The Matrix Awakens tech-demo | FEATURE

Werp een blik in de toekomst van gaming!

The Matrix Awakens is geen game, maar een demonstratie van wat de toekomst ons zal brengen. WB en Epic Games hebben hun handen ineengeslagen om ons te laten zien wat de nieuwe Unreal Engine 5 voor ons in petto heeft. Wij hebben de tech-demo onder handen genomen, en geven je in dit artikel onze bevindingen.

Hoewel vorig jaar de Xbox Series X en de PlayStation 5 zijn verschenen, zullen veel gamers beweren dat beide consoles op grafisch vlak nog niet echt een next-gen-gevoel hebben opgewekt. Ondanks dat exclusieve games zoals Halo Infinite, Forza Horizon 5, Demon’s Souls en zelfs Ratchet & Clank: Rift Apart er fenomenaal uitzien, is het nog niet echt die belangrijke stap vooruit waarop we gehoopt hadden. Daarnaast zijn we met de laatste generatie games ook wel verwend, want titels zoals The Last of Us Part II en Ghost of Tsushima hebben wel een bepaald soort standaard gezet op last-gen consoles. Dat zet ons aan het denken, hoeveel beter kunnen we het op gameconsoles nog krijgen? Epic Games heeft voor ons het antwoord!

Er is op grafisch vlak namelijk nog behoorlijk wat te halen op de nieuwe consoles, en dat hebben we onlangs mogen zien met The Matrix Awakens. Deze techdemo is gratis te downloaden op de PlayStation 5 en Xbox Series X|S, en demonstreert de kracht van de Unreal Engine 5-technologie. Deze demo laat zien dat we in de toekomst nog flink wat mogen verwachten. De demo is in ieder geval een verbluffende real-time illustratie van wat ons te wachten staat. En hoewel de demo qua framerate een beetje tegenvalt, zorgen de grafische eigenschappen ervoor dat je mond open zal vallen van verbazing.

De techdemo begint met een nagebouwde scène uit The Matrix, hierin zien we Keanu Reeves zichzelf voorstellen en zien we dat Full Motion Video overloopt in de in-game engine. Dit gaat bijzonder naadloos, al kent het hier en daar een paar onhandige animatie-overgangen die op het eerste oog niet eens opvallen.

Na deze introductie komen we in een explosieve achtervolging terecht die er echt spectaculair uitziet. Hoewel de interactie erg beperkt is, kunnen we wel wapens afvuren op autobanden en zullen er een heleboel dingen om je heen exploderen. De framerate is zeker niet perfect, het mikt namelijk op 30 frames per seconde en framedropes vliegen je her en der om de oren. Maar ondanks dat de framerate tegenvalt, zien de beelden er fenomenaal goed uit. Het loopt lichtjaren vooruit op alles wat we eerder op een console hebben mogen zien en alles wordt dan ook real-time gerenderd.

Na deze actievolle scene krijgen we een show-reel te zien van de verschillende eigenschappen die de Unreal Engine  kent. Zo krijgen we details over het enorme aantal AI-voertuigen te zien, maar ook het verlichtingssysteem wat zorgt voor veel dynamiek in zowel dag- als nachtscenes. Daarnaast krijgen we ook een indruk te zien van de belachelijk gedetailleerde Nanite-technologie van Epic Games, welke zorgt voor een ongeëvenaard niveau van geometrische details. Nadat de show-reel eindigt mogen we zelf door de immens grote stad lopen, maar krijgen we ook de optie om als drone door de stad te vliegen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om via een menu diverse zaken te veranderen. Zo kun je de positie van de zon manipuleren om het tijdstip van de dag te veranderen, kun je de hoeveelheid voertuigen en voetgangers veranderen en meer.

Dat is niet eens alles, je kunt namelijk ook in een van de auto’s stappen en de stad verkennen. Dit geeft ons meer de indruk van hoe een moderne Grand Theft Auto- game eruit zou kunnen zien met dit soort technologie. Hoewel dat de framerate dus niet echt stabiel is, is deze demo een lust voor het oog, kent het geen waarneembare pop-in en gebeurt er een hele hoop om je heen. Zo leven de voetgangers in deze demo hun eigen leven, terwijl computergestuurde auto’s organisch door de stad rijden. Tevens zijn alle voetgangers gegenereerd door Epic’s futuristische MetaHuman-technologie, en is dus geen enkele voetganger hetzelfde.

Volgens officiële gegevens van Epic Games zijn er zo’n 7.000 gebouwen te vinden in de digitale stad, en is deze ongeveer zestien vierkante kilometer groot. The Matrix Awakens is dan misschien geen game, maar het is wel een hele toffe demonstratie van wat komen gaat. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen, het ziet er met deze technologie in ieder geval erg rooskleurig uit!

The Matrix Awakens kun je zelf gratis downloaden in de Xbox- en PlayStation Store. Het is een interactieve demo, en dus geen complete game. Hieronder kun je een indruk van de demo bekijken.

NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x