Kingdom Hearts 3 | REVIEW

Dertien jaar is een enorm lange tijd. Maar dan ook echt heel lang. Stel je eens voor dat je dertien jaar lang dezelfde bijbaan hebt. Of dertien jaar studeren. Of dertien jaar wachten. Dat laatste is wat Kingdom Hearts fans hebben moet doorstaan sinds 2005. Toen kwam Kingdom Hearts 2 uit. En ja, er zijn in de jaren erna 4000 spin-offs verschenen (ik overdrijf, klopt), maar nu, eindelijk, is er dan deel drie. De afsluiter van de trilogie en een game die zoveel hooggespannen verwachtingen moet waarmaken, dat je je hardop kan afvragen of de game die gaat inlossen. Ik heb ‘t antwoord voor je, maar dan moet je wel de rest van de review eerst lezen.

Eerst even nog verder terug in de tijd: 2002. Square Enix (toen eigenlijk nog SquareSoft) en Walt Disney bundelen de krachten en maken samen Kingdom Hearts. Een game met Disney personages, bekenden uit Final Fantasy en een nieuw personage met bizar grote voeten: Sora.

Om een lang verhaal iets korter te maken: De eerste game was een succes, de tweede een nog grotere en de derde… ja, die liet dus vrij lang op zich wachten. Officieel pas aangekondigd op E3 in 2013 en een ruime vijf jaar later eindelijk te spelen op je Xbox of PlayStation.

Het wachten waard

Dertien jaar geduld dus. Maar man man man, wat was de game het wachten waard. Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik maar een paar maanden heb moeten wachten. In november ben ik pas begonnen met alle Kingdom Hearts games spelen. Deel één heb ik jaren geleden wel gedaan, maar alle andere releases (zoals Dream Drop Distance en Chain of Memories) had ik nog niet eerder gespeeld.

In het begin was het even stoeien met de controls en de manier waarop de camera in de game mee draait. Het voelde zelfs zo stroef dat ik het bijna op had gegeven. Maar wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Ook ik werd een fan! Waar Kingdom Hearts 1 en 2 een groot deel van het verhaal vertellen, vond ik het soms toch nog behoorlijk lastig om alle namen en alle versies van iedereen uit elkaar te houden. Wie is nou wie en wie is er wel te vertrouwen?

Fantastisch

Maar als je dat eenmaal een beetje door hebt, of weet te accepteren dat je het nooit echt helemaal zal uitvogelen, is het echt een fantastische game serie. En gelukkig voor mij, was ik dus een paar weken geleden helemaal op de hoogte van alle drama in de wereld van Kingdom Hearts. Klaar om aan deel drie te beginnen. Mocht je nu heel enthousiast zijn over deel drie, maar heb je geen zin om de twee games te spelen (of geen PlayStation), geen paniek! Er zijn genoeg gaming sites die je een complete samenvatting geven van het verhaal tot nu toe en zelfs in deel drie zit er een menu waarin je met een halfuur bijgespijkerd bent.

Gelikte Disneyfilm

Maar Kingdom Hearts 3 dus. De game brengt een hoop verbetering met zich, wat op zich ook wel mag na al die jaren wachten. De graphics zien er net zo gelikt uit als een echte Disneyfilm. En hoe heerlijk is het dat Sora, Donald en Goofy weer een heleboel nieuwe Disney vrienden leren kennen.

Het is een feest van herkenning en nostalgie. Naast trouwe vriend Hercules komen ook je vrienden van Toy Story, Pirates of The Caribbean en Monsters Inc. voorbij. Natuurlijk kan Disney succes Elsa niet ontbreken en ja ja het HELE “Let it goooooooooo” liedje zit in de game. Duurt precies lang genoeg om even een snack uit de kast te toveren!

Kingdom Come

Al die mooie Disneywerelden hebben hun eigen avontuurlijke verhaallijn naast de overkoepelende verhaallijn van Sora en de strijd om Kingdom Hearts zelf. Hier is waar het weer een beetje een chaos en vaag wordt. Het zijn behoorlijk wat verhaallijnen en personages die hun intrede doen, maar heel eerlijk gezegd kon ik me daar toch niet echt aan storen. De filmpjes tussen de gameplay zien er zo awesome uit dat je eigenlijk helemaal niet bezig bent met de details van het verhaal.

Een hele toffe verbetering zijn de battles in de game. Ze voelen veel dynamischer aan en Sora, Donald en Goofy hebben in de afgelopen 13 jaar toch wat nieuwe trucjes opgedaan. Zo kunnen ze vaker met zijn drieën een sterke aanval uitvoeren en zijn er weer een aantal supertoffe Keyblades in de game die elk hun eigen bijzondere aanvallen en krachten hebben. Na de Caribbean wereld krijg je bijvoorbeeld een Keyblade in het thema van een mast en stuur waarmee je een gigantische wateraanval kunt doen.  Toch lekker als Ansem je weer eens lastig valt met zijn snode plannen.

Naast het verhaal zitten er ook nog genoeg andere uitdagingen in de game. Zo zijn er echte old-school mini games met Micky. Ook word je gedurende het verhaal op zoek gestuurd voor allerlei ingrediënten waarvan je samen met Chef Remy (uit Ratatouille) de lekkerste gerechten, uiteraard op excellent niveau, moet koken. En dat klinkt nog makkelijker dan je denkt. Even een eitje netjes breken is niet zomaar gedaan, om maar niet te beginnen over het schudden van de peper en zout. Het is goed dat ik dit niet allemaal echt thuis in de keuken heb hoeven doen.

Vergeet niet te saven!

Het enige echte minpunt wat ik over de game kan vertellen is het saven. Ook in deel drie wordt er niet afgeweken van de oplichtende groene punten waar je handmatig je game moet opslaan. En dat is best tricky, want het kan soms wel drie kwartier duren voor er zo’n lichtgevend krengetje voorbijkomt in de game. Als je dan net drie kwartier het allerbeste hebt weten te presteren en je zet in een halve slaapmodus je PlayStation om twee uur ’s nachts uit omdat het wel mooi geweest is na een hele dag gamen, dan doet het toch zeer als je even vergeten bent dat je handmatig moest saven. En ja, dit is dus echt gebeurd. Poef, weg progressie. Maar verder is het echt puur genieten en kan ik iedereen zeker aanbevelen om met deze serie te beginnen!

Conclusie

Kingdom Hearts 3 is de perfecte afsluiting van een verhaal waar fans verliefd op zijn geworden. Is dit de beste game die je ooit zal spelen? Nee, maar dat hoeft het niet te zijn. De gameplay is de beste in de serie en het verhaal kan soms aardig vaag worden maar is wel erg gestroomlijnd op een manier die zowel fans als nieuwkomers aan zal spreken. Square Enix heeft voldoende aandacht besteed aan de kleine details in Kingdom Hearts 3 om het zo tot een bevredigende slot te brengen die de fans verdienen.

Kingdom Hearts 3 | REVIEW
HOT!
Disney + Square = top!
Grafisch topnotch!
Heerlijke gameplay
NOT!
Verhaallijn kan nogal vaag worden
Controls zijn in het begin onwennig
90
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
2 jaren geleden

Ik ben een grote fan van het eerste uur heb ze allemaal gespeeld en na 14 jaar wachten stond ik te stuiteren om het spel te spelen! Please don’t suck dacht ik bij mezelf!!

Ik heb het spel met veel plezier gespeeld en wauw die graphics! Maar toch was het iet wat een teleurstelling! Zo waren er amper final fantasy figuren, vond ik sommige werelden matigjes (Winnie the Pooh????? Really?!) en de gevechten waren echt TE makkelijk! Ik ben maar 1 keer dood gegaan door het hele spel. Waar ik 10 x dood ging met het gevecht van Xemnas was master Xehanort in 1 x dood. Het verhaal was een beetje warrig en leek alsof het snel in elkaar geflanst was. Veel te weinig van Kairi en Axel en alsof ze op het laatst bedachten: oh ja, we moeten Ventus en Roxas nog terug halen. Vond ik jammer. En Maleficent en Pete zochten een zwarte doos. That’s it!

Al met al zoals ik zeg heb ik er wel een hoop plezier aan beleefd! Nu hopen dat kingdom hearts 4 ook geen 14 jaar gaat duren!

Oh ja, ik vond het leuk te zien dat Rutger Hauer de stem van master Xehanort was!

Ook interessant
Persona 5 Strikers | REVIEW
NL / EN
1
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x