NBA 2K21 | REVIEW

2020 is op veel vlakken een dramatisch jaar met bosbranden, heel veel (gewelddadige) protestacties, giga-ontploffingen en er kwam ook nog een pandemietje tussendoor. In zo’n jaar past ook het veel te jong overlijden van een legende. Kobe Bryant stortte in januari samen met onder andere zijn jonge dochter neer in de bergen bij LA en het basketbal verloor één van zijn beste spelers ooit. In Nederland is die NBA niet zo groot, maar vergelijk het met de impact die het overlijden van Johan Cruyff in Nederland had. Een mooi gebaar daarom van 2K, om naast de reguliere editie een ‘Mamba Forever’ editie uit te geven. 

In die Mamba editie (Kobe’s nickname was namelijk Black Mamba) zit wel gelijk iets wrangs. Je betaalt honderd euro voor de game (los €69,99) + een shitload aan in-game currency en boosts om je online en offline carrières te kickstarten. De 200.000 VC (de in-game fun Dollars) die je erbij krijgt vertegenwoordigen alleen al een waarde van €49,99 als je ze los koopt, dus dan is die dertig euro een schijntje, toch? Zeker als je je bedenkt dat je verder nog allerlei bonussen krijgt. 

CHAAAAANGE? ANYBODY GOT SOME CHANGE?

Even wat context voor bovenstaande. Ik heb het nog nooit over geld gehad in een review. Een nieuwe game kost zestig à zeventig euro en als je dat er niet aan uit wil geven moet je een paar maanden wachten, right? Echter doet deze game zelf niet anders dan constant om geld vragen, terwijl de prijs van de game zelf al discutabel hoog is. Daarover later meer, ik maak eerst even mijn klaagzang over VC af. 

Met VC verzamel je online het beste team, koop je contracten en kekke tenuetjes voor je spelers etc. Offline kun je het gebruiken om in MyCareer, de verhaalmodus waar jij als individuele speler de NBA wilt veroveren, je speler te verbeteren. Dit kan allebei zonder een euro uit te geven aan de game, maar het gaat tergend langzaam. Per potje verdien je zo’n 100 a 150 VC. Reken maar uit wat een tijd die vijftig ekkies je besparen. 

Daarnaast zorgt de VC dat je online, waar de harde kern van de game zich nestelt, kunt competen. Je moet een decent team hebben, anders ben je de lul. Dat gaat zo met elke sportgame en dit is misschien ook wel een hele generieke stelling, maar eigenlijk gaat het online om pure, onvervalste vieze pay-to-win. 

Drama omdat drama drama moet zijn

Genoeg over VC, over geld zeur ik verderop nog even door. MyCareer is offline dé ster van de game, met een verhaalmodus waarin jij als individuele speler de wereld wil veroveren door vanuit het college-basketbal op te klimmen naar de NBA. In 2K20 werden er met oa. Idris Elba en Rosario Dawson wat sterren naar voren geschoven om MyCareer immersiever dan ooit te maken, dit jaar is het qua poespas juist weer wat uitgekleed. Er zijn geen interactieve post-match interviews meer, wat minder analyse en sowieso wat minder gepraat. 

Dit heeft twee kanten. Aan de ene kant kan je meer focussen op het daadwerkelijke basketballen, voor mij een plus. Aan de andere kant is het verhaal slap. Je begint op een boot en bent eigenlijk football player, maar een basketbalcoach vind je ‘helemaal het.’ Met de juiste begeleiding blablabla. Best ok, maar de hoofdrolspeler, Junior, die je zelf vorm mag geven, reageert op alles kortaf, chagrijnig en is gewoon een eikel. Ik ben zo’n speler die zichzelf na probeert te maken, dus ik heb steeds gedacht ‘damn ik ben een douche’. Junior is niet voor niets zo, want hij heeft gigantische daddy-issues. Papa was namelijk geen onverdienstelijke basketballer en pusht je tot het randje om het maximale uit je talent te halen, maar gaat daarbij voorbij aan je emoties. Voer voor psychologen dus. 

Nieuw in MyCareer is de Neighborhood, waar je naar hartenlust je karakter kunt aanpassen en online potjes in kunt hoppen. Het ziet er goed en levendig uit, al kost nieuwe gear je VC (ik zei dat ik klaar was over VC, dat bleek een leugen) en wordt je hier nóg meer uitgeperst om meer VC te kopen. Gek is dat je pas toegang hebt tot de Neighborhood als je bij de NBA draft bent gekomen. Dat betekent op zijn beurt dat je óf je hele collegetijd door moet spelen, waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt, óf je moet deze periode skippen voordat je in da hood kunt gaan spelen. Gekke keuze, al is een verklaring dat je pas écht mee kunt doen in de Neighborhood als je (met VC) je spelerskwaliteiten omhoog hebt gewerkt. 

Patch 2.21

Je kunt zeggen dat bovenstaande allemaal randzaken zijn, dat het gaat om de gameplay. Daarin zijn, op één ding na, voornamelijk kleine aanpassingen doorgevoerd. Met de rechter stick kon je vorig jaar dribbelen of schieten. Dribbelen was een korte beweging, schieten een iets langere. Dat zorgde ervoor dat je regelmatig aanlegde voor een schot terwijl je je tegenstanders dol wilde draaien. 

Nu leg je aan voor een schot door de stick naar onderen te houden, en je schiet door de stick los te laten op het juiste moment en in de goede richting. Je richt en timet dus met de stick, volgens veel fans een enorme verbetering t.o.v. vorig jaar. Een perfect getimed én gericht schot geeft veel voldoening en vergt echt genoeg oefening. Met een toppertje als LeBron is dit uiteraard makkelijker dan met een groentje. Je kunt ook nog altijd schieten met het knopje, door wederom goed te timen, dus de keuze is aan jou. 

Stixy

Daarnaast zijn er wat kleine veranderingen in hoe je ploeggenoten vrijlopen of ruimte proberen te maken voor de betere afmakers, en het basketbal zit gewoon goed in elkaar. Het is vermakelijk en geeft nieuwe spelers de mogelijkheid om te leren door de trainingen en tutorials te doorlopen, en gevorderde spelers meer dan genoeg diepgang om hun vaardigheden uit te blijven breiden met nieuwe moves en betere beheersing. Echter voelt NBA 2K21 niet als een nieuwe, verbeterde uitgave van de game, maar als een patch voor NBA 2K20. Lees daarom voor een uitgebreider verhaal onze recensie van vorig jaar, zie deze review als een update daar op. 

Die stickshooting had als fan-service feature best toegevoegd kunnen worden met een patch, en de rest voelt als een fix+. Daarom, daar is ie, wil ik graag klagen over het geld. 2K vraagt 70 óf 100 euro voor een game die voelt als een patch, en probeert je daarna bij élke fucking gelegenheid VC aan te naaien. Ik vind het immoreel, voor die fans die elk jaar de serie weer aanschaffen had er echt een mooier systeem verzonnen kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld naar Pro Evolution Soccer. Die zeiden dit jaar ‘onze updates zijn niet groot genoeg om een nieuwe game te rechtvaardigen’. Zij geven hun spelers de gelegenheid voor €34,99 een update van spelers/teams/competities etc. aan te schaffen, als je het vanuit PES 2020 koopt krijg je nog 20% korting. 

Oh ja, nog even over geld

Nog een voorbeeld, Football Manager biedt (of bood, ik ben eerlijk gezegd niet op de hoogte)  je oplopende korting. Had je het spel de laatste jaren gekocht, kreeg je voor elke uitgave, tot maximaal 8 jaar, 5% korting op de nieuwe editie. Maximaal 40% dus. 

Ik begrijp gewoon niet dat een game met amper noemenswaardige updates voor de volle mep verkocht wordt én vraagt om een dertiende maand, kerstbonus, loyaliteitsuitkering, gouden horloge etc. etc. Natuurlijk is te beargumenteren dat elke sportgame dit doet, maar zolang er echt gewerkt wordt aan een betere engine, fraaiere graphics, (veel) uitgebreidere modi etc. is het wél te rechtvaardigen. NBA 2K21 is een patch, en de fans van het online gedeelte zullen de game toch willen hebben. Mensen die offline spelen; blijf lekker bij NBA 2K20. 

Conclusie

NBA 2K20 is door de wasstraat gehaald en heeft het label 2K21 opgespeld gekregen. Er is te weinig vernieuwing en er zijn te veel bestaande ergernissen. NBA 2K21 doet alsof het zijn benen verloren is in de oorlog en samen met zijn baby op straat is beland en nu moet leven van de goedheid van vreemden, om vervolgens twee straten verderop in zijn Porsche te stappen. Het gebedel om meer, meer, meer geld aan ze te geven is niet goed te praten. Gelukkig zit de essentie van de game, het pure basketbal zo verdomd goed in mekaar, maar er is niets wat een hogere score dan vorig jaar rechtvaardigt. 5-word review: 2K21 is een dure patch. 

NBA 2K21 | REVIEW
HOT!
Het basketbal zelf
Stick-shooting
NOT!
Het is een patch
Bedelen om geld,geld,geld
Bedelen om nog meer geld
60
SCORE
Ook interessant
Spellbreak | REVIEW
NL / EN