Monster Truck Championship | REVIEW

Het is weer de tijd van het jaar waarin er gespuis en ander tuig de straat op gaan om verkleed als geest, mummie of vampier slachtoffers te maken en gezinnen van hun leven of snoep te beroven. Een ideale tijd om een oordeel te vellen over Monster Truck Championship. Is het tijd om de game op het hakblok te leggen en koppen te laten rollen? Of houdt Monster Truck Championship het hoofd erbij? Je leest het hier!


Het Moeras Monster

Compleet als verrassing viel Monster Truck Championship afgelopen week op mijn deurmat. Mijn eerste kennismaking met de game verliep wat stroef. De game oogt grafisch niet echt up-to-date, de tutorial is wat intimiderend en technisch laat de game ook te wensen over. Om Monster Truck Championship een eerlijke kans te geven, had ik wat meer tijd nodig om door deze punten heen te kijken en dat heeft even geduurd, maar daar later meer over. Eerst ga ik wat verder in op de eerder genoemde punten.

Het eerste wat opvalt is dat de game grafisch niet van deze tijd is. Het deed me denken aan de wat kleinere games uit het begin van deze consolegeneratie. De grotere frustratie is echter dat de frames te ver droppen om echt van de game te kunnen genieten. De tracks kennen de nodige sprongen en bochten met modder en dan wil je wel controle houden over je truck. Wanneer de framerate inkakt, tot een level langzamer dan een slak die door het moeras kruipt, dan wordt dit lastig.

Voeg dit samen met een tutorial die je op vrij droge wijze één voor één door de controls heen probeert te werken, werkt ook niet mee. Behalve een “ghost” (halloween pun unintended) die het voordoet, moet je de juiste controls maar lekker zelf uitzoeken. Gelukkig spreekt het meeste wel voor zichzelf en eigenlijk had de tutorial ook afgedaan kunnen worden met het bekijken van de controls en een paar rondjes rijden op het stuntpark.

Frankenstein Drag Races from Planet 13

In de game mag je jezelf bewijzen in een event bestaande uit vier verschillende onderdelen. De gewone races waarbij je in een aantal rondjes de zeven andere rijders achter je moet laten. Een andere vorm van races zijn drag races, en dit zijn geen races waar je verkleed als vrouw in je monstertruck zit. Nee, dit zijn kleine races van circa 10-20 seconde waarbij je het head-to-head opneemt tegen een tegenstander. Verder zijn er nog freestyle en destruction: bij beide moeten de nodige jumps, wheelies, donuts en flips aan elkaar getricked (or treat) worden, waar er bij destruction nog extra wagens, campers en dergelijke op het terrein te vinden zijn om te vernietigen voor extra punten.

Een event bestaat uit twee tot vijf van deze onderdelen en per onderdeel krijg je punten. De drag races spelen het lekkerst weg. Het probleem bij de gewone races is dat de framerate zover onder het nulpunt zakt dat het echt afbreuk doet aan het racegevoel. De trick disciplines voelen niet onderscheidend genoeg en vaak had ik het idee dat ik maar wat deed, totdat de stukken op zijn plek vallen, je truck juist valt en je combo lukt. Als Frankensteins monster voelt het als losse onderdelen, waarbij niet alles van dezelfde kwaliteit is.

Naarmate je verder komt, blijkt dat ook de hoeveelheid content aan de karige kant is. Als je alles bij elkaar optelt zit er redelijk wat in, maar als de game de races niet fatsoenlijk kan afspelen, dan hou je een zooi terreinen over met meuk om je truck overheen te raggen en een aantal drag races. Ga je van de National League over naar de Professional League of Major League, dan verwacht je wat nieuwe uitdagingen. In plaats daarvan kun je dezelfde races en uitdagingen weer doen, zij het wat moeilijker.

De Control freak

Toch heeft Monster Truck Championship wel potentie. Op de betere momenten doet het me denken aan Trails of Trackmania. Het arcade gehalte in combinatie met de nauwgezette besturing zorgen er voor dat een goede bocht of rondje zorgt voor een bevredigend gevoel. Met de ene controlstick bestuur je de voorste wielen en de achterste bestuur je met de andere. Hiermee kun je goed reageren op de obstakels en bijsturen, maar ook zonder dit is het goed te doen.

Ook stelt de game jouw in staat om je aan te passen naar jouw wensen. Met het geld wat je verdient tijdens de races kun je betere onderdelen kopen of je truck opleuken met nieuwe velgen, spoilers, stickers en andere opsmuk. Ik moet toegeven dat er best wel grappige designs tussen zitten, hoewel de hardcore monstertruck fan niet enthousiast zal worden van een truck in design van een broodrooster of medusa.

Glazen Bol

Monster Truck Championship kan nog uitdagender worden gemaakt, door de nodige sim-opties aan te zetten. Ook online kan je racen, maar ook daarbij is de vraag hoelang mensen de game blijven spelen. Eerlijk gezegd was mijn motivatie ook aardig op nadat ik een groot deel van de events had uitgespeeld. En ik denk dat dit voor een groot deel van de gamers ook zo zou gelden. Misschien dat ik Monster Truck Championship over een half jaartje nogmaals opstart om te kijken of er nieuwe content is toegevoegd, anders laat ik het erbij.

Het Spookslot

Monster Truck Championship is een game met potentie, maar het voelt alsof de game nog een paar maanden ontwikkeling had kunnen gebruiken. De framedrops maken de races voor mij haast onspeelbaar. Ook wordt de game snel eentonig met herhaling van races en de speltypes freestyle en destruction die niet onderscheidend genoeg zijn. Als je daar doorheen bent, dan heeft de game toch zeker zijn charme. Het besturen en racen voelt lekker en er zit genoeg uitdaging in om jezelf te verbeteren. Daarnaast kun je de game met de nodige simopties zo uitdagend maken zoals je zelf wilt. Voor de echte fan van monstertrucks is het natuurlijk tof om met zo’n groot bakbeest aan de slag te gaan en te racen, maar ik denk dat de gemiddelde racefan toch beter ergens anders zijn raceplezier kan halen.

Monster Truck Championship | REVIEW
HOT!
De trucks rijden prima
Keuze tussen meer arcade en sim
Pas je truck aan zoals jij hem wilt
NOT!
FPS kakt flink in bij races
Wordt na wat races vrij eenzijdig
Grafisch ook niet al te sterk
55
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x