Eigenlijk hoef ik niet meer uit te leggen wat Life is Strange 2 is. Je neemt een verhaal, waarin je flink emotioneel door elkaar wordt geschud. Gooi er vervolgens nog flink wat lastige dilemma’s tegenaan die het verhaal op een of andere manier overhoop kunnen gooien en je hebt een idee wat Life is Strange 2 is. Of het verhaal van Life is Strange 2 in de vierde aflevering zich ook staande weet te houden, kun je hier lezen.

scherven brengen ongeluk

Life is Strange 2 laat je meereizen met Sean en Daniel. De twee broers slaan op de vlucht nadat hun vader en een politieagent overlijden bij een ongeluk waar ze bij betrokken zijn. De roadtrip neemt je mee in een serie emotionele momenten waarbij ze verschillende vreemdelingen op hun pad treffen. Niet achter iedere vreemdeling blijkt een vriend te schuilen en zo raken de broers geregeld in de problemen. Het uiteindelijke doel van de jongens is om in de Mexicaanse plek Puerto Lobos een nieuw bestaan op te bouwen.

In de derde aflevering verbleven de broers in een tentenkamp om in een nabijgelegen wietplantage te werken. Door een ruzie werd hun loon echter ingehouden door de baas. Daniel (de jongste broer) wordt door een van de kampleden opgestookt om (met behulp van zijn speciale krachten) een overval te plegen op de baas. Ze worden ontdekt waarna het uit de hand loopt. Daniel kan zijn krachten niet meer onder controle houden en richt een ravage aan. De groep raakt ernstig gewond en Sean gaat out. De volgende ochtend zien we dat Sean en de groep gewond op de grond liggen, Sean’s oog kapot is door glasscherven en Daniel verdwenen is.

Ziekenhuisdrama

Het is ondertussen twee maanden later als Sean ontwaakt uit zijn coma. Hij ligt in een ziekenhuis en wordt aan de tand gevoeld door de politie. Wanneer hij uit het ziekenhuis ontslagen zou worden, wacht hem jeugddetentie. Daarnaast wordt Daniel nog vermist en dus is dat genoeg voor Sean om op de vlucht te slaan.

Episode 4 draait om de zoektocht en hereniging met Daniel in een situatie waarbij Sean de wanhoop nabij is. Je zult weer kennis maken met vreemdelingen die niet allemaal even goede bedoelingen met je hebben. Wat dat betreft voldoet ook deze aflevering aan de verwachting. Misschien is dat gelijk ook het grootste punt van kritiek, namelijk dat de plotwendingen (hoewel ze indrukwekkend en ingrijpend zijn) toch voorspelbaar worden. Je voelt wanneer het misgaat en wanneer de ontknoping eraan komt.

Gebrek aan een goed gesprek

Het verhaal is indrukwekkend en Sean die werkelijk er alles aan doet om zijn broertje te vinden is een prima uitgangspunt voor een aangrijpende episode. Het zorgt ervoor dat de riskante acties die hij onderneemt om tot dit resultaat te komen, oprecht overkomen. De keuzes bepalen of jij bijvoorbeeld met geweld uit het ziekenhuis ontsnapt of toch op een andere manier. Vertrouw jij een trucker wel of juist niet. In de situatie waar Sean zich in bevindt zijn zelfs de riskante keuzes een logische optie.

Er is daardoor spektakel genoeg, maar waar het een beetje aan ontbreekt zijn memorabele dialogen met de bekende personages. Er zijn enkele gesprekken die nog wel wat dieper gaan, maar ik voel de ontwikkeling van personages en het verhaal wat minder. In plaats daarvan lijkt het of de dialogen met emotionele lading vooral plaatsvinden met personages die vermoedelijk niet of nauwelijks meer in het verhaal betrokken zijn.

Niet te geloven!

Het verhaal bereikt een climax in een evangelische cult. Helaas weet ik niet of dit de sterkste ontwikkeling is voor het verhaal. Het voelde meer alsof de schrijvers voor deze setting hebben gekozen om wat kritische maatschappelijk thema’s rondom het geloof erbij te halen. Thema’s als medische zorg/vaccinaties, homoseksualiteit, macht en geloofsregels worden aangehaald.

De plotlijn die Daniel bij de cult brengt voelt ook ongeloofwaardig. Natuurlijk heeft Daniel speciale telekinetische krachten, maar zou zo’n cult daar juist niet beangstigd moeten worden door dit soort duistere krachten? En waarom lijkt Daniel na twee maanden nog niet door te hebben wat voor een cult het is? Sterker nog, het altijd eigenwijze en opstandige kind lijkt moeiteloos te pikken wat er gaande is. Het is niet te geloven.

Adempauzes

Life is Strange is een serie die indrukwekkend is wat betreft tempo. Met momenten van rust, bezinning en een volgend ogenblik slaat de stemming compleet om. Aflevering 4 is hierop geen uitzondering. Tussen de hectiek en de achtbaanrit die het is, krijg je nog steeds je adempauzes. Momenten waarop je vredig muziek hoort, Sean even kan uitrusten of tijd heeft om te oefenen met zijn tekenwerk.

De stemacteurs doen goed werken en laten de personages tot leven komen. De muziekstukken die gekozen zijn, zijn weer voortreffelijk en goed geplaatst. Ook daarmee trekt Life is Strange 2 de sterke lijn door van de eerste episodes.

Tot Slot

Fans van Life is Strange 2 kunnen moeiteloos de vierde episode aanschaffen. Waar de serie sterk in is, is het boeiend houden van het verhaal met alle gebeurtenissen. Daarbij pakt het op de juiste momenten rust. Life is Strange 2 begon als een survival roadtrip, maar alsof de makers de weg zijn kwijtgeraakt is het verandert in een aaneenschakeling van situaties in een breder verhaal. Het roadtrip verhaal lijkt er een beetje vanaf en dient op dit moment alleen om de verschillende locaties aan elkaar te brengen. Ik had de broers vaker onderweg willen zien.

Life is Strange 2 - episode 4 | REVIEW
Getest op de Xbox One
SCORE80%
Hot!
  • intense achterbaan van emoties
  • weer op het puntje van je stoel zitten
  • juiste adempauzes
Not!
  • mis diepgaande gesprekken met belangrijke personages
  • script lijkt je soms plichtmatig in situaties te brengen
80%SCORE
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%

Laat een antwoord achter