Call of Duty: Black Ops III | REVIEW

Elk jaar rond deze periode mogen liefhebbers van Call of Duty hun feestmuts en neus opzetten vanwege de release van weer een nieuw deel in deze franchise. Ook weer dit jaar, want we mogen aan de slag met het derde deel in de Black Ops-serie. Rowdy had al de eer om met de beta aan de slag te gaan, en nu is het zijn beurt om de complete game eens goed onder de loep te nemen. Zit er genoeg vernieuwing in? Hoe speelt het? Hoeveel plezier valt er te halen in de multiplayer? Je leest het hier!

Tja, ik heb een hele hoop games uit de Call of Duty reeks mogen spelen in mijn leventje, en ben geen fan van de serie maar toch speel ik het met plezier. Al zijn er games die me compleet niet konden boeien. De vetste game in de serie, blijft voor mij Modern Warfare. Eindelijk waren we klaar met de Tweede Wereld Oorlog en mochten we in de hele nabije toekomst soldaatje spelen. We kregen een heerlijke multiplayer en het zag er voor die tijd oogverblindend uit. Daarna kwam Activision met de Black Ops games. Deel een was fenomenaal goed qua singleplayer, maar om eerlijk te zijn was ik niet zo gecharmeerd van de multiplayer. Deel twee daarentegen heb ik kapot gespeeld, maar daar vond ik de singleplayer campaign heel slecht uitgewerkt, vanwege het feit dat ik niet zo kapot ben van futuristische settings.

bops3-2

Effe terugblikken
In de tussentijd werden we ook nog getrakteerd op Modern Warfare 2, 3 en Ghosts wat belachelijk slecht was. Het roer ging bij Call of Duty pas echt om met de komst van Advanced Warfare. Terwijl het mij in de eerste instantie niet aansprak vanwege de setting (die ik in BLOPS2 al niet tof vond), kwam ik er tijdens het spelen van deze game achter hoe vet de nieuwe futuristische setting was. De multiplayer was wat we al kende, maar met compleet nieuwe toevoegingen dankzij de EXO-suits waarmee je kan sliden, boosten en dat soort zaken. Dit gecombineerd met een bombastische singleplayer campaign, waarin we geconfronteerd werden met Kevin Spacey (baas!) als über-antagonist. Black Ops III borduurt verder op de setting en toevoegingen van Advanced Warfare, en moet dus van goede huize komen om dit te evenaren. Laat staan voorbijstreven…

What’s in a story?
Om met de formaliteiten te beginnen, gaan we het eerst eens even hebben over de singleplayer. Deze mag niet eens in de buurt komen van Advanced Warfare, ik filmische aspect van het voorgaande deel. Ondanks dat Black Ops III wel wat mooie moment kent in het verhaal, raak je al snel uitgekeken op de verhalende modus. Wel is het handig om deze te spelen, om zo in te komen met de nieuwe toevoegingen van de game. Waar we voorgaand deel kennis maakte met de EXO-suit, hebben we nu te maken met DNI. Dit staat voor Direct Neural Interface. We zijn namelijk in een tijd beland waarin soldaten langzaam op cyborgs gaan lijken. Via het DNI systeem kun je telepatisch communiceren met anderen die hetzelfde systeem dragen maar krijg je ook speciale vaardigheden waar de gemiddelde Jedi maar van kan dromen. Denk hierbij aan het laten ontploffen van robots via je gedachten of wat dacht je van de Locust Swarm (mechanische  vleesetende vliegjes) die je op je tegenstanders af kan sturen. Tevens hoef je dit keer de campaign niet alleen te doen, er is namelijk een co-op mode ingebouwd. Hierdoor kun je met je maatjes het verhaal voltooien. Dit hoeft niet eens online, want er is weer een split-screen functie zodat je samen op een schermpje kan spelen. Dit kan zelfs op de PC!

bops3-3

Het verhaal kent dus wel wat plotwisselingen, waarin jij als “The Player” lid wordt van een cybernetische death squad en samen met je team van gemodificeerde Black Ops de wereld moet redden van het kwaad. Leuk detail is dat je na het voltooien van een missie terug naar je HUB mag. Hier kun je vrij rondlopen, upgrades voor je wapens uitvoeren en kun je zelfs het verborgen spel Dead Ops vinden. Vanuit hier begin je ook weer nieuwe missies, waarmee je het verhaal voortzet. Het is alleen jammer dat het verhaal van Treyarch niet de diepgang heeft van Advanced Warfare, en dit gevoel blijft je ook de hele campaign bij. Het wordt pas echt leuk als je het hoofdverhaal hebt uitgespeeld, want dan komt ineens de Zombie campaign, genaamd Nightmares, tevoorschijn. Hier wordt het verhaal verteld vanaf de andere kant en bevat een shitload aan zombies. Deze campaign is een stuk vermakelijker en diept het verhaal alsnog uit. Je moet er alleen even de originele verhaallijn doorlopen.

bops3-1

Multiplayer madness
Call of Duty draait voor velen maar om één ding, en dat is de multiplayer. Zo zal Black Ops III voornamelijk online gespeeld worden. Veel gamers zijn uitgekeken op de Call of Duty series, maar dat is ook een kwestie van smaak. Elk jaar worden we namelijk verrast met weer nieuwe grote shooters, die elk hun eigen ding doen. Dit jaar heeft de game concurrentie van onder andere Rainbow Six: Siege, die een wat lagere pace heeft en meer gebasseerd is op teamplay. De andere grote is Star Wars: Battlefront, waarin we eigenlijk stiekem Battlefield spelen met een Star Wars sausje eroverheen. Hou je van een snelle shooter die makkelijk op te pakken is, dan kies je natuurlijk voor deze game.

Hele grote veranderingen zijn er niet in Black Ops III. Tuurlijk er zijn wel wat vernieuwingen, want met het DNI systeem ben je weer een stuk acrobatischer als in Advanced Warfare. Zo is het nu mogelijk om over muren te rennen, hebben we de keuze uit nieuwe futuristische wapens, is er een zwarte marktplaats waar je nieuwe dingen vrij kunt kopen en kun je ditmaal kiezen uit een van de negen specialisaties. Terug is het level- en perk systeem, kun je jouw wapens en karakter laten levelen en prestigen, zijn er weer de scorestreaks en zelfs Nuk3town is terug voor diegene die gepre-ordered hebben.

bops3-6

You have to be a specialist to be special
De mooiste toevoeging zijn de specialisten, zoals ik al eerder vertelde heb je keuze uit negen verschillende personages die elk hun eigen vaardigheden hebben. Zo is daar bijvoorbeeld Ruin, een brute vent met hippe baard en cybernetische upgrades die de Overdrive vaardigheid heeft. Als je deze kunt activeren ben je gelijk een stuk sneller in alles wat je doet. Een ander is bijvoorbeeld de Outrider. Deze rogue-achtige chick heeft de Vision Pulse skill, waarmee ze vijanden kan zien door muren. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je snapt het punt. In het begin van de game heb je de eerste aantal specialisten al tot je beschikking die je kan kopen met Tokens. Naarmate je groeit in level kun je outfits voor je specialist, maar ook andere specialisten, vrijspelen om te kopen.

bops3-5

Het tempo van de multiplayer ligt heel hoog, en voelt ook ongelooflijk tof aan. Helemaal met de toevoeging van het wallrunnen kun je jezelf een flinke baas voelen. Al rennend over de muur diverse headshots maken, neerkomen op de grond om weg te sliden achter een muur, wachtend op je volgende slachtoffer. Tof gedaan hoor!

Over maps enzo…
Bij een nieuwe multiplayer horen natuurlijk ook nieuwe maps. Ondanks dat het aanbod een beetje karig is, zijn de levels wel ‘aardig’ divers te noemen. Het is niet iets wat we nog nooit gezien hebben, maar ze zijn vermakelijk. Van sneeuwlevels tot een level in Japanse stijl of juist een urban map. Het zit er weer allemaal in en de diversiteit aan maps zijn niet al te groot, waardoor je al snel jouw vijand kan vinden. Opvallend detail is dat jouw soldaat dit keer zijn zwemdiploma heeft gehaald, wat ook een verrassend effect kan hebben op een match. Dankzij je superkrachten kan je zo een flink eind uit het water springen om zo jouw kogeltje door de vijand zijn hoofdje te boren. Niet zo verrassend is de mogelijkheid om als echte kampeerliefhebber weer jouw favoriete plekje te zoeken om daar lekker gesetteld de irritante klootzak uit te hangen.

bops3-4

Er zijn in ieder geval weer genoeg game modes om uit te kiezen. Zo kun je in de basis kiezen uit Core, Hardcore en Bonus games, die elk hun spelmodi hebben. Denk hierbij aan Search & Destroy, CTF, Domination, Kill Confirmed en ga zo maar door. Via de Bonus optie kun je bijvoorbeeld Gun Game en Nuk3town spelen. Trouwens een opvallend detail is dat de Hardcore mode ditmaal maar weinig speelbare varianten heeft. Het zijn er maar drie, namelijk Team Deathmatch, Free for All en CTF. Hopelijk wordt dit nog uitgebreid via een patch.

It’s in your head
Een aantal andere gamers zullen deze game gaan kopen voor de allombekende Zombies. Ook deze mag niet ontbreken in een nieuwe Black Ops game. In grote lijnen is het idee weer hetzelfde zoals we gewend zijn. Gezellig met een viertal vrienden de verschillende waves van zombies tegenhouden. Al spelende vergaar je geld waarmee je nieuwe gebieden vrijspeelt en wapens en munitie kunt kopen. De sfeer van de zombie mode is lekker te noemen, in een jaren ’40 stijltje schiet je jezelf door de hordes zombies die je van alle kanten aanvallen.

bops3-7

Nieuw in deze editie van Zombies is de mogelijkheid om te veranderen in een “Beast”, waardoor je sneller kunt bewegen en harder de zombies kunt killen. Daarnaast is er nu ook een levelsysteem, waarmee je jouw wapens kunt ugraden en vrijspelen. Daarnaast zijn er ook powerups toegevoegd die je kunt kopen in een kauwgomballen automaat, je kunt dit een beetje vergelijken met de perks in de normale multiplayer. Er is in ieder geval weer genoeg lol te beleven in de Zombie mode van Black Ops III.

Conclusie
We kunnen compleet de diepte in gaan, maar ik heb er voor gekozen om dit niet te doen. Iedereen kent de Call of Duty reeks wel en ook Black Ops III is een game waarin je uren vermaak voorgeschoteld krijgt. De snelle multiplayer gameplay zal dan dit jaar ook weer genoeg gamers trekken die de servers gaan bevolken. Al met al is het nog steeds een Call of Duty game zoals we hem al jaren kennen. Er zitten leuke nieuwe toevoegingen in, maar het is zeker niet baanbrekend. Black Ops III is dan ook geen slechte game, maar voelt na verloop van tijd wel aan als een herhalingsoefening. Van een middelmatige campaign mode, flitsende multiplayer actie tot de oldschool zombie mode. Grafisch is de game zeker oké, maar ook geen echte parel waarvan je bekkie open gaat vallen.

Al met al gewoon je jaarlijkse portie Call of Duty waarmee je jezelf uren zoet kan houden, niet meer en niet minder.

** Noot van de redactie: Heb je nog een Xbox 360 of Playstation 3 en wil je deze game heel graag spelen? Zorg ervoor dat je Black Ops III dan overslaat, of een nieuwe console koopt. De last-gen versie van de game is schandalig te noemen, zonder campaign, lage framerate en andere zaken waarvoor je wel de volle pond moet betalen. Check HIER en HIER de nieuwsberichten van de last-gen versies. Je bent gewaarschuwd!

Call of Duty: Black Ops III | REVIEW
HOT!
Specialists zorgen voor afwisseling
Snelle gameplay
Wallrun kills geven een goed gevoel
NOT!
Campaign mode valt tegen
Karig aantal maps
Ondanks toevoegingen, same old...
70
Score
Ook interessant
Planet Coaster: Console Edition | REVIEW
NL / EN