Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl | REVIEW

Trouwe en koddige remaster!

Release Date
19 november 2021
Uitgever:
Nintendo
Ontwikkelaar:
ILCA
Platform:
Nintendo Switch
Our Score
85

Nintendo heeft er een handje van gekregen om oude titels opnieuw leven in te blazen. Nu maken stiekem een flink aantal ontwikkelaars zich hier schuldig aan, en niet alle remasters en remakes zijn even goed. Toch heeft Nintendo zichzelf in het verleden al bewezen met bijvoorbeeld de remake van Link’s Awakening, maar ook van Pokémon Let’s Go Pikachu & Evee (oorspronkelijk Pokémon Yellow op de Game Boy Color uit 1998). Nu probeert het bedrijf opnieuw dit kunstje te flikken met Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl. Eens kijken of ze het er net zo goed vanaf brengen als de eerder genoemde titels…

Het is alweer dik 15 jaar geleden dat de originele Pokémon Diamond & Pearl verschenen voor de Nintendo DS. Pokémon games hebben altijd al hun populairiteit behouden, en dat was in dat tijdperk niet anders. Zowel Nintendo als The Pokémon Company weten toch elke keer weer innovatief om te gaan met de franchise, en menig generatie is wel opgegroeid met deze Pocket Monsters. Velen zullen dan ook met plezier en nostalgie terugkeren naar de wondere wereld van Sinnoh, waar Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl zich afspelen.

Vergeten spullen

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl is een regelrechte remake van de klassieke games die in 2006 verscheen. Ook hier mag je kiezen of je een jongetje of meisje wilt spelen, waarna je al snel op avontuur gaat om alle Pokémon die de game rijk is te ontdekken en te vangen met je Pokéball. Toch kennen Brilliant Diamond en Shining Pearl een paar kleine verschillen met het origineel. Zo is het verhaal ietsje anders opgezet om meer variatie te geven. De game start dan ook met een nieuwsuitzending waar je hoort over een mysterieuze rode Gyarados die blijkbaar dichtbij het dorpje waar je woont gesignaleerd is. Natuurlijk ga je al snel op onderzoek uit een glimp van dit beestje op te vangen.

Eenmaal aangekomen op de locatie ontmoet je professor Rowan en zijn assistente Dawn, welke ook op zoek gaan naar de Gyarados. Terwijl de professor en zijn assistente vertrekken, vergeten zij nog wat spulletjes. Zo nieuwsgierig als je bent wil je deze spulletjes even checken, maar wordt ineens aangevallen door een aantal wilde Pokémon. Gelukkig zit er tussen de vergeten spullen van de professor een aantal Pokéballs waarmee je deze kunt vangen. Dit is gelijk je starter Pokémon en hiermee zal je jou avontuur beginnen.

Nadat je de Pokémon hebt gevangen komen de professor en zijn assistente terug om hun vergeten spullen op te halen, maar merken al gelijk op dat je er een gevangen hebt. Om je te belonen met je prestatie geeft Professor Rowan je een Pokédex en stuurt je op pad om deze volledig te vullen. Hier begint dan eindelijk het echte avontuur en mag je de Sinnoh regio gaan bekennen.

Koddig

In Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl mag je, net als in de originele games, je weer een weg banen door een koddige spelwereld, waar je acht gyms en de Elite Four zal moeten overwinnen om zo de ultieme Pokémon Champion te worden. Tijdens je avontuur zal je verschillende plaatsjes bezoeken en zal je ook Team Galactic tegen het lijf lopen. Deze hebben hun eigen snode plannen om de legendarische Pokémon, Palkia en Dialga, te vangen. Hoe dat dit verhaal zich ontvouwt is ontzettend leuk gedaan, maar oude fans zullen nog wel weten hoe dit allemaal afloopt.

Shitload aan content

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl kent naast een uitgebreid en interessant verhaal ook een shitload aan toffe content. Naast het verzamelen van acht gym badges, het vangen van alle Pokémon die je onderweg tegenkomt en de diverse Pokémon Contests waar je aan mee kunt doen zijn er ook nog een aantal leuke extraatjes te vinden. Deze zijn er in de vorm van de “Underground”. Dit is een soort ondergronds doolhof waar je zowel alleen of samen met andere spelers online kan spelen om zodoende voorwerpen en fossielen te zoeken en zijn er kamers waar je Pokémon kunt vinden en vangen. Dit zijn Pokémon die je nergens anders in de game zal tegenkomen, en deze worden ook random in de kamers geplaatst. Ook is het mogelijk om een geheime basis op te zetten, die je op kunt leuken met diverse decoraties. Hoewel dit een leuke toevoeging is, die je zeker wat uurtjes bezig zal houden.

Om de nostalgie overeind te houden is er gekozen om de originele soundtrack te gebruiken en deze te voorzien van een update. Hierdoor klinken de bekende deuntjes een stuk mooier dan het al deed, maar zorgde het ook voor de nodige kippenvel en die de nodige herinneringen naar boven wist te halen. Grafisch heeft de game ook de nodige update gekregen, en lijkt het een beetje op de isometrische stijl van de Link’s Awakening remake die al eerder verscheen op de Nintendo Switch. Het heeft daarnaast ook een licht chibi-stijltje gekregen, waardoor het ook lekker koddig oogt. Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl is dan qua grafische opzet aardig trouw gebleven aan het origineel, maar kan voor sommigen aanvoelen als een aardige stap terug als je het vergelijkt met Pokémon Sword & Shield. Tijdens de gevechten daarentegen zien de Pokémon en de trainers er wel stukken beter uit en doet het geheel zich een beetje animé achtig aan.

Genoeg verbeteringen

Naast de audio- als de grafische verbeteringen kennen Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl ook tal van quality-of-life verbeteringen in de gameplay, waarvan we ook een aantal dingen tegenkomen uit meer recente Pokémon-games. Zo zien we ook weer het EXP share systeem terug, waarmee het een stuk makkelijk is om je team goed op sterkte te houden is zonder al te veel te hoeven grinden. Niet iedereen zal dit waarderen, en het is dan ook niet mogelijk om deze functie uit te schakelen in de game. Hierdoor kan het gebeuren dat je al snel te sterk wordt, waardoor de uitdaging snel af zal nemen naarmate je verder komt in de game.

Een andere toffe toevoeging zijn de Hidden Moves die je toe kan passen op je Pokémon, zoals Cut, Surf of Fly. Hiermee kan je moves aan Pokémon toevoegen zonder dat een van je beestjes uit je huidige team de move kent kennen. Vroeger moest je vaak ongewenst een Pokémon met je meesleuren, welke je alleen maar gebruikte om deze moves te gebruiken zodat je zonder zorgen verder kon komen in je avontuur. Met deze Hidden Moves kan je nu gewoon, vanuit een applicatie op je Pokétch smartwatch, deze moves snel gebruiken om bijvoorbeeld een boom die je voortgang blokkeert weg te kappen. Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl kent in ieder geval kleine leuke details die zijn toegevoegd om het avontuur nog aangenamer te maken dan dat het voorheen was.

Beetje jammer

Het is wel een beetje jammer dat Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl de extra’s mist die in Pokémon Platinum zaten. Dit was namelijk de derde game in de vierde generatie, en door het gebrek hieraan mis ik wel wat verhaal en content. Op zich is dit niet echt een probleem, want er is sowieso genoeg te beleven in Shining Pearl & Brilliant Diamond, waarmee je jezelf uren mee zal vermaken. Wellicht krijgen we deze content nog op een later moment door middel van DLC of een content update.

Conclusie

Pokémon Shining Pearl & Brillant Diamond zijn trouwe remakes van de oude klassiekers van weleer. De games zijn in een mooi en koddig nieuw jasje gestoken en zal menig Pokémon liefhebber aanspreken. Deze remasters doen dan ook niet echt iets nieuws, maar het blijven gewoon leuke games om te spelen. Het kent een interessant verhaal, genoeg kleine verbeteringen en een enorme lading aan content waarmee je jezelf heel lang mee kunt vermaken!

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl | REVIEW
HOT!
Remaster heeft leuke koddige grafische stijl gekregen
Interessant verhaal
Shitload aan content
Heerlijke soundtrack
NOT!
Mis de Platinum content
EXP share-systeem haalt de uitdaging uit de game weg
85
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x