken dat Treyarch ervoor gezorgd heeft dat samenwerken loont. Ze hebben stiekem gekeken naar Overwatch, waarin Specialist zorgen voor een uitgebalanceerde gameplay. Elke Specialist heeft zijn eigen unieke vaardigheden en zelfs een Ultimate. De Specialists zelf zijn niet echt nieuw en de meeste kennen we al uit Black Ops 3, zoals Ruin, Nomad, Seraph. Toch zijn er een aantal nieuwe Specialist toegevoegd. Nomad is mijn favoriet, aangezien deze dude als speciale vaardigheid een soort van trip-mine kan planten. Met zijn Ultimate kun je een Attack Dog in de spelwereld dumpen, welke op jacht gaat naar de vijand en deze flink in hun flikker kan bijten. Een nieuwe Specialist is bijvoorbeeld Ajax (zullen de Feyenoord fans fijn vinden…), welke een flinke stungrenade kan gooien om vijanden te verblinden, en als Ultimate krijgt hij een oversized schild om kogels te weren en zoveel mogelijk kills te maken zonder dood te gaan (waardoor je weer Score Streaks kan sparen). Door het gebruik van diverse Specialist in je team kun je de boel ook lekker balanceren, wat weer ten goede komt in modes als Control, Domination en Hardpoint. Dit alles in 14 diverse maps, waarvan er vier remakes zijn van welbekende maps. Tevens krijgen alle Black Ops 4-spelers in november nog de welbekende Nuke Town map erbij, helemaal gratisch!

Waar we in de voorgaande games magisch voorzien werden van health, werkt dit in Black Ops 4 iets anders. In plaats van dat je levensbalk automatisch aangevuld wordt, nadat je een paar kogels hebt mogen kopen, heb je nu de beschikking over een Stim Pack. Met een druk op de linkerbumper prop je een spuit in je donder waardoor je weer op goede gezondheid komt. Dit brengt meer tactiek naar de game, want nadat je een vijand overhoop geschoten hebt, ren je weg van de confrontatie om de keuze te maken om jezelf even bij te healen, waarna je je killingspree weer voort kunt zetten of juist om je gun even te reloaden. Het is aan jou om de keuze te maken en dit zorgt voor een verfrissend nieuw perspectief op de welbekende gameplay.

https://www.youtube.com/watch?v=ooyjaVdt-jA&t=8s

Black Ops Royale

De mensen bij Activision en Treyarch zijn niet gek en leven zeker niet onder een steen. Ook zij hebben de impact gezien wat het Battle Royale-genre heeft toegevoegd aan het gaminglandschap. Daarom hebben ze gekozen om zelf een variant te maken in dit genre, onder de naam Blackout. Ook hier moeten honderd spelers op een steeds kleiner wordend level zien te overleven. Er kan maar één speler of team winnen. Dat Battle Royale ongelooflijk populair is, hoeven we je niet te vertellen. Kijk maar naar games als Fortnite, welke een grote en jonge doelgroep weet te trekken.

Call of Duty wil dus meedoen met de hype en levert daarom ook een PUBG-achtige game modi af, waarin je het in je eentje of als team van twee of vier spelers op mag nemen tegen 88 tot maximaal 100 andere gamers. Zoals we het kennen in dit genre, start je de match in een helikopter waaruit je kunt springen. Vanuit hier kun je zelf bepalen waar je land en mag je beginnen met de jacht op de andere spelers. De spelwereld in Blackout is gigantisch groot en bestaat uit diverse iconische multiplayer maps uit eerdere Call of Duty games. Zo kom je bijvoorbeeld Nuketown, Turbine en de Firing Range. Blackout kent veel raakvlakken met PUBG, maar dit komt voornamelijk door het uiterlijk van de spelmodi. Ook hier mag je op zoek gaan naar geweren, verschillende ammunitiesoorten, med packs allerlei andere hulpmiddelen zoals scopes, mag extensions en meer. Daarnaast verzamel je ook zogenoemde perks, die je vaardigheden geven zodat je meer overlevingskans hebt in de game.

Je merkt al heel snel dat de Call of Duty-gameplay uitermate goed geschikt is voor Battle Royale. De snelle actie spat van je scherm af, en doordat je nu in één grote spelwereld bezig bent moet je ook goed nadenken wat je volgende actie zal zijn. Ik kan je vertellen dat overleven en jezelf soms verbergen beter werkt dan steeds de confrontatie aan te gaan met een vijand. Daarnaast is het in Blackout voor het eerst in de serie dat we ook voertuigen kunnen besturen om de lange afstanden te overbruggen. Niks is vetter dan in Duo’s over de map te crossen in een dikke quad, terwijl je probeert elke andere tegenstander omver te rijden. Ondanks dat ik lovend ben over deze nieuwe mode, kent het toch een aantal glitches en merk je dat het technisch nog niet helemaal in orde is. Ondanks dat brengt deze Battle Royale-variant je in ieder geval klassieke Call of Duty-gameplay in een nieuw jasje, wat ook nog eens ongelooflijk goed aanvoelt. Hooray for Treyarch!

Zombibi

Als laatste is daar de Zombie-mode,welke zoals gewoonlijk een coöperatieve modus voor vier spelers is, waarin we opnieuw ondoden nog meer dood mogen maken. In Black Ops 4 mag je drie grote Zombie-levels verwachten, en heb je de Season Pass dan komen er in totaal nog vier nieuwe maps bij.

De diversiteit in de drie levels zijn groot te noemen. Zo speelt een van de levels zich af op de Titanic, een ander level neemt ons mee terug naar Black Ops 2 waarin we Alcatraz mogen verkennen en de laatste map neemt ons mee naar een gladiatorenarena, met de benodigde antieke ondoden.

Zombies is een ongekend populaire spelmodi die we kennen uit voorgaande games in het Call of Duty-unversum, welke veel aanhangers kent. Ik persoonlijk ben niet een heel groot fan van de mode, en dat komt voornamelijk omdat het allemaal behoorlijk overweldigend kan zijn. Het is niet persé een normale shooter, maar leunt op andere mechanics. Zo moet je wapens vrijspelen met geld welke je in de game vindt, kun je potions kopen welke je nieuwe vaardigheden geven en meer. Ook als je verder wilt kopen moet je omgevingen vrij kopen.

Daarnaast is dit een mode die je met drie andere vrienden speelt, omdat communicatie ontzettend belangrijk is. Helemaal als je belaagd wordt door een horde zombies en dat je zo nu en dan opgeraapt moet worden, omdat je iets te voorbarig in de actie gesprongen bent. Het fijne is wel dat Treyarch een aantal aanpassingen heeft gemaakt om de mode zo leuk mogelijk te maken voor iedereen. Zo kun je Zombiesbijvoorbeeld op verschillende moeilijkheidsgraden spelen en kun je zelf bepalen hoe sterk de zombies zijn. Vooralsnog vindt ik het persoonlijk een complexe bezigheid, al helemaal als je alle geheimen van de drie levels wilt blootleggen. Toch is dit voor de diehard Zombies-fan weer een plezierige manier om te genieten van Call of Duty.

Conclusie

Met de aankondiging van Black Ops 4 was ik aardig sceptisch. Geen singleplayer campaign, een mode die mee wilt doen met de Battle Royale hype, de dure Season Pass en het feit dat opnieuw de toekomst in gaan qua setting. Toch had ik het mis, flink mis. Black Ops 4 is een Call of Duty game van uitzonderlijke kwaliteit. De balans in de gameplay, het gebruik van Specialists waardoor samenwerken en tactiek een rol krijgen in de gameplay, de opvallend goed uitgewerkte Blackout mode en de heerlijke flow in de gameplay zorgen ervoor dat dit een van de betere games in de franchise is welke je zeker niet mag missen!

Call of Duty: Black Ops 4 | REVIEW
HOT!
De meest complete multiplayer Call of Duty met goede servers
Smooth gameplay
Introductie van Specialists maken de game tactischer
NOT!
Blackout is nog een beetje glitchy
Gemis aan singleplayer content
De prijs van die Season Pass... (50 euro!)
85
SCORE
Ook interessant
Bonkies | REVIEW
NL / EN