Een bal kan raar rollen, wie de bal kaatst kan hem terug verwachten, ergens de ballen verstand van hebben en een balletje opgooien over iets. Taalliefhebbers smullen en branden hun handen graag aan ballen! Eigenlijk staat de balsport in dienst om de taal te verrijken met spreekwoorden en anekdotes over dit magische ronde object! En in geen spel wordt het onberekenbare karakter van de bal zo vereert als in het flipperen, waarin de bal wordt gelanceerd en aan het lot wordt overgelaten tussen paden, bumpers, obstakels, gaten en andere objecten! Doe jij het liever zuinig aan maar wil je wel hele dagen flipperen, dan is Pinball FX 3 mogelijk jouw ding!

Spelen op Balbezit

Pinball FX is een serie die ik hoog heb zitten en dat zit hem ook in het concept. In plaats van ieder jaar een nieuw deel uit te brengen, verkopen ze de tafels los als DLC. Mocht er ook wat voor rede toch een nieuw deel zijn, kun je deze gratis downloaden en je collectie zonder extra kosten meenemen. Daarom alleen al is Pinball FX 3 een must voor iedereen die deeltje 2 al heeft gespeeld en een aantal tafels heeft! Simpel gezegd is Pinball FX 3 balvast, heb je een redelijke collectie opgebouwd, dan zet je die moeiteloos over. Met dit nieuwste deel wil Zen Studios de fans van de serie vasthouden.

Niet getreurd als je echter nog aan je pinball collectie moet werken. Je krijgt in ieder geval de tafel Sorcerer’s Lair gratis. Iedereen kan die tafel gewoon uitproberen en ontdekken van Pinball FX 3 in haar mars heeft. Dus wie wil weten of de game een beetje tof is, kan hier stargamers weer sluiten en hem zelf downloaden. Dan kun je mooi zelf onderzoeken of er een bal aan is! Alleen mis je dan de tips die ik aan het eind van de review heb geplaatst.

Chocolate Salty Balls

Toch zit niet iedere oude tafel in Pinball FX 3. Vrijwel alle oude tafels (van Pinball FX 1) zitten er niet meer bij. Extreme, Speed Machines en dergelijke zijn niet te spelen, maar die waren ook al niet backwards compatible op Pinball FX 2. Het grootste gemis zit hem in een aantal tafels waarvan de licenties verlopen zijn. Hierdoor kunnen Street Fighter 2, Ninja Gaiden, Super League Football, maar ook de South Park tafels kunnen niet gespeeld worden op Pinball FX 3. Daar houden we toch een stel “Chocolate Salty Balls” aan over, hoewel in mij geval melkchocolade. Ook zonder deze tafels houd je er nog 65 over die je vanuit Pinball FX 2 kan importeren, dus er is genoeg content om mee te beginnen. Daarnaast biedt Pinball FX 3 ook nog eens 3 nieuwe tafels, maar daarover later meer.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: waarom een deel 3 als 2 prima werkt? Het antwoord is simpel: omdat deel 3 meer gericht is op de current gen consoles, terwijl Pinball FX 2 een backwards compatible game was. Om het beste uit de Playstation 4 en Xbox One te halen is een nieuw deel ontwikkeld en dat betekend strakkere graphics, glimmende ballen van staal (of welk metaal er ook voor gebruikt is) en tientalle tafels die te spelen zijn. Toch zijn er ook genoeg nieuwe zaken aan toegevoegd, waardoor het fris voelt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe achievements, meer uitdagingen voor op elke tafel en upgrades.

Zo kun je voor iedere tafel aan de slag met 3 uitdagingen: zoveel mogelijk punten scoren met een bal, binnen 5 minuten een zo hoog mogelijke score neerzetten of een survivalmode. In deze mode krijg je een minuut de tijd om een score te behalen. Zodra je deze score bereikt heb, loopt de score op en mag je opnieuw een minuut aan de slag. Per uitdaging zijn 15 sterren te verdienen waarmee je extra aanpassingen aan tafels kan verdienen. Denk aan extra punten als je bumpers raakt of langer de tijd krijgen om combo shots uit te voeren. Het zorgt niet alleen voor meer content, maar het ik tof om die scores weer te vergelijken met vrienden en te zien wie er de baas is. Voor wie al die “perk” maar niets vind is er ook de classic mode, waarmee je zonder al die zooi en perk een high score op de tafel moet zien te flipperen.

Daar heb je flipper… eh Jaws!

Natuurlijk valt of staat een pinballgame bij goede tafels. De eerste batch aan tafels (exclusief voor Pinball FX 3) staan in het teken van  Universal Pictures films. Er zijn 3 tafels die draaien om een film: Back to the Future, Jaws en E.T.. Waar de overgang van Pinball FX 1 naar deel 2 nog gepaard ging met complexere tafels, blijft bij 3 de kwaliteit gelijk. Liefhebbers van de serie kunnen het pakket blindelings aanschaffen. Visueel oogt het allemaal wel een stuk strakker en de tafels zien er weer gedetailleerd uit. Jaws behoort tot een van de mooiste tafels van de set compleet met schip, haaien, koksmeeuwen en de zee. Helaas laat de zee zich maar lastig temmen, waardoor het meer tijd kost om onder de knie te krijgen. Ook E.T. en Back to the Future zien er prima uit met genoeg referenties naar de films. Deze zijn ook wat makkelijker om op de pakken en je houdt hier ook minder snel blauwe ballen aan over omdat de bal weer eens in de goot verdwijnt.

Voor iedereen die gewoon van simpel flipperen houdt, is Pinball FX 3 geschikt, maar de tafels kennen voldoende diepgang. Er zijn tal van missies/opdrachten te voltooien. Je kunt natuurlijk blind aan de slag en zie wel hoe het balletje rolt. Wil je de echte high scores binnenslepen dan biedt de table guide uitkomt. Op Jaws is er bijvoorbeeld een missie waarbij de tafel begint mee te deinen op de golven van de zee en probeer de bal dan maar eens onder controle te houden. Toch zijn er tijdens zulke missies juist veel punten te verdienen, voor als je weer wat je moet doen. In de table guide kun je uitvogelen hoe je de multiball, ball save of missies moet verdienen.

Alle ballen verzamelen?

Heb je een tafel flink onder de knie, dan is het tijd om de leaderboards te veroveren. Niet alleen dat natuurlijk want er zijn ook tournament modes en league matchups. Je kunt gemakkelijk een eigen toernooi maken met regels: 1 of 3 ballen, tellen upgrades mee en hoe lang duurt het. Vervolgens zetten andere spelers ook hun eigen high score op die tafel en aan het eind krijg je experience na het voltooien van een tournament. Ook Zen Studios zal met regelmaat een tournament in de lijst zetten en zodoende is er altijd wel eentje te vinden met een hoop deelnemers. Heb je een tafel niet, kan je het altijd later weer proberen.

Bij league matchups is dit echter wat lastiger. Je begint in de bronze III league en je kunt ieder seizoen promoveren. Het werkt als volgt: in een groep moet je binnen de beste 20% van de speler behoren om te promoveren. Je krijgt 4 (willekeurige) tafels voorgeschoteld waarbij jij een zo hoog mogelijke score moet neerzetten binnen 3 minuten. Daarmee score je league points en wie de meeste behaalt, gaat door naar de volgende league. Het probleem met dit systeem is dat als je een tafel mist, het lastig wordt om dit te compenseren via de andere 3 tafels. Zen Studios zou beter kunnen kijken naar de tafels die iemand wel tot beschikking heeft en een minimum aantal tafels kunnen instellen die nodig zijn om mee te doen aan of jouw bijvoorbeeld gratis toch een score laten zetten op een tafel die je niet hebt.

Kijken in de glazen ba… bol!

Pinball FX 3 lijkt een nieuwe titel, een nieuwe game. Eigenlijk voelt het meer als een update waarbij je huidige collectie kasten is opgepoetst met verbeterde graphics en nieuwe opties. Het doet wat het moet doen en Zen Studios heeft bewezen de collectie aan te vullen met meer dan degelijke tafels en variërend in niveau en stijl. Daarbij heeft het licenties geregeld van onder andere Bethesda games, Universal Pictures, Star Wars, Marvel, Valve en Fox. Je hoeft geen waarzegster te zijn om te zien dat Zen Studios dit de komende jaren nog flink gaat uitbreiden. Pinball FX 3 is daarmee niet alleen een spel, maar voornamelijk een gereedschapskist voor Zen Studios om in de toekomst nog veel moois te gaan ontwikkelen. De 3 nieuwste tafels (Jaws, Back to the Future en E.T.) zijn hier in ieder geval een voorbode van. Het online gedeelte mag nog wat sterker worden ingevuld. Voor veel spelers is pinball een leuke hobby waarvan ze af en toe best een aantal tafels kopen. Je kan er echter niet vanuit gaan dat de meerderheid alle tafels aanschaft en online geeft dit helaas nog problemen met league play.

Kooptips!

Op dit moment zijn er 68 tafels beschikbaar voor pinball fx 3. Sorcerer’s Lair is gratis en dus raad ik iedere liefhebber aan om de game gratis te downloaden en die tafel uit te proberen. Als Pinball FX 3 de start is van de pinballcollectie, kan de grote hoeveelheid kasten nogal overweldigend zijn. Wil je je collectie uitbreiden, dan heb ik nog wat tips. Ten eerste als je er geen probleem me hebt wat meer uit te geven, dan kan je tafels in bundel aan tafels kopen. Je kunt in één keer 11 of 12 kasten binnenhalen voor 25 á 30 euro, maar voor een kleinere bundel met 3-4 tafels betaal je 7 a 10 euro, dus voor de prijs hoef je geen grote bundels te kopen.

Welke tafels je moet halen, ligt natuurlijk aan persoonlijke voorkeur. Toch zijn een aantal tafels een stuk toegankelijker terwijl andere weer opvallend lastig zijn. Om te beginnen is de Sorcerer’s Lair tafel prima. Het laat de mogelijkheden van de game, inclusief de wat rare minigames  waarbij het spel verhuist naar een andere (kleinere) tafel. Daarnaast zal de bal niet zo snel in de goot belanden en leent deze tafel zich ook voor prima sessies. Een van de beste tafels vind ik Epic Quest. Buiten dat die indrukwekkend en prachtig is, is deze ook vrij toegankelijk, grappig en prima voor de hele familie. Mars is een wat eenvoudige tafel en hogere scores zijn op deze tafel zeker mogelijk. De verschillende ramps zijn makkelijk te bereiken en er zijn weinig obstakels voor het schot wat deze tafel tot een van de makkelijkste maakt. Ook de rechter en linker kick-backs zijn makkelijk te verdienen. Bij de Marvel collectie zijn Spider-Man, Moon Knight, Thor en Captain America ook aanraders.

Er zijn ook een aantal lastige tafels waar je al makkelijk blauwe ballen aan overhoudt. Om te beginnen heb ik een vrij stroeve relatie met V12. Het is gewoon een lastige tafel waar ik mijn ballen altijd vrij snel kwijt bent en eigenlijk hou ik er alleen een stel blauwe ballen aan over. Tesla heeft het probleem dat het moeilijk is om goed op te score, maar de tafel ziet er wel tof uit en ook Rome is vrij pittig. Van de Marvel series zijn Blade en Deadpool meer beruchte kasten. Hopelijk helpt dit een beetje met de start van je collectie.

Dat is dan weer genoeg over Pinball FX 3, nu is het aan jullie om de game uit te proberen. De ballen allemaal!

 

Pinball FX 3 | REVIEW
SCORE80%
HOT!
  • 68 tafels aan flipperplezier
  • Sorcerer's Lair helemaal gratis proberen
  • Collectie verhuist gratis mee naar Pinball FX 3
NOT!
  • Prijzig om collectie op de bouwen
  • High scores niet overgezet van Pinball FX 2
  • League Play vereist grote collectie tafels
80%SCORE
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%