OMEN 15 Gaming Laptop dh0700nd | REVIEW

Niets is fijner dan mobiel te kunnen gamen. We hebben het dan niet over een spelletje op je telefoon of tablet en zelfs niet je Nintendo Switch. Nee, we hebben het over gamen op een laptop. Overal waar je komt kun je genieten van de vetste games op de hoogste en fijnste grafische settings. Toch kennen deze apparaten wel de nodige beperkingen, denk hierbij aan de accuduur of gehalveerde prestaties als je zonder stekker aan het gamen bent. Ondanks alles is een gaminglaptop een goed alternatief als je niet zit te wachten op een log en lompe kast in je kamer en iets wat je mee kan nemen naar je vrienden.

Er zijn een heleboel merken waar je uit kunt kiezen als het gaat om gaminglaptops, en daardoor kan het ontzettend lastig zijn om het juiste apparaat te vinden die bij jou past. OMEN by HP levert een hele stijlvolle lijn laptops en heeft voor elke portemonnee wel een leuke setup. Zo is daar dus de OMEN 15 die in een keur aan opstellingen te verkrijgen is. Wij kregen een exemplaar om te testen en vertellen je er alles over in deze review.

Goed gemutst

Voordat we je laten duizelen met cijfers en smijten met diverse termen, gaan we eerst eens even kijken naar het uiterlijk van het apparaat. technisch gaan doen en met cijfers gaan smijten, gaan we eerst even wat meer naar de laptop kijken. Ondanks dat Nvidia is gekomen met de mobiele RTX 30xx reeks aan grafische kaarten, is deze OMEN laptop nog uitgerust met een RTX 2080 Max-Q grafische chip met 8GB aan werkgeheugen. Hoewel het nog een chip is uit de vorige generatie is dit zeker geen straf. De 30xx reeks is namelijk ontzettend prijzig en op dit moment ook erg slecht verkrijgbaar. De flitsende Omen laptop kent naast de dikke grafische chip ook een razendsnelle 512GB SSD schijf, naast de reguliere 1TB HDD.

Als je qua mobiel gamen kijkt naar de RTX 2080 Max-Q, is dit een van de topmodellen op de mobiele markt, en hiermee zal je veel nieuwere games op de hoogste settings kunnen draaien op een Full HD resolutie. Hoewel de RTX 2080 een grafische chip is uit het hoogste segment, is de Max-Q variant een lichtelijk uitgeklede versie welke minder stroom verbruikt ten koste van wat  prestaties. Toch kun je er lekker mee uit de voeten met populaire competitieve games zoals Overwatch en Fortnite. Daarnaast zal de laptop ook nieuwe singleplayer games met gemak draaien op hoge settings in FHD, en Assassin’s Creed Valhalla en Hitman 3 draaien dan ook als een zonnetje. Maar is deze laptop zijn geld wel waard? De OMEN 15 die wij onder de loep nemen kost rond de € 2.100 en dat is eerlijk gezegd nogal een bedrag. Maar om eerlijk te zijn is dit een goede prijs ten opzichte van de prestaties die de 15-inch laptop kan leveren. Wij mochten in ieder geval een aantal weekjes met deze laptop spelen en geven je een overzicht wat je hiervan mag verwachten.

Wat zit erin?

Kijken we binnenin de laptop dan zijn er, als het gaat om de hardware, mooie keuzes gemaakt. Ten eerste is daar de processor: Een Intel Core i7-9750H. Dit is een processor met zes kernen die standaard loopt op 2,6GHz en een turbo heeft van maar liefst 4,5GHz, wat betekend dat de processor ongelooflijk snel is, en deze zal ook zeker geen bottleneck vormen voor je gameprestaties.

Als je een beetje verder kijkt dan zie je aan de onderkant een klep. Hier vind je toegang tot de harddisks en het interne RAM geheugen. Het topmodel is voorzien van 16GB DDR4 geheugen welke draait op 2666MHz. Ook is er een harde schijf aanwezig van 1TB en worden we verwend met een 512GB grote SSD. Wat houdt dit in? Nou: Windows is vanuit een koude start binnen 8 seconden opgestart en je games laden sneller dan ooit tevoren.

Stijlvol slank

Als je kijkt naar het uiterlijk van de HP Omen 15 laptop dan kan je stellen dat deze opvalt. De laptop is gemaakt van mat zwart en stevig materiaal, heeft een afwerking van geborsteld aluminium en ziet er gewoon chique uit. Op de achterkant van de openslaande klep vind je het HP Omen-logo wat rood oplicht als je de laptop aanzet. De ventilatoren achter de laptop zijn subtiel geplaatst en hebben wel wat weg van een uitlaat van een futuristisch voertuig. Door de RTX 2080 Max-Q grafische chip is de laptop ook opvallend dun en weegt deze maar 2,6 kilo. Het meest opvallende aan het gehele pakket is de grootte van de voeding, welke best groot te noemen is. De hardware, welke in beide apparaten schuilt, moet natuurlijk voldoende voorzien worden van prik. Maar de opvallende grootte en vorm van de voeding deden mijn wenkbrauwen goed fronsen.

Het keyboard kent een rode backlight, wat ervoor zorgt dat de toetsen goed zichtbaar zijn in het donker. De WASD knoppen kennen een extra gekleurd en verlicht randje en dat komt ten goede voor ons als gamer zijnde.

De grootste en prettigste feature van deze laptop is het scherm. In dit model is het een 15” inch Full HD IPS paneel met een refreshrate van 240hz. G-Sync en FreeSync technologieën werken dan ook erg goed met het scherm, waardoor je een ontzettend vloeiende ervaring krijgt. Het scherm kent daarnaast een prima kijkhoek en een goede kleurweergave, met een matte afwerking zodat het allemaal niet reflecteert als je tijdens zonnige dagen aan het gamen bent. Ondanks het prettige scherm, moet ik zeggen dat ik de scharnieren en het scherm zelf nogal gammel aan vond voelen als je deze uitklapt. Ik had zelf wat meer stevigheid verwacht bij een laptop als deze.

De laptop kent in totaal drie 3.1 USB aansluitingen, 1 keer een USB type-C aansluiting en we krijgen een HDMI poort tot onze beschikking. Een VGA uitgang is blijkbaar niet meer van deze tijd, want deze miste ik op de laptop. De geheugenkaartlezer, LAN poort, wifi-kaart en de audio aansluitingen zijn ze bij HP gelukkig niet vergeten. Een klein gemis is een optische drive, waardoor je dus geen blu-rays of andere schijfjes kwijt kunt in deze laptop. Wat wellicht een klein minpuntje aan het gehele systeem is, zijn de ingebouwde speakers. Hoewel deze door Bang & Olufson zijn ontwikkeld, vind ik het geluidskwaliteit een beetje tegenvallen. De ingebouwde speakers missen impact en er ontbreekt ook een volledig gevoel van bass. Gelukkig is dit euvel makkelijk op te lossen dankzij een goede headset, en menig gamer zal dit sowieso prefereren boven laptop speakertjes.

Gamelaptops worden steeds beter en sneller, de technologie staat zeker niet stil als het gaat om hardware. Toch is er bij gamelaptops een bepaald punt wat niet meegroeit, en dat is de duur van de batterij.

Cijfertjes enzo

Gaan we kijken naar gameprestaties dan merk je al snel op dat de Omen 15 een echt beest. Games draaien erg soepel op high settings op een Full HD resolutie, maar op ultra setting zijn de prestaties toch ietsje minder al is het wel acceptabel.

Kijken we naar Assassin’s Creed Valhalla dan zien we dat de game op high-settings ongeveer op 63fps draait, wat gewoon goed is. Zetten we de game op ultra-settings dan valt de framerate terug naar 34fps, wat nog steeds acceptabel is.

Cyberpunk 2077 was misschien een gedrocht van een game, op de PC speelt de game wel goed weg en dankzij diverse bugfixes is het allemaal een stuk beter te behappen. Op high-settings haalt de game een framerate van 62 framepjes per seconde, op ultra-settings valt dit terug naar 34fps wat ook nog steeds speelbaar is voor diegene die van een cinematische ervaring houden, maar bij een first-person game is het belangrijk om boven de 60fps te blijven.

Kijken we naar Hitman 3 dan weet de Omen 15 op high-settings een framerate te halen van 73fps. Op ultra-settings zakt deze in naar 43fps wat nog steeds goed is voor een third-person game, welke sowieso boven de 30 frames per seconde hoort te blijven.

Black Ops Cold War doet het op high-settings erg goed met 110fps en op ultra-settings speel je de game met een gemiddelde framerate van 62fps. Dit is gewoon goed, en een snelle shooter als Call of Duty moet je dan ook niet onder de 60fps spelen.

Competitieve games zoals Fortnite draaien op ultra-settings op 81fps en over de 100fps in high-settings, wat uitzonderlijk goed is. Overwatch tikt met gemak de 195fps aan in high-settings en op ultra mag je 116 frames per seconde verwachten. Deze games zijn wellicht iets ouder, maar nog steeds waanzinnig populair. Met beide titels ondervindt je dan sowieso geen problemen met de Omen 15.

Accuduur en straaljager dingen

Gelukkig is de OMEN 15 niet zo’n energie slurper als andere laptops in hetzelfde segment. Met normaal gebruik (dus surfen en andere minder intensieve taken) gaat de laptop zo’n 6,5 uur mee. Mocht je op de accu willen gamen, dan raad ik dat ten zeerste af. Tijdens het spelen van games merk je dat de batterijduur drastisch lager wordt. Nu is dat niet echt een hele grote schande, want het maakt niet uit welke laptop je koopt, de batterijduur blijft een hekelpunt met deze apparaten als het gaat om gamen. Daarnaast lever je ook kracht in en zal de videokaart niet optimaal werken. Je mag er vanuit gaan dat je ongeveer 1,5 uur kan gamen zonder stekker.

Een ander punt wat ik wel even kwijt wil is dat de OMEN 15 nogal wat lawaai kan maken. Ook als de laptop idle is, zal je regelmatig opmerken dat de ventilatoren eventjes flink aanslaan. Dit heeft uiteindelijk te maken met het feit dat dit een slanke en compacte laptop is, en het natuurlijk zo veel mogelijk zijn warme lucht kwijt moet. Als je gaat gamen zal je ook opmerken dat de fans ook snel op volle kracht gaan draaien. Het is niet het geluid van een straaljager, maar het kan zonder headset nogal storend zijn.

Conclusie

De OMEN 15 is een slanke en stijlvolle laptop, welke krachtig genoeg is om populaire games op hoge settings af te spelen. Dit komt uiteraard door de kracht van de Geforce RTX 2080 Max-Q. De prestaties zijn gewoon goed voor het geld dat je neerlegt voor deze laptop. Met een krachtige processor, een supersnelle SSD schijf en met genoeg connectie mogelijkheden om hardware aan te sluiten is dit zeker een goede koop. Enige minpunt is het lawaai die de laptop kan maken als je een veeleisende game aan het spelen bent.

OMEN 15 Gaming Laptop dh0700nd | REVIEW
HOT!
Hoogwaardige afwerking
Draait games op vloeiend op hoge settings
240Hz scherm met G-Sync en FreeSync ondersteuning
Mobiele RTX2080 grafische chip
NOT!
Bang & Olufsen speakers maken verwachting niet echt waar
Luidruchtige koeling
Alleen voor de vermogende gamer
85
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x