UPDATED | EA kan hele hoge boetes krijgen vanwege lootboxen in FIFA

Uitgever en ontwikkelaar Electronic Arts zit met een aardig probleem, want de Nederlandse kansspelautoriteit heeft via de rechtbank te horen gekregen dat zij het bedrijf boetes op mag leggen van 250.000 euro per week mag geven.

Dit heeft te maken met de FIFA-reeks van EA Sports. Hierin worden namelijk lootboxen aangeboden, wat digitale aankopen zijn waarvan de inhoud op voorhand niet bekend is. De Nederlandse kansspelautoriteit ziet dit als een illegale vorm van online gokken, ook omdat het mogelijk is om behaalde spelers door te verkopen buiten het spel om.

Dit is de reden waarom EA vorig jaar al een dwangsom van 250.000 euro per week met een maximum van 5 miljoen euro kreeg. Het boetebedrag loopt op zolang het bedrijf lootboxen in de game blijft aanbieden. EA was het hier niet mee eens en stapte daarom naar de rechter. Als we het bedrijf mogen geloven is er namelijk geene sprake van een losstaand kansspel, omdat de lootboxen onlosmakelijk verbonden zijn met de game. Ook benadrukt EA dat de inhoud van de lootboxen alleen binnen het spel waarde heeft en niet kan worden omgezet in geld.

De rechter heeft de bezwaren van EA donderdag afgewezen en de Nederlandse kansspelautoriteit gelijk gegeven. EA maakt zich dus schuldig aan de eerder genoemde zaken en als zij de boete willen vermijden, moeten ze het lootbox systeem binnen drie weken onklaar zien te maken.

De boete geldt zowel voor de Zwitserse dochter van EA, die voor de verkoop van FIFA verantwoordelijk is, als het moederbedrijf, en kan dus in totaal oplopen tot 5 miljoen euro. EA laat het hier niet bij zitten en gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter.

Update: vanuit EA Benelux hebben wij de volgende statement mogen ontvangen met betrekking tot dit nieuws:

“FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

Dirk Scholing, Country Manager Benelux
Ook interessant
The Outer Worlds: Murder on Eridanos DLC en patch met next-gen-verbeteringen nu verkrijgbaar
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x