Trackmania | REVIEW

“Hard gaan” is een term welke echt slaat op ons als Nederlanders. Tijdens feestjes en festivals vinden wij het heerlijk om “hard te gaan”. Als we over de A2 scheuren in onze Fiat Panda “gaan we ook graag hard”. Dit is niet anders als het gaat om games, en dan voornamelijk racegames. Trackmania staat er om bekend dat het hard gaat, tot het belachelijke toe zelfs. Nu heeft de serie een ‘reboot’ gekregen op de PC, waar je zelfs gratis hard kunt gaan, laten we eens kijken of het wat is…

In deze tijd lijkt iedereen hard te willen gaan. We nemen nergens meer tijd voor en razen door het leven of het niets is. Daarom is het ook zo lekker dat games bestaan en dat je ongehinderd kan doen en laten wat je wilt. Met racegames is het niet anders, want realistische games zoals F1 en Gran Turismo zijn uiteraard tof, maar het duurt wel even voordat je werkelijk in je auto zit. Arcade racers zijn daarom ook heerlijk, want het enige wat je hoeft te doen is gas geven en genieten van de snelheid. Trackmania is zo’n game, waar je zonder enige poespas lekker kunt scheuren. Eens kijken of deze ‘reboot’ van de serie op kan leven tegen zijn voorgangers! 

Belachelijk

Deze nieuwe Trackmania is een reboot van de welbekende game uit 2006. De game is een laagdrempelige racer die zeer vermakelijk is te noemen. Je kan het elk moment van de dag even aan slingeren om even snel een potje te racen. Een ander aspect wat belangrijk is bij Trackmania, is dat je je creativiteit kwijt kan zowel in het bouwen van je eigen tracks als het oppimpen van je auto. Het is natuurlijk een racegame en het doel is nog altijd om het snelst van A naar B te komen, maar dan op circuits die belachelijk van opzet zijn. Zo zitten de banen vol met sprongen, loopings, kurkentrekkers en allerlei andere belachelijke dingen.

Vlieg je van de baan af, of crash je ergens tegen aan? Geen probleem, want met een druk op de backspace wordt je weer snel op de finishlijn gezet. Trackmania gaat niet om wie het snelst bij de finish is, maar wie de snelste rondetijd kan neerzetten. De game speelt dan ook heel soepel en makkelijk weg, al is het wel aan te raden om je snelheid te beheersen in de game. Zo zal je moeten leren om jezelf aan te passen aan de verschillende terreinen en obstakels die de diverse banen hebben om een zo snel mogelijke rondetijd neer te zetten.

Gratis en voor niets

De nieuwe Trackmania is dus vanaf nu gratis te spelen op de PC en deze versie van de game wordt geleverd met 25 campaigntracks die om de drie maanden worden verwisseld. Dit is bedoeld om de boel lekker fris te houden en ervoor te zorgen dat spelers terug blijven komen voor meer. Deze banen hebben allemaal een aantal interessante en slimme ontwerpen, verschillen behoorlijk van elkaar en ik moet stellen dat dit concept erg interessant te noemen is.

Naast de officiële campaign tracks kun je ook de tracks van de dag uitproberen, al moet je hiervoor een abonnement aangaan. Deze tracks van de dag zijn banen die door spelers gemaakt zijn en die als de beste van de dag worden beschouwd. Het is best tof om te zien dat spelers enige erkenning krijgen en dat hun werk in de schijnwerpers wordt gezet door de community in deze game. Daarnaast moet ik zeggen dat de banen die ik van andere spelers heb mogen proberen ook erg gaaf en uitdagend waren en deze konden zelfs tippen aan de officiele tracks die Ubisoft meelevert met de game. Het is dan ook slim bedacht van Ubisoft om zodoende de community zelf aan de slag te laten gaan met de game. Zo wordt creativiteit en inspanningen gestimuleerd en dat zorgt voor een hoop herspeelbaarheid. Deze nieuwe Trackmania heeft dan ook de steun nodig van zijn spelersbasis wil het aan populariteit winnen en behouden.  De officiële inhoud is zeer goed te noemen, maar de game staat en valt bij de usercontent die zal worden gecreeerd in de toekomst.

Going Live!

Trackmania is een toffe en snelle game, die echt tot zijn recht komt in de multiplayer. In de zogeheten Live-modus kun je tegen andere spelers racen in campaigntracks of door spelers gemaakte tracks. Ik mocht de game al eerder spelen voor release en het was toen nog lastig om tegenspelers te vinden, aangezien de game nog niet uit was. Nu dat de game eenmaal uit is, merk ik op dat de game aardig aan het vollopen is met spelers en dit levert heerlijke taferelen op in de doldwaze tracks die de game bevat. Trackmania speelt in ieder geval heerlijk weg, zonder enige lag en er zijn genoeg tegenspelers te vinden op dit moment.

Pimp my scheurijzer

Een ander tof aspect van Trackmania zijn de garage en de track-editor. In de garage kun je je eigen draai aan je auto geven, en met een grote regenboog aan kleuren , een groot assortiment aan stickers, symbolen, tekst en meer kun je jouw auto helemaal naar je eigen smaak opfleuren. Daarnaast kun je ook de grootte wijzigen van alles wat je op je auto pleurt waardoor je soms wel hilarische creaties kunt maken.

De track-editor is ongelooflijk uitgebreid en uitermate geschikt voor gamers die ontzettend veel creativiteit bezitten. Ikzelf ben niet het soort persoon die het geduld heeft om tracks te maken en alles uit te vogelen hoe het werkt, maar ik ben wel onder de indruk van mensen die dit wel kunnen. Getuige de diverse tracks die je kunt vinden in de game. Heb je in ieder geval een toffe auto of track in elkaar geflanst, dan kun je deze uploaden zodat andere spelers er ook van kunnen genieten.

Tof, maar niet bijzonder

Trackmania is verder technisch niet een heel bijzondere game. Tijdens mijn sessies heb ik nooit problemen gehad met laadtijden, framerate drops of glitches. Grafisch ziet Trackmania er prima uit, maar is niet echt heel bijzonder te noemen en menig normale PC of laptop zal dan ook geen moeite hebben om deze game af te spelen. Ik denk ook dat dit de bedoeling was van Ubisoft, om een zo groot mogelijke userbase neer te zetten en dat lukt zo zeker wel, maar je wordt zeker niet van je stoel geblazen door deze game.

Neem een abonnement!

Ondanks dat Trackmania gratis is, komt het spel pas echt tot zijn recht als je een “abonnement” neemt op de game. De gratis versie is een instapmodel waarmee je alleen met de 25 wisselende tracks kunt spelen. Voor 10 euro per jaar kun je gebruik maken van de Standard Acces, en hiermee kun je zelf banen bouwen en krijg je toegang tot dagelijks uitgelichte tracks. Voor 60 euro voor drie jaar (of 30 euro per jaar) krijg je toegang tot de Club Acces en krijg je toegang tot Clubs, de Open Grand League en kun je jezelf onder meer kwalificeren voor de Trackmania Grand League. In zekere zin is dit een goede zet van Ubisoft. Het minimale van 10 euro per jaar zorgt ervoor dat je een aardig complete ervaring hebt, waarmee je jezelf best lang bezig kunt houden met zowel het racen op diverse banen als het creeeren van je eigen content. Het duurste abonnement is wel voor de echte die-hards, en ik vermoed ook dat dit een groot e-sport gehalte gaat krijgen in de toekomst met de Grand League.

Conclusie

Trackmania is een leuke en makkelijke game en een goede instap in het racegenre voor nieuwkomers. De game kent eenvoudige en snelle gameplay en is uitermate geschikt voor korte gamesessies. Trackmania is gratis en hiermee kun je in het begin aardig mee uit de voeten. Wil je echt genieten van de game, dan is het ook raadzaam om één van de betaalde versies aan te schaffen. Deze bieden namelijk meer inhoud en zorgen ervoor dat je de game langer blijft spelen. 

Trackmania | REVIEW
Dank aan de uitgever voor het verstrekken van een review kopie.
HOT!
Speelt heerlijk weg
Heel snel onder de knie te krijgen
Belachelijk veel content als je een abonnement hebt
NOT!
Doet niet veel nieuws
Grafisch niet echt indrukwekkend
Abonnement is wel een vereiste als je meer uit de game wilt halen
75
SCORE
Ook interessant
Godfall | REVIEW
NL / EN