Het jaar is weer bijna voorbij. Tijd voor StarGamers om de balans op te maken van het afgelopen gamejaar. Hieronder vind je dan ook de persoonlijke hoogte- en dieptepunten van het afgelopen gameseizoen door de ogen van Rowdy. Wij zijn natuurlijk ook benieuwd wat jouw hoogtepunten waren het afgelopen jaar, dus schroom niet en gooi ons omver met jullie reacties!

2018 is het jaar waarin ik met vol trots terug mag kijken naar de groei van StarGamers, dit samen met de mede redactieleden natuurlijk. Alleen een gamesite runnen is namelijk niet een makkelijk iets, en ik ben dan ook hartstikke dankbaar voor onze eigen league of nerds hier op StarGamers. In het afgelopen jaar zijn wij uitgegroeid tot een online gamingmagazine met maandelijks rond de 45.000 unieke bezoekers. Een prestatie van onze redactie waar we zeer trots op mogen zijn. Wij blijven natuurlijk groeien en gaan steeds meer op zoek om onze eigen identiteit uit te breiden, waaronder meer videocontent.

Ook andere zaken in 2018 waren tof, en het meest trots ben ik wel op ons jaarlijkse goede doelen actie. Afgelopen februari hebben we met het hele StarGamers team ook dik 3.400 euro op mogen halen voor het Nationaal MS Fonds. Sowieso is het vet om jezelf in te zetten voor een goed doel, maar ook het hele weekend met elkaar opgescheept zitten om games te spelen is iets wat mij altijd bij blijft. In 2019 hebben we natuurlijk weer een evenement, genaamd Game Changers, en dan mogen wij een heel weekend met het team gaan streamen voor Stichting ALS Nederland. Vette shit hoor!

En over het afgelopen jaar: Man, man wat was 2018 een dik jaar als het gaat om gaming. De ene na de andere dikke titel is verschenen, en ik heb dit jaar zowel genoten op de Playstation 4, Nintendo Switch als op de Xbox One. Ook kende het afgelopen jaar de nodige missers, en voor mij waren het voornamelijk de nodige sequels waar ik mijn hoop op had gevestigd. Hieronder zie je dan ook mijn top 3 qua hoogte- dieptepunten van 2018!

Top 3 2018

3. Red Dead Redemption 2 (Playstation 4 / Xbox One)

Cowboytje spelen was nog nooit zo leuk. Met de komst van Red Dead Redemption 2 werden wij allen verrast met een geweldige ervaring en een game die ook echt af was. Het lijkt wel alsof Rockstar aan alles heeft gedacht. Van elk klein detail, tot in de grootste gameplay elementen. Er is zoveel te beleven, zoveel te vinden en zoveel te doen in de wondere wereld van RDR2. Tel daarbij een geweldig goed en uitgewerkt verhaal, een overtuigende en levendige Western-open-wereld-setting en je hebt de ultieme game waar je honderden uren doelloos kan vertoeven!

2. Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)

Super Smash Bros. Ultimate is op zijn zachtst gezegd een indrukwekkend ervaring. Hoewel het de core-gameplay niet naar een hoger niveau tilt, is het nog steeds een hectische en leuke brawler waar iedereen gemakkelijk van kan genieten. Het indrukwekkende aantal karakters, stages en andere zaken die je kunt vrijspelen zijn van een hoog niveau. Daarnaast is de World of Light mode een geweldige toevoeging die je nog heel lang zal bezig houden. Heb je een goede bank in je woonkamer / mancave, een Nintendo Switch en een handvol vrienden met genoeg geld voor bier? dan mag je deze game zeker niet laten liggen!

 1.God of War (Playstation 4)

Geloof het of niet, maar de God of War-serie heeft met de komst van deze game een fantastische transformatie ondergaan. De actievolle gameplay uit de voorgaande delen hebben plaats gemaakt voor een iets tragere beleving, en de vaste camera is vervangen door een “over-the-shoulder” perspectief waardoor je jezelf meer waant in de spelwereld. Deze nieuwe evolutie zorgt voor een meer superieure en diepgaande ervaring. God of War is naar mijn mening DE beste Playstation 4-game welke je op dit moment kunt kopen en is daarnaast misschien wel een van de beste games ooit… Verwacht vette actie, diepe gameplay en een geweldig verhaal!

Flop 3 2018

3. Secret of Mana Remake

Misschien niet mijn slechts beoordeelde titel het afgelopen jaar, maar wel een titel waar ik het meest door ben teleurgesteld… Om de zoveel jaar haal ik mijn SNES nog weleens van zolder om wat oude games, welke dicht bij mijn hart liggen, te spelen. Secret of Mana is er een van, en in zijn oude glorie is het een genot om de game in actie te zien. Met de remake had ik dit gevoel niet. Ondanks dat er weinig veranderd is qua gameplay en verhaal slaat de remake net de plank mis als het gaat om vormgeving en spelbeleving (wel praten, maar geen bewegende monden?). Voor een remake heeft de gameplay de tand des tijds niet overleeft en is het allemaal net iets te simpel. De combat is te beperkt maar gelukkig is het verhaal nog steeds episch. Het geheel wekt dankzij de (geremasterde techno) muziek en omgevingen wel een nostalgisch gevoel op, maar het geeft je niet die kick als dat je het origineel speelt op de SNES. Van een bedrijf als Square-Enix had ik echt meer verwacht als het gaat om zo’n klassieke game…

2. Xbox One Exclusives

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de Xbox One een geweldige console. Als ik dan ook kijk naar het platform waar ik het meest op game, is het wel op mijn Xbox One X. Toch stelt Microsoft wel teleur, en dan met name als het gaat om exclusieve titels die we kunnen spelen op een console. Ik heb niks met Forza (racegames zijn niet aan mij besteedt), en na de zoveelste Gears of War en Halo kijk ik ook niet echt meer uit. Ondanks dat, hadden wij toch een aantal titels die hoop boden:

Zo was daar Sea of Thieves; waarin ik een open-zeewereld verwachtte waarin het stikt van de quest, waarin je als gamer groeit naarmate je deze voltooid. Helaas was dit niet zo, en verzuipt Sea of Thieves in zijn eigen intenties. Het is een hele grote wereld, waarin je niet echt een duidelijk doel kunt vinden, en de dingen die er te doen zijn vallen al snel in de herhaling. Tel daarbij een niet zo goed geoptimaliseerde PvP-systeem en je hebt grafische een prachtige game, die misschien niet zo goed werkt zoals je gehoopt had dankzij de beperkte gameplay. Rare heeft het afgelopen jaar genoeg patches en veranderingen aan de game gebracht, welke de game leuker hebben gemaakt. Toch ben ik alsnog afgehaakt van deze exclusive.

Een andere échte Xbox-exclusive was State of Decay 2, wat gewoon deel 1 is maar dan met iets betere graphics en een (uitgeklede) co-op mode. Daarnaast was je teveel en te lang met hetzelfde bezig, en naar gelang van tijd verdwijnt de uitdaging in de game. Ook kende het spel teveel technische flaws, zoals framedrops, screen-tearing, texture pop-ins etc. Afgezien van de co-op en een paar nieuwe zombie types, is er niet een enorme hoeveelheid nieuwe content die de serie naar voren stuwt. Ondanks de nodige patches, updates en nieuwe content vind ik dat de game nog steeds zijn naam eer aan doet, want het is zeker nog steeds in een staat van ontbinding…

Dat alles even van me afgeschreven te hebben, wil ik nogmaals benadrukken dat ik de Xbox One X een geweldige console vind, met een gezellige en geweldige community. De singleplayer exclusives speel ik dan wel weer op de Playstation 4. Daarnaast ben ik wel ontzettend benieuwd naar de plannen die Microsoft heeft in 2019. Laten we hopen op de nodige verandering!

1.Agony

Met de aankondiging van Agony, en de eerste beelden die ik van de game zag, ging mijn hartje tekeer. Op papier is Agony ook een geweldig concept, maar in de praktijk valt de game vies tegen. De trailers welke we de afgelopen jaren mochten zien, waren een leugen. De goede hoop, van een vette game welke de hel in zijn volle glorie laat zien, is verdwenen. Ik weet niet wat er mis is gegaan met de ontwikkeling van Agony, maar dit is een goede les voor andere ontwikkelaars om te laten zien hoe het niet moet. In zekere zin is de titel van de game wel goed gekozen, want een Agony is het zeker. De game is bijna onspeelbaar door zowel de gameplay mechanics, de glitches en bugs die in overvloed te vinden zijn, als de totale duisternis die de game kent waardoor je geen reet ziet (zag ik het maar). Wil je een game hebben die je op een geweldige manier de hel laat zien? Koop dan een Xbox 360 met Dante’s Inferno en laat deze bagger voor wat het is…