Nintendo heeft een nieuwe president

Nintendo heeft in Tatsumi Kimishima een opvolger gevonden voor de in juli overleden president Satoru Iwata.  

Dat heeft Nintendo vandaag bekendgemaakt. De heer Kimishima was tot heden het hoofd van de Noord-Amerikaanse tak van Nintendo en gaf leiding aan de afdeling personeelszaken.

Sinds het overlijden van Iwata op 55-jarige leeftijd, aan kanker, werd Nintendo geleid door sleutelfiguren Shigeru Miyamoto en Genyo Takeda. Iwata heeft dertien jaar aan het roer gestaan bij Nintendo. Hij was de eerste president van Nintendo die geen lid was van de oprichtersfamilie Yamauchi.

De 65-jarige Kimishima werkte voor zijn tijd bij Nintendo in de bankwereld. Ook is hij directeur van het bedrijf achter de Pokémonreeks geweest. Na Iwata is Kimishima de tweede Nintendo-topman in de 125-jarige geschiedenis van het bedrijf die niet behoort tot de Yamauchi-familie.

Nintendo_TatsumiKimishima
Tatsumi Kimishima, de nieuwe president van Nintendo

 

Iwata nam in 2002 de leiding van Nintendo over. Hij lanceerde een reeks zeer succesvolle producten, waaronder de Nintendo (3)DS en de Wii. Aan het eind van zijn leven had Nintendo het niet zo makkelijk. Dit kwam onder meer door tegenvallende verkopen van de WiiU.

Nintendo besloot daarom te beginnen met de ontwikkeling van games voor smartphones. Pokémon Go, de eerste mobiele game van Nintendo, verschijnt ergens in 2016. In afwachting van een mogelijk smartphonesucces voor Nintendo steeg het aandeel van het bedrijf dit jaar al 82 procent.

De aanstelling van Kimishima is niet de enige verandering binnen Nintendo. Interim-directeurs Miyamoto en Takeda worden allebei benoemd tot fellow, ofwel speciaal adviseur. Miyamoto, bedenker van onder meer de Marioserie, wordt adviseur op creatief gebied. Takeda zal advies geven op het gebied van technologie.

BRON: ANP/NU.nl

NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x