PC gamers hebben natuurlijk de beschikking tot de beste en krachtigste hardware. Afgelopen weekend werden deze groep gamers verblijd met de komst van een nieuwe generatie videokaarten van Nvidia, die de concurrentie weg moet blazen en ook nog eens zijn eigen videokaarten overtreft.

Eindelijk krijgen we weer een gloednieuwe generatie videokaarten. De GTX 1080 en GTX 1070 zijn de eerste GeForce-videokaarten gebaseerd op de nieuwe Pascal-architectuur en zijn volgens Nvidia “onverantwoord krachtig”.

Er werd vooral veel over de GTX 1080 bekend gemaakt. Deze nieuwe videokaart zou uitermate geschikt zijn voor VR gaming dankzij een nieuwe techniek die door het bedrijf multi-projection wordt genoemd. Het renderen van stereoscopische beelden gaat hiermee stukken efficiënter en sneller.

Beide videokaarten zijn gebaseerd op Nvidia’s nieuwe Pascal-architectuur en bieden een enorme winst op het gebied van energie-efficiëntie en prestatie. Volgens Nvidia is de GTX 1080 minstens zo krachtig als twee GTX 980’s in SLI opstelling en biedt de kaart een upgrade van zo’n 20% bij een verbruik van 180 watt ten opzichte van een Titan X die op 250 watt draait. id Software toonde bijvoorbeeld hoe Doom draait op deze nieuwe kaart. Hieronder zie je de presentatie:

De kaarten gebruiken Nvidia’s GP104-processor die beschikken over 16nm FinFET transistors. Daarnaast heeft de kaart twee keer zoveel geheugen als zijn voorganger, namelijk 8GB GDDR5X, wat neerkomt op 10Gbps. De GTX 1070 maakt ook een flinke sprong voorwaarts en beschikt over een rekenkracht  van 6,5 Gigaflops ten opzichte van 9 Gigaflops van de GTX 1080.

gtx1080 2

De GTX 1080 wordt 27 mei verwacht met een prijskaartje van $599. De GTX 1070 laat iets langer op zich wachten en verschijnt 10 juni voor $379. Er zijn nog geen Europese prijzen bekendgemaakt.

De volledige specificaties zijn te vinden op Nvidia’s website.

één antwoord

Laat een antwoord achter