Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 | REVIEW

Er was ooit een tijd waarin skate-games de markt domineerde. Het is dan ook lang geleden dat we werkelijk met een nieuwe Tony Hawk-titel aan de slag mochten. De eerdere games die verschenen op de originele PlayStation waren dan ook instant klassiekers. Aangezien remasters en remakes ons om de oren vliegen, komt Activision met een complete remaster van de eerste Tony Hawk Pro Skater-games. Of deze de nodige nostalgie terug weten te brengen, lees je in deze review!

 Als ik denk aan klassieke PS1-games, denk ik aan een berg titels, maar er zijn er maar weinig die het tijdperk zo goed definiëren als Tony Hawk’s Pro Skater. Iedereen die ik kende in die tijd, speelde de game toen het debuteerde, van echte skateboard liefhebbers tot nerds zoals ik. En als je bedenkt hoe bevredigend en toegankelijk de gameplay was in die tijd, is het duidelijk waarom de game zo’n ongelooflijke hit geworden is. 

Superstrak!

Deze remaster voor de huidige consoles bevat alles wat de originele twee games tof maakte, maar met de toevoeging van flink opgepoetste graphics met HDR-ondersteuning, licht gewijzigde gameplay en tal van andere toffe toevoegingen. Gelukkig is de ziel van de originele twee games intact gebleven en is de gameplay weer superstrak, vloeiend, zeer uitdagend en uiteindelijk erg lonend te noemen. Ik kan mezelf dan ook wel voorstellen dat nieuwkomers in de serie zichzelf nogal overweldigd voelen, maar de game al snel tof zullen vinden, zolang ze maar bereid zijn om te oefenen. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is niet een game die je zomaar eventjes onder de knie hebt, want het beheersen van de game vereist een hoop geduld. Ook leuk is dat de game hier en daar een upgrade heeft gehad, zoals tricks als de wall plants en reverts welke eigenlijk pas in Tony Hawk’s Pro Skater 3 verschenen. Deze zijn in de remaster gewoon uit te voeren, en dat maakt de beleving alleen maar completer. 

Mexiiiiihiiiiicooo!

Een ding dat ik leuk vind aan Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, is hoe fantasierijk de diverse stages zijn. Je begint in een aftands pakhuis om al snel het klassieke school level te betreden. Je zult uiteindelijk ook rails grinden en vette tricks maken in een verlaten winkelcentrum, bergafwaarts racen in Phoenix, aangereden worden door een tram in San Francisco en zelfs wegrennen voor een stampende stier in Mexico. Oldschool gamers zullen deze levels al snel herkennen, en ik moet zeggen dat deze ontzettend goed zijn overgezet, alles ziet er namelijk modern en knisperend helder uit, zoals je het mag verwachten in een hedendaagse game. Elke stage heeft zijn eigen lijst met uitdagingen die variëren van het verwerven van verzamelobjecten, het behalen van scores en het uitvoeren van specifieke trucs.

Het beheersen van alle trucjes en de gameplay zal je zeker een flink aantal uren bezighouden, afhankelijk van hoe bekwaam je bent natuurlijk. Terwijl je de game speelt verdien je geld, stijgt je level en probeer je een shitload aan challenges te voltooien. Daarnaast ontgrendel je talloze cosmetische items, verhoog je je basisstatistieken en leer je nieuwe speciale trucs. Er is onnoemelijk veel te doen in Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 en de game puilt dan ook uit van de content!

Poepstapels

Hoewel Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 een van de betere skategames is, heeft de reeks zichzelf nooit echt serieus genomen. De franchise heeft zijn eigen aparte gevoel voor humor, en dat zorgt ook voor de nodige charme in de gameplay. Zo heb je het Bullring-level waar je bijvoorbeeld over de poepstapels van een stier skate, het leuke is dat je dan van die vage scheetgeluiden hoort als dit gebeurt. Het zijn dit soort kleine details die het spelen van Tony Hawk’s Pro Skater zo leuk maken, en dat is met deze remaster ook zeker niet anders.

Tony Hawk’s Pro Skater heeft altijd een geweldige soundtrack gehad, en ook in deze remaster is deze weer dik in orde. Zo zijn er tracks van klassieke bands als Rage Against the Machine, A Tribe Called Quest en Reel Big Fish en zijn er ook enkele nieuwe deuntjes van mensen als Machine Gun Kelly. De muziek weet een heerlijke vibe neer te zetten in de game, en dat is ook iets waar de vroegere Tony Hawk games om bekend stonden.

Ouderdoms nadelen

Hoewel ik vroeger altijd al helemaal weg was van Tony Hawk’s Pro Skater, vond ik de games vroeger op den duur wel een beetje saai worden. Hoewel het skaten en tricks maken ontzettend tof was, waren de diverse stages wel aan de lege kant. Dit is in Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 niet anders, en dat voel je op een bepaald moment ook in de game. Ondanks dat het allemaal heel tof is uitgevoerd, voel je hierdoor wel de ouderdom van het concept. En ondanks dat ik helemaal dol ben op Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 en het aan iedereen die geïnteresseerd is aanbeveel, heeft deze moderne versie wel zijn nadelen. 

Om te beginnen was het erg tof geweest als de ontwikkelaars extra moderne functies zouden hebben toegevoegd, zoals de fotomodus of de mogelijkheid om replays op te nemen en te uploaden zodat de hele wereld mee kan genieten van jouw sicke skills. Vervolgens, naarmate ik de game verder speelde, ontdekte ik dat ik een hoop cosmetische content aan het ontgrendelen was, op zich wel tof maar ik mis die oude tijd waar je nog geheime karakters vrij speelde enzo (met uitzondering van een Alien die je vrij kunt spelen).

Niet zo spannend

Een toffe toevoeging is dat je de game nu eindelijk online kunt spelen, maar eigenlijk is het allemaal niet zo spannend als wat ik verwachte. Je kunt de game casual met vrienden spelen, maar er is ook een ranked modus. Hierin kun je diverse modi spelen zoals Graffiti, waarin je met tags delen van een park moet overnemen. Een andere modi is Combo Mama, waarin je de hoogste combo dient te halen. De multiplayer is qua content een beetje schaars, maar het blijft wel erg leuk om je skills te showen aan andere gamers. Gelukkig kun je de game ook in couch co-op spelen, wat uiteindelijk wel het leukst is om te doen met vrienden en de meeste nostalgie met zich meebrengt.

Conclusie

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is een remaster zoals deze hoort te zijn. De gameplay basis is nog steeds aanwezig en deze is uitgebreid met een hele hoop leuke nieuwe dingen die de game een hedendaags jasje geven. De grote hoeveelheid spelplezier die je kunt hebben met deze games is dan ook ongekend. Het is alleen jammer voor een paar kleine smetjes die de game kent, waaronder de uitgeklede multiplayer. Desondanks is Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 gewoonweg de beste skategame van vroeger en nu ook deze generatie!

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 | REVIEW
HOT!
Klassieke gameplay blijft tijdloos
Shitload aan stages en content om je mee uit te leven
Heerlijke soundtrack en humor
NOT!
Gebrek aan enkele moderne gamefuncties, zoals fotomodus en replays
Online multiplayer optie stelt niet veel voor
85
SCORE
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x