Mega Man Zero/ZX Legacy Collection | REVIEW

Nadat de game een maand is uitgesteld, is de Mega Man Zero/ZX Legacy Collection van Capcom op 25 februari eindelijk in de schappen belandt. Mega Man Zero/ZX is de opvolger van de eerder uitgekomen Mega Man Legacy Collection en is beschikbaar voor Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox one en PC. Ga lekker zitten en bereidt je voor op een trip down memory lane, want zodra je deze game opstart vliegen de 16-bit deuntjes je om de oren.

Mega Man is misschien wel één van de meest iconische videogame characters die er is. Zelf heb ik nooit veel van de games gespeeld en juist om deze reden was ik ontzettend enthousiast om de Mega Man Zero / ZX Legacy Collection te spelen. Deze bundel bestaat uit vier Game Boy Advance spellen en twee DS-spellen, namelijk Mega Man Zero 1 tot en met 4, Mega Man ZX en Mega Man ZX Advent.

Mindless Run & Gun?

Mega Man Zero is net als de Mega Man X-serie een 2D platform game met run & gun elementen. De nadruk in de games ligt op het onthouden van de aanvalspatronen van de verschillende bazen en het selecteren van het juiste soort wapen tegen de vijand waar je op dat moment oog in oog mee staat.

De Zero-serie volgt Zero die wetenschapper Ciel helpt om verschillende kwaadaardige personages en heel wat Reploids te verslaan. Ik was niet zeker of ik een verhaallijn kon verwachten of het een mindless run & gun-game zou worden, maar iedere game heeft een opzichzelfstaand verhaal en Mega Man Zero bouwt voort op het verhaal van de eerder verschenen Mega Man games. In de Zero-serie bevindt de speler zich op een grotere kaart dan in de voorgaande games. De gebieden zijn vrij te verkennen zodra de bijbehorende missie in dit gebied is voltooid. 

Move over Dark Souls

Als ontzettende Mega Man noob zat ik op zaterdagochtend gewapend met een Playstation 4 controller op de bank. Ik ging wel even Mega Man spelen, toch? Al snel kwam ik er achter dat ik de game ontzettend onderschat heb. Move over Dark Souls je gelijke is gevonden. De Mega Man games zijn zeker niet makkelijk, maar net als met de Dark Souls games is het ontzettend belangrijk om niet op te geven en de aanvalspatronen van de bazen goed in de gaten te houden.

 Als je, net als ik, toch wat moeite hebt met deze games dan heb ik goed nieuws! Deze collectie heeft namelijk twee nieuwe functies die de originele games niet hebben; Save Assist & Casual Mode. Save Assist houdt in dat als je dood gaat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen aan het level (wat voor sommige van ons een ideale uitkomst is). Verder kan je de game ook nog op Casual Mode zetten wat de game een stukje makkelijker maakt. Dus als je de games eerder gespeeld hebt en de Mega Man Zero-series te moeilijk vond, geen zorgen, je kan ze nu toch net dat tikkeltje makkelijker zetten!

Nieuwe functies

Zoals eerder benoemd is er in de Legacy Collection een nieuwe Save Assist functie toegevoegd die als het ware dient als een checkpoint en kan je de game ook op Casual Mode zetten wat de game makkelijker maakt. Verder heeft de game een galerij die 80 verschillende images bevat en zijn er in de game 30 kaarten te vinden waarvan sommige als zij gevonden worden zelfs effect hebben op de rest van de game. Ook heb je als speler verschillende filters die je toe kunt voegen aan je gameplay. Met deze filters heb je de keuze om de pixels wat gladder te maken of juist scherper waardoor de game meer lijkt op hoe hij op de Game Boy Advance er uit zag. Last, maar ZEKER niet least is er een nieuwe ‘Z Chaser’ mode. In de ‘Z Chaser’ mode worden spelers uitgedaagd om de race aan te gaan met een ‘ghost’. Het is de bedoeling dat de levels zo snel mogelijk uitgespeeld worden en je record keer op keer te verbeteren. Ben jij goed genoeg om aan de top van het scoreboard te komen?

Conclusie

Mega Man Zero/ZX Legacy Collection is nostalgie ten top voor de fans. Nieuwkomers zullen de game misschien niet zo interessant vinden. Desondanks heeft Capcom genoeg gedaan om deze games nieuw leven in te blazen, met een aantal leuke nieuwe functies die voornamelijk welkom zijn voor de nieuwkomers. Toch kent de game wel de nodige minpunten, want het leveldesign is niet echt meer van deze tijd, is de learning-curve nogal aan de hoge kant en heb je in bepaalde games niet de mogelijkheid om de (ellenlange) dialogen te skippen. Al met al is deze collectie wel ontzettend leuk om te spelen.

Mega Man Zero/ZX Legacy Collection | REVIEW
De game is getest op een PlayStation 4 Pro en is beschikbaar gesteld door de uitgever.
HOT!
Veel nieuwe functies
Controls zijn te mappen
Is en blijft uitdagend dankzij de Z Chaser mode
NOT!
Game geeft je weinig tot geen uitleg
De eerste games zijn enigszins verouderd qua gameplay en level design
In enkele games is de tekst niet door te klikken
70
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x