Het afgelopen jaar heeft de Nintendo Switch een aantal zeer goed ontvangen ports gekregen van wat oudere games. Denk hierbij aan Wolfenstein, Doom, The Elder Scrolls V: Skyrim en het recent verschenen Diablo III. Wie dacht dat we klaar waren met het uitbrengen van oudere games op de Nintendo Switch moet ik helaas teleurstellen. Civilization VI (Civ6) is de volgende game die de overstap maakt naar de Switch. De vraag is echter of deze Civilization uitgroeit tot een rijk van formaat of kopje onder gaat aan zijn eigen ambities.

Civilization is van oorsprong een rasechte PC titel en heeft door de jaren heen een zeer grote fanbase opgebouwd. Het eerste deel kwam uit in 1991 en het laatste deel, deel 6, zag in 2016 het levenslicht. Na Civilization Revolution uit 2008, dat speciaal voor consoles ontworpen was, is er geen Civilization meer uitgekomen voor de consoles. Met de hulp van ontwikkelaar Aspyr werd Civilization VI eind vorig jaar succesvol geport naar iOS, maar daar bleef het niet bij. Sindsdien heeft Aspyr hard gewerkt om de game ook naar de Nintendo Switcht te brengen. Dit betekend overigens ook dat de Switch een port en een console exclusive tegelijkertijd te pakken heeft, aangezien er (voorlopig) geen release aan zit te komen voor de Xbox One en de PlayStation 4.

Tactisch de wereld veroveren.

 Civilization VI is een turn based strategie spel, waarin je op vijf verschillende manier kan winnen, namelijk via dominantie, wetenschappelijk, cultureel, religieus en op punten  Het begint met het kiezen van een rijk die jij naar werelddominantie wilt leiden, en vervolgens bouw jij je beschaving vanaf het jaar 4000 voor Christus tot 2050 na Christus op tot een wereldmacht. Civilization VI is een rustig spelletje waarin je zoveel tijd kan nemen als je nodig hebt om jouw beurt te maken. In het begin zul je niet zoveel tijd nodig hebben voor je beurt, maar naarmate het spel vordert en je rijk groter word zul je steeds beter na moeten gaan denken over je volgende zet(ten). Civilization VI is wat dat betreft dan ook niet een spelletje dat je even oppakt voor een half uurtje, daar is de game te uitgebreid voor.

Een console waardige beschaving

Zoals ik eerder al aangaf is Civilization bij uitstek een PC game, en ik was dan ook erg sceptisch over de Switch versie. Want hoe ga je een game vertalen die eigenlijk gebouwd is om bestuurd te worden met een muis? Ontwikkelaar Firaxis riep wederom de hulp in van Aspyr, per slot van rekening was Aspyr ook verantwoordelijk voor de prima overzetting naar iOS. De kennis die opgedaan was voor de iOS versie is meegenomen naar de Switch versie, dit houd in dat je de game in handheld modus volledig kan besturen door middel van touchscreen. Maar ook met een controller in de hand speelt de game als een zonnetje, al heeft het wel wat gewenning nodig. Eenmaal gewend navigeer je dan ook moeiteloos door de vele menu’s en over het landschap. Tevens ziet de game er gewoonweg aandoenlijk uit al kan het naarmate een game vordert soms wel wat onoverzichtelijk worden.

Deze beschaving mist toch iets

Ondanks dat Civilization VI voor de Switch een zeer complete overzetting is van de pc versie, zijn er toch een paar dingetjes achter gebleven tijdens de overzetting. Zo is er totaal geen online multiplayer te bekennen, en is er alleen de mogelijkheid om via lokaal netwerk samen te spelen tot 4 personen. Wat ik echter persoonlijk veel meer miste was de uitbreiding Rise and Fall. Deze uitbreiding kwam begin dit jaar uit op de pc maar is compleet afwezig in de Switch versie al is er een mogelijkheid dat die later word aangeboden als DLC. Door het gemis van deze uitbreiding is er nu geen mogelijkheid om het Nederlandse rijk te kiezen.

#onemoreturn

 Wat de overzetting naar de Switch wel prima heeft overleefd is de “one more turn” gedachte. Dit is geen spelletje wat je vlak voor het slapen nog even gaat zitten spelen, want voor je het weet is het alweer licht buiten. Het is echt een game die je niet snel loslaat, hoe graag je misschien ook zou willen, er is altijd wel weer iets te doen of te ontdekken, ontwikkelen of te veroveren. Tevens heeft de game een heerlijke relaxte soundtrack en Sean Bean. Alle voice-overs in de game worden verzorgd door Sean Bean, en het is ook wel eens fijn om te weten dat hij een keer niet doodgaat.

Wat overigens ook geld voor de Civilization serie is dat het geen makkelijke games zijn om onder de knie te krijgen. Er zijn vele factoren die je bij moet houden en elk systeem gaat best diep. Civilization VI bied wel een zeer uitgebreide tutorial, en ook tijdens het spelen zijn er verschillende optie als het gaat om onscreen tutorials. Het is echt een gevalletje easy to learn, hard to master. Maar al spelenderwijs leer je vanzelf alle ins en outs, en als je eenmaal weet hoe alles werkt dan opent de game zich nog veel meer voor je.

Conclusie

Civilization VI is op een zeer goede manier vertaald naar de Switch. De Switch versie mist dan de online multiplayer en de Rise and Fall uitbreiding maar geeft daar wel uren aan speelplezier voor terug. Heb je je altijd al een keer willen wagen aan een Civilization-game dan heb je nu simpelweg geen excuus meer. Met een heerlijke artstyle, een schitterende soundtrack en een zeer diepe speelervaring is ook Civilization VI een zeer verslavende game geworden. Het nog-één-rondje syndroom is dan ook echt geen mythe, en voor je het weet heb je de zoveelste nacht op rij overgeslagen omdat je te druk bezig bent om je beschaving te laten triomferen.

Civilization VI (Nintendo Switch) | REVIEW
SCORE90%
HOT!
  • Prima overzetting van de PC versie
  • Heerlijke soundtrack
  • Uitdagend en zeer verslavend!
NOT!
  • Geen online multiplayer
  • Rise and Fall DLC niet aanwezig
  • Kan overweldigend zijn voor nieuwe spelers
90%SCORE
Waardering gebruiker: (1 Stem)
93%

Laat een antwoord achter