Het is de beurt aan Microsoft om te “shinen” en eerlijk gezegd zijn ze dat ook wel een beetje verplicht. Vorig jaar moesten we het doen met de Xbox One X, maar fans miste natuurlijk de “Gears of War” en “Halo” games. Hopelijk weet Microsoft dit jaar met een stel ijzersterke games de E3 te vermaken. Dat is natuurlijk waarom met de Xbox One X heeft gekocht. We zullen het zien!

De presentatie begint in ieder geval met een veel belovende mededeling. Er zullen 50 games aan ons gepresenteerd worden, waarvan 18 Microsoft Exclusives en 15 World Premiers. Het beloofd een goede avond te worden voor de Microsoft gamer.

Halo Infinite

Misschien wel de belangrijkste reden om een Xbox console te kopen is terug: Halo. Alleen dat ene woord doet menig gamershartje sneller kloppen. Het beloofd Master Chiefs grootste avontuur ooit te worden. Veel meer is op dit moment nog niet duidelijk, maar de trailer spreekt voor zich.

Ori and the Will of the Wisps

Aaibaar, schattig en een hoog Disney/Pixar gehalte. Zo kun je de game Ori and the Will of the Wisps wel bestempelen. Ori and the Blind Forest was een van de onverwachte hits uit 2015 en combineerde Metroidvania en platform gaming met een prachtige eigen stijl. In 2019 komt het vervolg uit Ori and the Will of the Wisps.

Fallout 76

Het was lang de vraag wat Fallout 76 precies zou worden. Is het een spin-off, is het een tussendoortje. Nee Fallout 76 beloofd een game te worden die 4 keer zo groot wordt als Fallout 76. De game gaat over Vault 76: een vault waar geen experimenten worden gedaan. De bewoners van deze bunker hebben de taak om Amerika na de oorlog weer op te bouwen. Het spel vind plaats in het jaar 2102 in West Virginia.

Crackdown 3

Crackdown 3 wordt natuurlijk weer een over de top actiespel met een over de top karakter. Dat wordt alleen al duidelijk door de stem te horen bij de E3 trailer. Het spel komt in februari 2019 uit.

Kingdom Hearts 3

De Xbox staat tot nu toe niet echt bekend om de Japanse games en RPG’s. Toch probeert Microsoft ook liefhebbers van deze stijl te veroveren. Eerder in de conferentie werd al bekend dat Nier: Automata naar de Xbox komt. Nu komt Kingdom Hearts 3 ook naar de Xbox One. De game komt op 29 januari 2019 naar de Westerse wereld.

Forza Horizon 4

Een van de exclusieve series van Microsoft is Forza. De Forza Horizon serie staat bekend om fun, arcade gameplay in een sim-jasje. In Forza Horizon 4 verkennen we de open wereld van Groot Brittannië, met niet alleen een weers- en dag/nachtcyclus, maar ook met dynamische seizoenen. De wereld zal anders zijn in de zomer, herfst, winter of lente. In de winter kun je zo over het ijs op riviertjes en meren heen scheuren. Op de Xbox One X loopt alles gladjes met 60 FPS. De game komt op 2 oktober uit op Xbox One en Windows 10 en is op dezelfde dag ook te spelen met de Xbox Game Pass.

Devil May Cry 5

Devil May Cry is terug, 10 jaar na Devil May Cry 4. Een belangrijk punt van aandacht bij ontwikkeling van deel 5 waren de graphics. Deze kwamen het best tot zijn recht op de Xbox One X. Capcom belooft dat dit weleens de beste Devil May Cry game ooit kan worden. Devil May Cry 5 komt in de lente van 2019 uit.

Dying Light 2

Dying Light bracht open wereld suvival-horror gameplay naar de consoles in 2015. Nu komt er een vervolg aan waarin de parkour gameplay, mellee combat en keuzes die je maakt nog belangrijker zijn. In een demo wordt duidelijk dat een keuze om water vrij aan de bewoners te geven of het op de zwarte markt te brengen, grote gevolgen kan hebben.

Gears of War: POP! Gears Tactics en Gears 5

Gears of War krijgt dit jaar heel veel liefde met maar liefst 3 games. Eerst worden we warm gemaakt voor mobilee game: Gears POP! (Funko Pops). Vervolgens worden we getrakteerd op Gears Tactics, een strategisch turn-based spel dat me doet XCOM. Wanneer menig fan al op klappen staat, ramt Microsoft vervolgens Gears 5  keihard naar binnen om het feest compleet te maken. Deze game moet ergens 2019 te spelen zijn.

 

Cyberpunk 2077

De makers van The Witcher games sluit de show af. Cyberpunk 2077 is een open wereld PRG game in Cyberpunk setting (joh!). Het speelt zich af in Night City, een fictieve stad in Californië. Denk daarbij aan droids, implantaten die kennis overdragen en waarmee je de taal leert begrijpen, hacken (zoals de persconferentie ook werd gehackt, en dergelijke. Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend, maar de trailer smaakt zeker naar meer.

Trailers Galore!

Met all deze trailers hebben we zeker nog niet alle hoogtpunten gehad. Zo bevestigd Microsoft dat ze een reeks nieuwe studios hebben. Undead Labs, Playground Games, Ninja Theory en Compulsion Games zijn toegevoegd aan het Microsoft Studios portfolio. Daarnaast heeft Microsoft ook het nieuwe The Initiative Studio opgericht. Behalve dat nieuwe, knalt de show door met trailers van nieuwe games, DLC, remakes en dergelijke. Hieronder korte een lijst met alle zooi die je maar kan wensen.

Metro: Exodus

Release: begin 2019
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Nier: Automata Become as Gods Edition

Release: 26 juni 2018
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Sekiro: Shadows die Twice

Release: 2019
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Captain Spirits

Release: 26 juni 2018, gratis te download
Trailer:

Sea of Thieves: Cursed Sails (DLC) & Forsaken Shores (DLC)

Release: juli, september 2018
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Battlefield V

Release: 19 oktober 2018
Trailer: klik hier dan, jonguh!

We Happy Few

Release: 10 augustus 2018
Trailer:

Player Unknown’s Battlegrounds DLC

Release: zomer 2018 & winter
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Tales of Versperia: Definitive Edition

Release: winter
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Tom Clancy’s: The Division 2

Release: 15 maart 2019
Trailer: Aftermath Trailer

Shadow of the Tomb Raider

Release: 14 september 2018
Trailer:

Session

Release: onbekend
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Black Desert

Release: beta in de herfst
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Cuphead: The Delicious Last Course DLC

Release: 2019
Trailer:

TUNIC

Release: onbekend
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Jump Force

Release: 2019
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Battletoads

Release: 2019
Trailer: klik hier dan, jonguh!

Just Cause 4

Release: 4 december 2018
Trailer:

Conclusie

Microsoft heeft met haar persconferentie een prima show weggegeven. De 3 belangrijke exclusives krijgen allemaal weer nieuwe games: Gears 5, Forza Horizon 4 en Halo Infinite. Misschien nog relevanter is de diversiteit aan games die aanstaande zijn. Van een old school Battletoads of Cuphead DLC, naar avonturengames als Devil May Cry 5 of Shadow of the Tomb Raider, naar Japanse games als Nier: Automata, Kingdom Hearts 3 en Tales of Versperia, tot aan indie-achtige games als TUNIC, Ori and the Will of the Wisps. Met deze show heeft Microsoft in ieder geval de Xbox gamer een dienst bewezen door zowel de exclusieve titels als verrassingen te brengen. De hele persconferentie is hier op je gemak terug te kijken (begint op 1 uur in de video)!