Xenoblade Chronicles: Definitive Edition | REVIEW

Volgens velen is Xenoblade Chronicles een van de beste videogames aller tijden, en met de komst van de Definitive Edition kan iedereen opnieuw kennis maken met deze game op de Nintendo Switch. Wij hebben een reviewexemplaar mogen ontvangen van Nintendo en gaan dan ook kijken of deze remaster de naam van de game hoog weet te houden!

De Xeno-franchise loopt al een aardig tijdje mee. De eerste game, Xenogears, verscheen in 1998 en werd toen nog ontwikkeld door Square. Deze game werd zelfs oorspronkelijk voorgesteld als verhaallijn voor Final Fantasy VII , maar mocht uiteindelijk als eigen project worden ontwikkeld. De daaropvolgende games werden ontwikkeld door Monolith Soft. Daarna volgde de Xenosaga games die verschenen voor de PlayStation 2. Xenoblade Chronicles verscheen voor het eerst in 2010 exclusief voor de Nintendo Wii. Ondertussen is Nintendo ook eigenaar van de Xenoblade-franchise.

Titanenstrijd

Xenoblade Chronicles wist gelijk de serie naar nieuwe hoogten te brengen en de spelwereld was ook fenomenaal goed uitgewerkt. Het speelt zich namelijk af op twee onvoorstelbaar enorme titanen die op hun plaats bevroren zijn na een episch gevecht tussen hun beide. De titaan Bionis is de thuisbasis van een aantal wezens zoals mensen, terwijl de Machina op de titaan Mechonis leven. Het is zo’n ongelooflijk inventief uitgangspunt voor een gamewereld en dit maakt in deze remaster nog aardig wat indruk.

Een van de vetste dingen van Xenoblade Chronicles, is het gebruik van de Monado. Dit is een zwaard waarmee diegene die hem bezit de toekomst kan zien. Dit is een mechanic die briljant is aangepakt in zowel de gameplay als het verhaal van de game. Tijdens gevechten krijg je vaak flitsen van de toekomst waarin vijanden je teamleden verslaan. Zodoende kun je vervolgens ingrijpen om een ​​catastrofe te voorkomen. Hoe dan ook, de Monado laat je consequent visioenen zien van wat komen gaat en hoewel ze op dat moment vaak niet logisch zijn, moedigt het je aan om te blijven spelen, zodat je alle stukken bij elkaar kunt zetten en alle personages kunt ontmoeten die je zag in de visioenen. Het is een erg goed bedachte mechanic.

Traktatie

Xenoblade Chronicles spelen is een absolute traktatie voor iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in RPG’s. Zoals bij de meeste RPG’s, omvat de gameplay-loop verkenning, gevechten, het opzetten van je party en het voltooien van eventuele side-quests. Dat gezegd hebbende, worden al deze aspecten duidelijk goed afgehandeld in de zin dat alles uiterst boeiend, plezierig en lonend is en blijft. Of je nu items van de grond opraapt om toe te voegen aan je Collectopaedia (een soort verzamelboekje), een bende monsters uitdaagt die boven je level uitstijgen, of op zoek bent naar iemands verloren juwelen; het is moeilijk om niet van elk spelmoment te genieten. De gevechten zijn vooral leuk omdat je partymembers automatisch aanvallen terwijl jij met je personage je teamgenoten helpt.

Over je party gesproken gesproken, de cast van Xenoblade Chronicles zit vol met unieke persoonlijkheden die erg goed zijn ingesproken door getalenteerde voice-actors en de boel erg goed tot leven weet te wekken. De game kent veel dialoog en dan is het ook wenselijk dat alles getrouw en geloofwaardig overkomt. Er zijn echter wel momenten waarop de personages een beetje te vaak dezelfde zinnen zeggen en dat kan nog weleens vervelend zijn. Deze kleine klacht terzijde, de personages vallen ook door hun uiterlijk op en ze zien er in deze Definitive Edition dan ook veel mooier en gedetailleerder uit dan het origineel.

Je party upgraden en sterker maken is een buitengewoon lonende onderneming in Xenoblade Chronicles. Om te beginnen word je beloond met XP door vijanden te verslaan, side-quests te voltooien of gewoon nieuwe gebieden te ontdekken en bovendien zul je consequent goud en Art Points verdienen die je kunt gebruiken om skills te upgraden. Daarnaast ontgrendel je nieuwe passieve vaardigheden die je daadwerkelijk kunt koppelen tussen personages om wederzijdse boosts te krijgen. Natuurlijk is er ook de nodige gear waaraan je edelstenen kunt toewijzen, waardoor wapens en armor een boost krijgen. Wanneer je rekening houdt met de Affinity Chart en het moreel van je members, zie je een complex maar veelzijdig en volledig beheersbaar systeem om je party te managen.

Boeiend!

Als je door het verhaal van Xenoblade Chronicles loopt, door de stippellijn naar je volgende bestemming te volgen, kom je erachter dat de game een lonend avontuur biedt terwijl je veel unieke gebieden en monsters tegenkomt. De spelwereld wordt pas echt boeiend als je buiten de gebaande paden gaat om alle gebieden te verkennen. Aangezien elk gebied enorm groot is, is er een hoop om te ontdekken, en je zult dan ook veel tijd besteden om te zoeken naar nieuwe uitdagingen, schatten en side-quests. Toch is het verhaal wel erg boeiend, en je zal dan ook steeds weer terug grijpen om te kijken wat er allemaal gaat gebeuren. Toch zal je wel aardig moeten grinden om verder te kunnen komen in het verhaal, en dat kan soms wel zorgen voor de nodige frustratie omdat je juist sneller verder wilt komen.

Future Connected

Xenoblade Chronicles Definitive Edition is niet alleen een meer gestroomlijnde en mooiere versie van de klassieke Wii RPG; het bevat ook een gloednieuwe side-game in de vorm van Future Connected. Deze kun je op elk moment in het hoofdmenu selecteren via de “Extra Story”-optie. Naar mijn mening is deze inhoud vergelijkbaar met Torna – The Golden Country van Xenoblade Chronicles 2, omdat het zijn eigen mini-avontuur is met, unieke gameplay-elementen. Future Connected speelt zich een jaar na het hoofdverhaal af, waarin Melia, Shulk en een paar Nopon (een schattig ras welke lijkt op een kruising tussen een kat en een bolle hamster) genaamd Nene en Kino de hoofdrol spelen. Future Connected speelt zich af in een geheel nieuwe omgeving en heeft een aantal duidelijke mechanica. De meest opvallende is het nieuwe Ponspector-systeem, waar je tot 12 Nopon kunt vinden die over de hele wereld verspreid zijn en vervolgens quests mag doen om ze te rekruteren. Elk behoort tot 1 van de 3 teams en zodra je er 1 van elk team hebt verkregen, kun je een krachtige Union Strike uitvoeren door je hele Party Gauge uit te breiden. Het vinden van deze schattige Nopon is erg leuk en het is gewoon schattig om ze achter je aan te zien huppelen en deel te nemen aan de strijd. Over het algemeen was ik erg onder de indruk van Future Connected omdat het fungeert als een prachtig stuk aanvullende inhoud van een game die zelf al tof genoeg is.

Conclusie

Xenoblade Chronicles is een van de beste videogames ooit gemaakt en deze Definitive Edition weet het nog beter te maken. Elke Nintendo Switch bezitter met een voorliefde voor RPG’s moet deze game gespeeld hebben!

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition | REVIEW
Dank aan de uitgever voor het verstrekken van een review kopie.
HOT!
Ongelooflijk toffe gamewereld die enorm en divers is en gevuld is met heerlijke personages
Uitstekende gameplay
Future Connected is een geweldige toevoeging
NOT!
Verplicht grinden kan nogal frustrerend worden
90
SCORE
Ook interessant
NieR Replicant ver.1.22474487139… | REVIEW
NL / EN
3
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x