Yakuza: Remastered Collection | REVIEW

Als er één ondergewaardeerde game serie is, dan is het wel de Yakuza serie. Tot voor kort kreeg deze serie weinig voet aan de grond in het Westen. Dit lag waarschijnlijk aan een aantal factoren die juist zo kenmerkend zijn voor de serie. Een diep verhaal vol met plottwisten, absurde en hilarische side-quests en minigames. Maar sinds Yakuza 0 en Yakuza 6: The Song of Life leeft de serie ook steeds meer buiten Japan. En met de komst van Yakuza Kiwami en Yakuza Kiwami 2 kreeg de serie de erkenning die het verdiende. En om de serie volledig compleet te maken op de Playstation 4 zijn nu ook Yakuza 3, 4 en 5 verkrijgbaar, weliswaar niet in een Kiwami uitvoering maar wel als een remaster.

Yakuza: The Remastered Collection bevat dus deel 3, 4 en deel 5 in één fysieke collectie. Ze zijn daarnaast ook los digitaal verkrijgbaar in de Playstation Store. The Remastered Collection is echter niet bedoeld voor mensen die voor het eerst een Yakuza game gaan spelen want die zullen geen bal snappen van het verhaal, de personages enzovoort. Die gamers raad ik dan ook aan om te beginnen met Yakuza 0 en van daaruit door te spelen tot deeltje 6.

The Dragon of Dojima

De drie delen in deze collectie zijn opgepoetst van 720p naar 1080p waardoor het er allemaal net wat scherper uitziet. Daarnaast is de lokalisatie ook verbeterd, wat het verhaal beter tot zijn recht laat komen. Toen de games uitkwamen op de Playstation 3 waren er ook side-quests en minigames verwijderd voor de Westerse markt, deze werden te Japans geacht, maar deze verdwenen side-quests en minigames zijn in deze collectie weer in ere hersteld en je krijgt nu dus de volledige games zoals ze bedoeld waren.

Yakuza 3 tot en met 5 kunnen nog prima mee, al voelen ze her en der wat verouderd aan. Zeker als je deze vergelijkt met deel 6 of de Kiwami versies van deel 1 en deel 2. Dat is vooral merkbaar in de besturing die, vooral in deel 3 en in zekere mate ook in deel 4, wat stroef kan aanvoelen. Deel 5 voelt wat dat betreft het soepelst aan maar is ook de jongste van de drie. Op grafisch gebied valt er eigenlijk weinig te klagen aangezien de games er simpelweg nog steeds erg goed uitzien.

Positieve afleiding

Yakuza weet op een bepaalde manier absurde situaties te mengen met een bloedserieus verhaal, waardoor het nooit afbreuk doet aan het geheel en de beleving. De absurde en vaak komische side-quests zijn gemaakt ter vermaak en ter afleiding van het vaak zwaarmoedige en diepe verhaal. De games spelen zich het meest af in het fictieve district Kamurocho in Tokyo. En op elke hoek van de straat is er dan ook wel iets te beleven. De Yakuza serie staat dan ook bekend om de vele minigames die in het spel zitten. Zo kun je bijvoorbeeld gaan golfen, bowlen, darten, biljarten, vissen en nog veel meer. Er is zo ontzettend veel te doen en te beleven dat het ontzettend makkelijk is om afgeleid te worden op een positieve manier.

Een mooie collectie

Yakuza: The Remastered Collection is een mooie pakket voor de liefhebber. Je krijgt drie games voor de prijs van één. Daarnaast kun je nu de gehele saga van Kazuma Kiryu op je Playstation 4 spelen. Deel 3 en 4 voelen dan misschien wat verouderd aan, ten opzichte van het vijfde deel, dat neemt niet weg dat het nog steeds heerlijke games zijn om te spelen. Het verhaal is gewoon fantastisch en de vele positieve afleidingen zijn een genot om te doen. Maar is de collectie een must have als je de drie delen al op de Playstation 3 hebt? Het feit dat je niet meer van console hoeft te wisselen is eigenlijk al een groot pluspunt. Maar voor een ieder die pas in de Yakuza serie is gestapt op de Playstation 4 is dit sowieso verplichte kost.

Conclusie

Met Yakuza: The Remastered Collection brengt ontwikkelaar Ryu Ga Gotoku Studio de volledig serie naar de Playstation 4. Ondanks dat het geen volledige remakes zijn staan deze drie games, ook als remaster, nog steeds als een huis. Yakuza 3 voelt dan wel het meest verouderd aan, maar ondanks dat, speelt het nog steeds zoals je mag verwachten. Deze collectie is dan eigenlijk ook verplichte kost voor elke Yakuza fan. Voor de prijs van één krijg je maar liefst drie games die goed zijn voor een flink aantal weekjes aan spel plezier!

Yakuza: Remastered Collection | REVIEW
HOT!
Drie voor de prijs van één
Het is en blijft Yakuza
Te veel content om op te noemen
NOT!
Deel 3 is het minste deel uit de collectie
Minder aantrekkelijk als je de Ps3 versies al hebt
85
SCORE
Ook interessant
Godfall | REVIEW
NL / EN