Het jaar is weer bijna voorbij. Tijd voor StarGamers om de balans op te maken van het afgelopen gamejaar. Hieronder vind je dan ook de persoonlijke hoogte- en dieptepunten van het afgelopen gameseizoen door de ogen van onze Rob. Wij zijn natuurlijk ook benieuwd wat jouw hoogtepunten waren het afgelopen jaar, dus schroom niet en gooi ons omver met jullie reacties!

Nu 2018 langzaam overgaat naar 2019 wordt het langzaam aan tijd om de balans op te maken. En eerlijk is eerlijk, 2018 was een heerlijk gamejaar. De ene toffe game was nog niet uit of de volgende stond alweer tegen de deur te trappen. En met zo’n sterk gamejaar is het altijd lastig om een persoonlijke top 3 te maken. En toch heb ik het geprobeerd, dus bij deze mijn top 3 van 2018. En omdat niet alles blinkt wat goud is ook tegelijk een flop 3 van dit jaar.

Top 3 2018

  1. God of War

Dit jaar zijn er een shitload aan fantastische games uitgekomen: Red Dead Redemption 2, Astro Bot Rescue, Assassin’s Creed Odyssey, en Spiderman om er maar een paar te noemen. Maar het is God of War dat wat mij betreft met kop en schouders boven de rest uitstak dit jaar. God of War was een schim van zich zelf geworden door de jaren heen, maar met dit nieuwe deel laat Santa Monica Studios zien dat ze nog lang niet klaar zijn met Kratos. Een game dat uitblinkt in verhaal, een game dat visueel geen gelijke kent, een game met een ijzersterke soundtrack en dan die combat! Maar het geen waar ik mij het meest over verwonderd hebt is de camera. De hele game is “geschoten” in één take. God of War is over de volledige lijn een weergaloze game, en ik kan ook niet wachten tot het volgende deel uitkomt!

2. Detroit Become Human

Detroit Become Human. Een game dat door vele niet gezien wordt als een game, maar meer als een interactieve film. En dat klopt ook dat zal ik zekers niet ontkennen. Maar damn, wat een game/film is Detroit geworden. De belofte dat elke keuze die je maakt in een game ook daadwerkelijk invloed heeft op het verhaal kennen we ondertussen wel, en worden maar zelden echt waar gemaakt. Detroit Become Human maakte ook deze belofte, maar in tegenstelling tot vele andere games loste Detroit deze belofte wel in. En juist het verhaal en de personages hebben een zeer diepe indruk achter gelaten op me. Het ziet er fantastische uit, absoluut, en qua gameplay is het niet veel, ook dat is zekers waar. Maar doet dat er toe als je jezelf kan overgeven aan wat het wel is? Een interactieve film waarbij het verhaal wendingen aan neemt die jij bepaalt. Ik zeg nee, want als je jezelf overgeeft aan wat het is dan beleef je een zeer emotioneel en spannend verhaal.

3. Third Parties voor Nintendo Switch

Mijn derde topper van 2018 is geen game. Althans niet één game in het bijzonder. Neen, mijn derde topper van 2018 is de ondersteuning door third party ontwikkelaars voor de Nintendo Switch. De Wii en de Wii U kon totaal niet rekenen op games van andere ontwikkelaars dan Nintendo zelf. Maar nu de Nintendo Switch een groot succes is zie je ook dat ontwikkelaars langzaam terug komen. Eerlijk gezegd zijn het voorlopig vaak wel ports van oudere games, maar neemt niet weg dat er moeite gedaan wordt om ook die games naar de Switch te brengen. En tuurlijk is het makkelijker om een port te maken dan direct een volledige nieuwe game, plus op deze manier kunnen ontwikkelaars gelijk zien of er überhaupt animo is voor games die niet gemaakt zijn door Nintendo zelf. Ik hoop daarom ook dat 2019 nieuwe games breng voor de Nintendo Switch die niet gemaakt zijn door Nintendo zelf.

Zoals eerder gezegd was niet alles even goed dit jaar, en ook daar staan we graag even bij stil. Bij deze dan ook de Flop 3 van 2018

Flop 3 2018

1. Ni No Kuni 2

Ni No Kuni 2 Revenant Kingdom, daar moet ik het gewoon even over hebben. Ni No Kuni Wrath of the White Witch was misschien wel de beste (rpg) game van de PlayStation 3. Een emotioneel en spannend verhaal met geweldige personages. Toen de game dan ook in maart van dit jaar uitkwam kon ik ook niet wachten om de game te spelen. Maar damn wat viel deze game tegen! De vraag is dan ook: is Ni No Kuni 2 een slechte game? Nee absoluut niet, het is nog steeds een heerlijke rpg game. Maar het probleem is dat deel 2 de grote schoenen moest vullen van het eerste deel. En daar slaagt het totaal niet in. Het verhaal is niet meeslepend, de combat is minder fun en de personages waren ook minder memorabel. Nee, voor mij is Ni No Kuni 2 Revenant Kingdom de tegenvaller van 2018.

2. Playstation 4 exclusive aanbod

Niemand kan ontkennen dat PlayStation 4 bezitters een fantastisch jaar gehad hebben als het gaat om PS4 exclusives. Met games als God of War, Spiderman, Yakuza 6, Detroit Become Human en Astro Bot Rescue. Maar niet alles wat Sony dit jaar uitbracht was het waard om je zuurverdiende centen aan uit te geven. Begin december kwam Sony met de PlayStation classic, een mini versie van de allereerste PlayStation. Tuurlijk wilde Sony inspringen op de hype die Nintendo teweeg heeft gebracht met hun mini’s. Maar helaas is de PlayStation classic niet van het zelfde niveau als de nes en snes mini’s. Met een emulator die niet door Sony zelf ontwikkeld was, een lijst met games die toch wel de nodige klassiekers miste en het ontbreken van de DualShock controller was er al weinig animo voor onder gamers. Als dan ook nog eens blijkt dat de games die er op staan niet goed werken dan houd het al snel op. De prijs van honderd euro was voor veel gamers dan ook veel te veel. Nu we ongeveer vier weken verder zijn is de prijs ook al snel gezakt tussen de 50 en 60 euro. Zegt toch al genoeg lijkt me als de prijs na vier weken al bijna gehalveerd is.

3. Xbox One

De Xbox One (S) is een mooi stukje hardware, laat ik dat voorop stellen. Maar waar waren de exclusives? Zoals ik hierboven al aangaf had Sony een fantastisch jaar, maar tegelijkertijd kan ik haast geen Xbox One exclusives herinneren. Forza Horizon 4 en Sea of Thieves zijn de enige 2 grote titels die me te binnen schieten. En dat is toch jammer vind ik. Nogmaals, de Xbox One (S) is een mooie console maar het is jammer dat het qua games niet genoeg word ondersteund door Microsoft zelf. Hopelijk zien we in 2019 meer exclusives van Microsoft want in 2018 was het behoorlijk mager.