De Nederlandse taal verandert nog wel eens. Invloeden van diverse culturen, de internationale wereld en de technologische ontwikkeling zorgen ervoor dat de taal verandert. Swipen, Snapchat, onesie, swaffelen, zomaar een aantal woorden waarmee de Nederlandse taal de afgelopen jaren is verrijkt. Als er een tak van taal achterblijft bij ontwikkeling dan zijn het wel de spreekwoorden. De hoogste tijd om dus het gamelandschap wakker te schudden en de taal voor eeuwig te veranderen met een stapel gamespreekwoorden!

 

De eindbaas boven de haard hebben hangen
Bijvoorbeeld: Toen hij alle achievements had gehaald van Dark Souls 3, deelde hij het met al zijn vrienden. Hij heeft de eindbaas boven de haard gehangen.

We kennen allemaal het idee van jachttrofeeën wel, met een berenkop, of leeuw of olifant die dan aan de muur wordt opgehangen als souvenir en stukje om trots op te zijn. Iemand die de eindbaas boven de haard hangt is iemand die erg trots is op zijn gamesuccessen en daar ook flink over kan opscheppen. Dit alles mogelijk ook gekoppeld aan achievements, trophies en gamerscore.

 

Tussen de vuurlinies spawnen.
Bijvoorbeeld:
Toen ik maandag op het werk aankwam hadden 2 collega’s al ruzie voordat de dag begonnen was. Ik spawnde mooi tussen de vuurlinies.

We kennen allemaal wel een rustige dag, er lijkt niks aan het handje te zijn. Plotseling is het gedaan met de rust doordat je midden in een ruzie terecht komt waar je zelf buiten staat. Shit has hit the fan, of het nu op je werk is, in het verkeer, thuis of op een feestje. Soms ontkom je er niet aan dat je in het leven tussen 2 ruziënde partijen instaat en je onverwacht tussen de vuurlinies staat.

 

Zijn load-out aan het lot laten.
Bijvoorbeeld:
Hij was helemaal onvoorbereid op survivalkamp aangekomen in zijn dure kleding en schoenen. Hij had zijn load-out aan het lot overgelaten.

Je kan niet overal onvoorbereid aankomen, zo is het natuurlijk handig om niet in je pyjama op je bruiloft aan te komen. Dat je niet in je gebruikelijke kloffie op een feestje voor sinterklaas moet spelen of dat je niet in een felgekleurde gele zwembroek met gebronsd lichaam in een reclameshoot staat. Soms verwacht het leven nou eenmaal dat we ons voorbereiden op de omstandigheden en het weer Kortom: soms maar even niet je load-out aan het lot overlaten.

 

Zich tot het split-screen overgeven.
Bijvoorbeeld:
Ik heb gehoord dat de discussie tussen die twee zo hoog is opgelopen dat het niet meer via de chat was op te lossen. Ze hebben afgesproken zich aan het split-screen over te geven.

Het leven is een stuk drukker en iedereen moet overal eigenlijk bereikbaar zijn op z’n mobiel. Moeten we iemand wat zeggen of even wat vragen, dan chatten we erop los met Whatsapp, Facebook, Skype, enzovoorts. Niet alle situaties lenen zich daarvoor, privézaken, relationele problemen, het zijn van die zaken die vaak beter face-to-face kunnen worden besproken. Soms moet je bij elkaar komen: split-screen

 

De spiegel met achievements afplakken.
Bijvoorbeeld:
Je merkte dat hij het weken over zijn promotie had en over zijn safari afgelopen zomer in Afrika. Ik ben benieuwd of hij zichzelf nog zou herkennen of zou hij zijn spiegel hebben hebben met achievements?

We kennen bijna allemaal wel iemand, die zijn hele cv, carrière en leven vol heeft staan met gebeurtenissen, ervaringen, een wereldreis die hij gemaakt heeft, altijd indrukwekkende verhalen, grote auto’s, imposante mensen ontmoet en als klap op de vuurpijl ook nog een succesvol gezin kan onderhouden. Zou zo iemand zichzelf nog herkennen in de spiegel of ziet hij vooral al zijn indrukwekkende lijst aan verrichtingen en successen? Dat is typisch iemand die zijn spiegel met achievements heeft afgeplakt.

 

God heeft haar wiegje in de Unreal 4 Engine gestald.
Bijvoorbeeld: Ze heeft niet te klagen, ziet er beeldschoon uit. Je kan wel zien dat god haar wiegje in the Unreal 4 Engine heeft gestald!

Niet iedere tiener gaat door een fase van acne, puistjes, beugels en dat soort zaken. Sommige mensen hebben het geluk dat ze altijd mooi zijn. Nooit make-up nodig, geen bad hair day en mocht er een keer een storm teisteren, dan wordt dat afgeweerd zoals alleen Hans Klok kan. Sommige dingen heb je niet in de hand, bij sommige vrouwen of mannen was het wiegje ooit in de Unreal 4 Engine gestald.

 

Van vaste campinggasten de haringen uitroken.
Bijvoorbeeld: Ze zitten daar weer flink te campen op die map, we moeten die vaste gasten hun haringen uitroken als een team!

Er zijn soms van die shooters, waarbij de vaste gasten al een reservering hebben gemaakt op een bepaalde plek in de map. Ze zijn vastgenageld aan die plek en ze halen het bloed onder je nagels vandaan. Of ze nu wachten tot je om een hoekje komt om je dan te grazen te nemen of dat ze het hele potje of een plek trouw blijven aan de sniper op grote afstand. Hoe dan ook, het liefste zou je ze soms even willen uitroken en opvreten als haringen (of een andere lekkernij naar keuze wanneer haringen niet jouw ding zijn)!

 

Er zijn vast nog een hele hoop andere gamespreekwoorden te bedenken, dus laat vooral in de reacties weten wat jullie nog hebben bedacht!