Details omtrent backwards compatibility PS5 en meer bekend gemaakt

Dat de PlayStation 5 backwards compatibel gaat worden met de PS4 was al bekend. Nu heeft Sony meer details vrijgegeven omtrent welke games er niet speelbaar zijn op de aankomende console.

Sony heeft eindelijk meer duidelijkheid gegeven omtrent de backwards compatibility die we terug gaan vinden op de PlayStation 5. Het bedrijf komt zelfs met een uitgebreide uitleg op de support website van PlayStation.

Zo meldt Sony dat er een overweldigende meerderheid aan PlayStation 4 games te spelen zullen zijn op de PlayStation 5. Volgens Sony zullen er slechts tien PS4 games zijn die niet zullen werken door middel van de backwards compatibility functie van de console. Tevens zal de PlayStation Store bij deze niet werkende games de boodschap ‘Playable on: PS4 only’ aangeven.

De volgende titels zijn niet speelbaar op de PlayStation 5:

  • DWVR
  • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
  • TT Isle of Man – Ride on the Edge 2
  • Just Deal With It!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe’s Diner

Zoals we dus begrijpen zullen de rest van de PS4 games gewoon speelbaar zijn op de nieuwe console. Daarnaast zullen bepaalde titels profiteren van ‘Game Boost’ op de PlayStation 5. Dit zal ervoor zorgen dat PS4 games een hogere en/of soepelere framerate hebben. Het aantal games die hiervan gebruik gaan maken is nog niet bekend. Daarnaast waarschuwt Sony wel dat een enkele error of andere problemen niet helemaal uitgesloten zijn bij oudere games die wel speelbaar zullen zijn.

Sony heeft ook wat meer details vrijgegeven over hoe backwards compatibility functie precies zal werken, en deze spreken eigenlijk aardig voor zich. Fysieke PS4 games zal je zoals gebruikelijk in de discdrive van de PS5 moeten stoppen, waarna de game een update zal krijgen. Daarna dien je de game te starten vanuit de PS5 Operating System. Digitale PS4 games zal je kunnen vinden in de bibliotheek die je vanuit het PS5 dashboard terug zal vinden. Daarna zal je de desbetreffende PS4 titel gewoon kunnen downloaden. Het zal tevens mogelijk zijn om digitale PS4 games en savedata via WiFi data transfer over te zetten van je PS4 naar je PS5. Ook kun je gebruik maken van externe opslag, zoals een externe hardeschijf.

Ook zal de backwards compatibility functie wat beperkingen kennen op de PlayStation 5. Zo geeft Sony aan dat het SHARE knop op de DualShock 4 niet meer zal werken en het menu dus ook niet meer zal worden weergegeven op de PlayStation 5. De nieuwe DualSense controller heeft wel een “Create” knop welke je de mogelijkheid geeft om alsnog screenshots en/of video-opnames te maken. Verder zal de HD Camera niet te gebruiken zijn met PS4 games, worden de PS4 Tournaments features niet meer ondersteund op de PS5. De PS5 zal daarnaast de PS4 Second Screen app en andere companion apps van PS4 games niet ondersteunen.

Er is ook een antwoord gegeven op de ondersteuning van oude hardware, zoals de DualShock 4-controller. Naast de nieuwe DualSense-controller zal je ook gebruik kunnen maken van de oude PS4- en third-party controllers die een officiële PlayStation licentie hebben, zoals de Revolution Pro. De oude controllers kun je alleen niet gebruiken om PlayStation 5 games te spelen. De DualSense controller is daarnaast ook niet te gebruiken met de PlayStation 4, maar je kunt hiermee wel PS4 games op de PS5 spelen. Ook andere apparaten zoals racingwheels, flightsticks en arcade sticks met een PlayStation licentie zijn bruikbaar, blijkbaar ook op PS5. Daarnaast kun je de PS Move Motion Controller en de PlayStation VR Aim Controller gebruiken voor VR games via backwards compatibility.

Alle headsets die uitkwamen voor de PlayStation 4, die zijn aangesloten via USB of audio jack, kunnen worden gebruikt op de PlayStation 5. Bepaalde headsets met een eigen companion app zullen wel beperkingen hebben of niet werken op de PlayStation 5.

Voor uitgebreide informatie verwijzen we je graag door naar de support website van PlayStation.

Ook interessant
Speel Spider-Man: Miles Morales in 60fps met ray tracing aan op PlayStation 5
NL / EN