PlayStation 5 kent varianten met verschillende ventilatoren

Het lijkt erop dat Sony verschillende versies van de PlayStation 5 heeft geproduceerd, welke een andere fan (ventilator) van elkaar gebruiken.

Volgens diverse bezoekers van NeoGAF en ResetEra is het bekend geworden dat er PS5-consoles met twee verschillende fans in omloop zijn. Zo is er een model met een fan welke 23 blades kent, deze wordt geproduceerd door Delta. De andere variant kent een fan met 17 blades welke geproduceerd zijn door het bedrijf Nidec.

De Franse website Les Numériques zag deze berichten ook en gingen op onderzoek uit. De website heeft zelf twee PS5-modellen in bezit met verschillende fans en vond het tijd om het een en ander te testen. Zo publiceerden zij onder andere geluidsopnames van de twee ventilatoren. Hieruit kwam naar voren dat de fan met 17 blades iets meer geluid produceert dan de variant met 23 blades, hoewel het verschil niet echt heel groot is te noemen. Het verschil in geluidsniveau tussen de twee fans komen neer op ongeveer 4dBa. Zo produceerde de console met de Delta-fan tijdens het spelen van Demon’s Souls zo’n 39dBa aan geluid, terwijl dat bij de PS5 met Nidec-ventilator 43dBa was.

Wat wel opviel is dat de Nidec-fan van met 17 blades een wat meer ‘ratelend’ geluid produceerde in de tests van Les Numériques. Dit geluid komt waarschijnlijk door de motor van de fan. De Delta-fan had hier ook last van, maar in veel mindere mate.

Les Numériques heeft vijf PlayStation 5-consoles van redacteuren met elkaar vergeleken. Twee van de consoles hadden een Delta-fan, terwijl de drie andere modellen voorzien waren van een Nidec-fan.

Het gebruik van verschillende fans in een console lijn is niet nieuw. In het verleden heeft Sony vaker verschillende ventilatoren gebruikt om hun consoles koel te houden. Zo waren er al PlayStation 3 en PlayStation 4 Pro varianten met fans van verschillende fabrikanten.

Bron:  Les Numériques

Ook interessant
Maak kennis met de wapens uit Monster Hunter Rise op de Nintendo Switch
NL / EN