Uncharted: Legacy of Thieves Collection | REVIEW

Dief van eigen portemonnee

Release Date
27 januari 2022
Uitgever:
PlayStation Studios
Ontwikkelaar:
Naughty Dog
Platform:
PlayStation 5
Our Score
75

Met de komst van een nieuwe consolegeneratie konden we er natuurlijk op wachten dat er remasters gingen volgen van last-gen hits. Het is dan ook niet verwonderlijk dat games zoals Uncharted 4 en Uncharted: The Lost Legacy ook verschijnen op de PlayStation 5 onder de hippe naam Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Deze nieuwe collectie kent een aantal subtiele verbeteringen, en dan met name een scherpere resolutie en hogere framerate. Toch rijst de vraag of een volledige remaster van beide games wel echt noodzakelijk was, want Sony had deze ook kunnen voorzien van een upgrade. Het antwoord op deze vraag vindt je in deze review!

De Legacy of Thieves Collection bestaat uit twee games, namelijk Uncharted 4: A Thief’s End en Uncharted: The Lost Legacy. Hoewel het in de eerste instantie een beetje vreemd aanvoelt dat de eerste drie Uncharted-games uit The Nathan Drake Collection zijn weggelaten uit deze remaster, zijn beide games nog steeds twee uitstekende titels. Uncharted 4 en The Lost Legacy blijven beide tijdloze games en worden geprezen door zowel fans als critici toen ze verschenen in respectievelijk 2016 en 2017.

In deze review gaan we het dan ook niet hebben over de inhoudelijke zaken zoals het verhaal en gameplay, want dat kun je terug lezen in de eerder geschreven reviews op StarGamers. In deze review gaan we het juist hebben over het technische aspect van de PlayStation 5 remasters en in hoeverre dat deze verschillen met de originele versies op de PlayStation 4.

120fps all the way!

Op de PlayStation 5 is het mogelijk om beide games te spelen op een hogere resolutie. Hoewel de twee games al speelbaar waren in opgeschaalde 4K-resolutie op PlayStation 4 Pro, was dit gelimiteerd aan een maximum van 30fps. Toch gaat deze PS5-heruitgave nog een stapje verder, want naast dat beide games in 4K met 60fps te spelen zijn, kent het een aantal subtiele technische verbeteringen. The Legacy of Thieves Collection kent namelijk drie grafische modi: Fidelity Mode, Performance Mode en Performance+ Mode. 

De eerste twee zijn vergelijkbaar met wat we gewend zijn van de meeste PS5-titels; de eerste biedt namelijk een native 4K-resolutie die is vergrendeld op 30fps, terwijl de tweede een soepele 60fps biedt bij een 1440p-resolutie. Performance+ Mode daarentegen is een verrassende toevoeging, want hiermee kun je zowel Uncharted 4 als The Lost Legacy spelen met een opvallende 120 frames per seconde, maar de resolutie wordt hierbij wel verlaagd naar 1080p. Toch is het een technische prestatie dat deze games in de eerste plaats op 120fps kunnen draaien, want de grafische pracht vraagt toch behoorlijk wat van de hardware ook al is het op een lagere resolutie.

Where’s Ray?

Naast de toevoeging van de grafische modi merkte ik ook op dat de belichting en de schaduwen in de Legacy of Thieves Collection net wat verfijnder is geworden, en merkte ik op dat de particle effects een stuk mooier en meer aanwezig zijn. Hoewel je op het eerste oog weinig verschil ziet met de originele games (op de PS4 Pro) en deze heruitgave, is het meest opvallende eigenlijk de performance en de hogere frames per seconde. Helaas kennen deze remaster geen nieuwe toevoegingen zoals Ray-Tracing of andere technologieën, en dat is eigenlijk best jammer.

DualSense dingen

Naast het grafische aspect zijn er ook andere PS5-verbeteringen toegevoegd aan de game. Zo wordt er op een aardige manier gebruik gemaakt van de DualSense-techniek, maar ik moet wel zeggen dat je hier niet teveel van moet verwachten. Het is namelijk zeker niet zo goed als in titels als Ratchet and Clank: Rift Apart of Returnal. De gunplay en andere actievolle momenten hebben daarentegen wel meer impact gekregen dankzij de adaptive triggers van de Dual Sense-controller, maar er is eerlijk gezegd weinig verschil tussen de wapens te voelen…

Ook maakt de Legacy of Thieves Collection gebruik van de 3D-audio capactiteiten van de PS5, en dit zorgt voor een extra dimensie in de beleving. Gamers met een Pulse 3D headset worden dan ook weer goed verwend, want de game klinkt geweldig dankzij deze feature! Toch kent deze remaster bundel een kleine keerzijde, want de multiplayer uit Uncharted 4 is namelijk compleet verdwenen. Deze mode stond voor urenlang speelplezier en het is dan ook echt jammer dat Sony deze niet heeft toegevoegd aan de collectie.

De moeite waard?

De afgelopen twee weken ben ik bezig geweest met beide Uncharted-games, en nu ik ze opnieuw heb gespeeld vond ik het interessant om te zien hoeveel elementen en aspecten van deze games zijn terechtgekomen in The Last of Us: Part II. Hoewel de Uncharted-serie meer actiegericht is dan The Last of Us-games, zijn er veel zaken die we terug zien in beide series qua ontwerp. Dit zette mij ook aan het denken, want The Last of Us: Part II heeft vorig jaar een gratis update gekregen waardoor de game in 4K op 60fps draait op de PlayStation 5. Als je nu de Uncharted: Legacy of Thieves Collection naast deze gratis update plaatst, vraag je je toch een beetje af of het prijskaartje voor een aantal PS5-specifieke verbeteringen zoals DualSense-ondersteuning en 3D-audio wel echt de moeite waard zijn?

Naar mijn mening hadden ze voor deze games ook makkelijk een (gratis) patch uit kunnen geven, want echt veel verschil tussen de PS4 Pro en PS5 versies zie je met het blote oog niet. Begrijp me niet verkeerd hoor, want ik moet zeggen dat zowel Uncharted 4 als The Lost Legacy briljant goede games zijn die elke PlayStation-gamer gespeeld moet hebben. Daarnaast kunnen mensen die beide games op de PlayStation 4 in hun bezit hebben een betaalde upgrade kopen om de games naar de PlayStation 5 te halen.

Conclusie

Hoewel ik deze heruitgave lichtelijk dubieus vind, is Uncharted: Legacy of Thieves Collection een solide remaster van twee geweldige games die elk zichzelf respecterende gamer gespeeld moet hebben. Deze remasters voelen een beetje onnodig aan, maar gelukkig ligt deze Legacy of Thieves Collection ook niet voor de volle prijs in de winkel. Het is jammer dat de originele Uncharted-trilogie niet in deze collectie is opgenomen, want het zou tof geweest zijn om Uncharted 1 tot en met 3 in 4K met 120 FPS te spelen. Het is ook jammer dat de multiplayer-modus ontbreekt, want deze zorgde voor het nodige spelplezier nadat je Uncharted 4 had uitgespeeld.

Al met al is Uncharted: Legacy of Thieves Collection zeker de moeite waard als je Uncharted 4 en The Lost Legacy nog nooit gespeeld hebt. Diegene die beide games al hebben kunnen voor een tientje upgraden naar de PS5 versies van de games.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection | REVIEW
HOT!
Het blijven twee top-games die je echt gespeeld moet hebben
Aantal subtiele grafische verbeteringen
3D audio zorgt voor een betere beleving
NOT!
DualSense features worden matig gebruikt
Waar is de multiplayer?
Dit had in een (gratis) upgrade ook makkelijk gekunnen
75
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x