Beste gaming TV’s van 2023 | FEATURE

Het is een tijd waarin we al enige tijd aan de slag mogen met de nieuwe generatie gameconsoles. Veel gamers willen hun ervaring verbeteren en zoeken dus een nieuwe TV welke geschikt is voor de 4K- en 8K-resoluties die de consoles ondersteunen en andere features zoals het gamen met hoge framerates en variabele beeldverversing. Daarnaast komen er nieuwe connectiviteitsstandaarden om de hoek kijken en zijn er verschillende specifieke details waar elke serieuze gamer rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe TV. Wij zetten het een en ander even voor je op een rijtje!

De PlayStation 5 en Xbox Series X | S zijn al enige tijd beschikbaar en de komst van deze nieuwe consoles bracht de nodige opwinding met zich mee. Aangezien deze consoles nieuwe technologie met zich meebrengen vraag je jezelf misschien af ​​of je een nieuwe TV moet kopen om hiervan te profiteren. Zowel de PS5 als de Xbox Series X ondersteunen namelijk 4K-resoluties bij 120Hz, en claimen zelfs 8K resoluties te halen. Op dit moment zijn er niet veel TV’s die in staat zijn om deze resoluties in combinatie met hoge vernieuwingsfrequenties te halen, en als je dit artikel leest is jouw TV waarschijnlijk ook niet geschikt om optimaal gebruik te maken van deze features. 

120Hz of niet?

Is het wel een vereiste dat je een 4K- en 120Hz-TV nodig hebt om te genieten van games van de nieuwe generatie. Het simpele antwoord is dat een 120Hz-tv niet vereist is voor PlayStation 5 of Xbox Series X games. Je zult meer dan tevreden zijn met elke goede 4K-TV die op 60 Hz draait, zolang deze maar een behoorlijk lage latentie heeft in zijn specifieke Game Mode. Desondanks zijn de voordelen duidelijk te zien in compatibele games. 120Hz biedt een veel vloeiendere ervaring dan 60Hz en is het meest nuttig bij competitief gamen in shooters. Daarnaast zijn er nog maar een handjevol games die op dit moment 120Hz ondersteunen, zoals multiplayergames als Call of Duty: Black Ops Cold War en Gears 5 . Met Ori and the Will of the Wisps en Devil May Cry 5: Special Edition kun je daarentegen 120Hz inschakelen in de singleplayer-campagne.

Wat is HDMI 2.1 en wat kun je ermee?

Als je een 4K-resolutie met een verversingssnelheid van 120 Hz en HDR wilt hebben, dan heb je een tv met een HDMI 2.1-poort nodig. Dit zorgt ervoor dat de TV de snelheden accepteert die worden geboden door de HDMI 2.1-kabels die de PS5 en Xbox Series X gebruiken om video- en audiosignalen naar je televisie over te brengen. HDMI 2.1 is nog relatief nieuw voor consumentenbeeldschermen, met slechts een beperkt aantal tv’s die dit ondersteunen en er zijn momenteel geen PC-monitoren op de markt die dit ondersteunen.

Twee van de voordelen die HDMI 2.1 voor gamers biedt, zijn de ingebouwde variabel refreshrate (VRR) en technologieën met lage latentie. VRR biedt je een vloeiend, schokvrij beeld tijdens het gamen, terwijl de Auto Low Latency Mode (ALLM) geen vertraging biedt tussen je invoer en de actie op het scherm.

PlayStation 5 en Xbox Series X-games spelen daarnaast prima op elke TV met normale HDMI 2.0-poorten. Games spelen dan af in 4K met 60Hz en kunnen gebruik maken van HDR als je TV dit ondersteunt. Maar met slechts een handvol games die profiteren van 120Hz, zal een TV met HDMI 2.0-poorten je voorlopig prima van dienst zijn. Op dit moment richten de meeste games zich op 4K en 60 frames per seconde, wat alsnog meer dan genoeg is om vloeiend te gamen.

Zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X worden geleverd met een HDMI 2.1 kabel, dus je hoeft zelf geen nieuwe kabels te kopen als je een van deze consoles aanschaft.

Is 8K wel echt nodig?

Zowel de PlayStation 5 en Xbox Series X beweren beide dat ze in staat zijn om een 8K-resolutie op het scherm te toveren. Hiervoor heb je dus HDMI 2.1 nodig, want deze ondersteunt de overdracht van een 8K-resolutie op 60Hz. Desondanks hebben beide next-gen consoles op dit moment geen games met een echte 8K-resolutie, en persoonlijk verwachten wij niet dat de PS5 en Xbox Series X dit kunnen doen met een stabiele framesnelheid van 60 fps. Er worden momenteel wel 8K-tv’s verkocht, maar deze zijn ongelooflijk duur. Zelfs als je een exorbitante hoeveelheid geld te besteden hebt, raden wij je aan om een ​​van de onderstaande 4K, 120Hz TV’s aan te schaffen en de rest van je geld te gebruiken voor de nieuwe consoles en de daarbij behorende accessoires en games.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. Dat betekent dat een HDR televisie een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft. Je kunt het vergelijken met een doos potloden. Een HDR televisie heeft meer verschillende potloden om een plaatje te tekenen dan een gewone, SDR televisie. Daardoor zie je meer verschillende tinten kleur. Een HDR tv heeft dus niet meer pixels en scherpte dan een 4K of Full HD televisie: het is een verbetering van het beeld op een ander vlak.

HDR content heeft een groter lichtbereik dan standaard content, waardoor je meer beeldinformatie te zien krijgt. Wat je met HDR ziet ligt dichterbij de realiteit dan wat je met standaard beelden (SDR) ziet. Een HDR televisie is beter in staat om de kleinste verschillen in licht te laten zien dan een SDR tv. Daardoor zie je zowel in de donkere als de lichte gedeelten van het scherm meer details. Dit merk je bijvoorbeeld bij films met donkere scènes, waarbij de schaduwen geen geheimen meer voor je hebben.

Op dit moment is HDR een standaard in de televisiewereld en zal je het op alle huidige TV’s kunnen vinden.

Wat is QLED?

Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe ontwikkeling in TV land: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Quantum dot staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. De zwartwaardes zijn wellicht niet zo groot als bij OLED, maar bij de nieuwe generatie QLED televisies is dit verschil nauwelijks meer merkbaar tussen OLED.

Wat is OLED?

OLED is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van diodes (kleine lampjes) die zelf oplichten. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor het scherm van een OLED TV nóg veel dunner is dan een conventioneel lcd-scherm. Doordat de beeldpunten (pixels) van een OLED-scherm zelf licht geven kan er een zeer groot contrast worden bereikt. Dit betekent dat het verschil tussen wit en zwart erg groot is en dat in lichte en donkere delen van het beeld nog meer details waar te nemen zijn. Daarbij is de weergave van kleuren en de snelheid geavanceerder dan de huidige LCD/LED schermen. Dit alles zorgt voor een superieure beeldkwaliteit met ongelooflijke details, prachtige kleuren en zeer goed contrast. Daarnaast beschikken OLED TV’s over een grote kijkhoek en zijn ze energiezuinig. Wel bestaat er het gevaar dat lang stilstaande beelden in kunnen branden in het scherm, maar met de komst van nieuwe OLED schermen wordt deze kans dat dit gebeurt steeds kleiner.

Wat is Mini LED?

Mini LED is een techniek welke wordt toegepast in de nieuwe Neo QLED TV’s van Samsung. Het moet zorgen voor een hoger contrast dan bij normale LCD schermen. Ook biedt Mini LED een hogere helderheid dan OLED televisies. Maar hoe werkt het?

Bij Mini LED worden hele kleine ledlampjes achter de pixels op het scherm geplaatst. Deze lampjes zijn 40 keer kleiner dan de normale leds. Het bestaat uit extreem dunne microlagen met veel meer leds. Dankzij Quantum Matrix Technology is de besturing van deze mini leds zeer secuur. Deze leds verlichten het scherm en creeren op deze manier een betere helderheid en contrastwaarde. Donkere tinten zijn donkerder en lichtere beelden zijn nog lichter. Bovendien is er met de Mini LED techniek bijna geen kans op inbranden. Dit kan bij OLED tv’s wel gebeuren. 

Hieronder hebben we een overzicht met een aantal interessante televisies in diverse budgetten, welke de benodigde specificaties bezitten om jouw PlayStation 5  / Xbox Series X | S games af kunnen spelen:

BESTE QLED 4K TV

Samsung NEO QLED QN93C

Dit jaar lijkt erg op het jaar van Mini LED te worden, en Samsung zet alles op alles om deze nieuwe technologie aan de man te brengen.

Het bedrijf heeft zijn eigen Mini-LED’s ontwikkeld, die slechts een veertigste van de traditionele backlight-LED’s zijn, en deze gecombineerd met de bestaande Quantum Dot-technologie om een ​​reeks premium-tv’s te creëren die onder de naam Neo QLED verkocht wordt. De QN93C is dan ook Samsung’s 4K vlaggenschip van dit jaar.

In real-world prestatietermen is Mini LED misschien niet helemaal de revolutie die je verwacht, maar het is nog steeds een substantiële upgrade van een toch al uitstekende reeks televisies. Het totale geboden contrast is verbluffend, en de QN93C combineert bijna-OLED-zwartniveaus met ontzagwekkend heldere witte highlights en fabelachtig levendige kleuren, en dat alles met behoud van een moeiteloos gevoel van naturalisme.

Op het gebied van gaming ondersteunen alle vier de HDMI poorten van de QN93C zowel ALLM, 4K@120Hz als VRR. VRR wordt ondersteund in alle drie de formaten die momenteel beschikbaar zijn: standaard HDMI VRR, Nvidia G-Sync en zelfs AMD FreeSync.

Samsung heeft ook de ‘Game Bar’ gemaakt – een pop-upmenu dat je snel toegang geeft tot verschillende gamegerelateerde functies en live-informatie levert over het signaal dat wordt ontvangen, inclusief het VRR-formaat en de framesnelheid. Inputlag is ondertussen teruggebracht tot minder dan 10 ms, wat zorgt voor een responsieve game ervaring. Als je het niet erg vindt om een ​​beetje van deze snelheid in te leveren, kun je wat gaming-specifieke motion smoothing inschakelen.

Ten slotte is op het gamingfront de HGiG-instelling (HDR Gaming Interest Group) die eind vorig jaar via een software-update aan Samsung’s 2020 QLED’s werd toegevoegd, ook aanwezig op de QN93C. Dit is zeker de moeite waard om te gebruiken in combinatie met de HDR-kalibratie-instellingen van je console, omdat het resulteert in een nauwkeuriger beeld met diepere zwarttinten en meer gedetailleerde hoogtepunten.

Games knallen absoluut van je scherm wanneer je ze op de QN93C speelt, en de prestaties zijn razendsnel en super smooth. Het is alleen jammer dat de TV geen Dolby Vision-ondersteuning heeft.

Formaten: 55-, 65-, 75, 85-inch

Prijs vanaf: €1.699

BESTE OLED 4K TV  

LG OLED G36LA

De nieuwe G3 van LG is geen enorme verbetering ten opzichte van de voorgaande generatie. De beeldprestaties en functieset waren al voorbeeldig goed, en LG heeft deze enigszins weten te verbeteren met zijn nieuwe Cinematic Movement-motionprocessing en verbeterde de-contourfunctie (wat banding weet te verminderen).

Net als voorheen beschikt de G3 over vier 40 gbps HDMI 2.1-aansluitingen met ondersteuning voor eARC, 4K@120hz, ALLM en VRR. VRR wordt ondersteund in alle drie de huidige formaten en ondersteunt dan ook Nvidia G-Sync en AMD Freesync Premium. Er is ook een HGIG-optie in de menu’s, die een nauwkeuriger contrast levert met HDR-games.

LG heeft nu ook een speciaal Game Optimizer-menu waarmee je snel toegang hebt tot al die game-gerelateerde instellingen en functies die de beeldprestaties van games aanpassen, hetzij op basis van het genre van de game die je speelt, en het is ook mogelijk om handmatig de detail in de helderste en donkerste delen van het beeld aan te passen.

Alles bij elkaar genomen is dit een geweldige TV om op te gamen!

Formaten: 48-, 55-, 65-, 77, 83-inch

Prijs vanaf: € 2.399

BESTE MIDDENSEGMENT 4K TV

Philips The Xtra PML9008 Ambilight

Ervaar televisie op zijn best met de Philips The Xtra-serie: een baanbrekende reeks met de allereerste miniLED-tv van Philips. Deze serie biedt een ongeëvenaarde kijkervaring, mogelijk gemaakt door de krachtige 7e generatie P5 AI-processor en een verversingssnelheid van 120 Hz. Dit maakt de televisie ideaal voor het kijken naar sport en het spelen van games. Daarnaast is The Xtra uitgerust met een nieuwe driezijdige Ambilight-opstelling, waardoor ook jouw muur mee verkleurt met de beelden op het scherm. Dit zorgt voor een waanzinnige tv-beleving.

Maten: 55, 65, 75-inch

Prijs vanaf: € 1.199

BESTE BUDGET 4K TV

LG UHD UR73

Stap binnen in de wereld van ultiem entertainment met de LG UHD UR73. Geniet van verbluffende UHD-beeldkwaliteit en vloeiende 50Hz beeldverversing voor een ongeëvenaarde kijkervaring. De geavanceerde α5 AI Processor 4K Gen6 optimaliseert beelden voor een realistige en gedetailleerde weergave. Deze krachtige processor optimaliseert de beeldkwaliteit, zodat je altijd geniet van de allerbeste kijkervaring, of je nu films, series of sportevenementen bekijkt. Ervaar het beste van entertainment met de LG UHD UR73!

Maten: 43, 50, 55, 65-inch

Prijs vanaf: € 449

Samenvatting

Hopelijk ben je iets wijzer geworden na het lezen van dit artikel. Daarnaast moeten wij vooropstellen dat het kopen van een televisie ook een persoonlijke smaak is, en er een grote keur aan televisies zijn van diverse merken met elk hun eigenschappen. Desondanks is dit hierboven een koopadvies van de beste schermen waarop je zou kunnen gamen op dit moment.

Ook raden wij je aan om in plaats van een midden- of budgetsegment TV juist door te sparen voor een premium televisie zoals de Samsung QN95A en de LG OLED C1, omdat deze je gewoon de beste mogelijkheden geven voor de PlayStation 5 en Xbox Series X | S.

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x