Pocky & Rocky | RETRO

En toen was het tijd voor mijn eerste Retro Wednesday, en wat is nou een betere aftrap voor mij dan een trip down memory lane, way back naar mijn allereerste game ooit. Stel je voor: een 7-jarige Jan die net zijn allereerste Super Nintendo voor zijn verjaardag heeft gekregen. Springend en ongeduldig maakt hij het zo moeilijk mogelijk voor zijn vader om het systeem aan te sluiten. Waar de meeste kinders als eerste een Mario spel te pakken nemen had ik die luxe echter niet. Mijn o zo technische ouders wisten natuurlijk niet dat er een game in moet om er wat mee te kunnen. Gelukkig had ik een oudere nicht die wel wat spellen voor me te leen had. Daar stond ik dan: keuze uit maar liefst 20 spellen. Eén blonk er uit, al was dit alleen maar omdat dit een Amerikaanse cartridge was die er anders uit zag dan de Europese versies. Een paar drukken op de knop en heel wat blazen in de cartridge later was het dan eindelijk zo ver… Pocky & Rocky.

293511-pocky_and_rocky_player_select

Pocky & Rocky
Voor de mensen die dit spel niet kennen (en geloof me dat zijn er veel): Pocky & Rocky is een klassieke Japans gestylde shoot ’em up game. Al zou je dit niet verwachten als je het zo voor het eerst ziet. Maar zodra je dit spel start word je ondergedompeld in een vrolijke, kleurrijke, vriendelijk ogende HELL. Ja, je hoort het goed, dit spel is een van de grootste uitdagingen die je maar kunt hebben als gamer. Toen ik nog een klein onwetend jongetje was dacht ik dat het misschien lag aan het feit dat ik nog niet echt gegamed had in mijn leven. Toen ik dit spel echter weer opnieuw speelde voor het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat dit spel gewoon Balls To The Wall moeilijk is.

Het verhaal
Zoals ik al zei, Pocky & Rocky is een echt Japans spel, en ja het verhaal slaat dan ook werkelijk nergens op. Het komt er op neer dat Rocky de Wasbeer lid is van een groep genaamd de Nopino Goblins… ja, een wasbeer is een goblin… just don’t ask. Maar een kwaadaardige tovenaar heeft de goblins, behalve Rocky natuurlijk, betoverd en ze zijn helemaal gek geworden en richten enorme schade aan. Waarom Rocky niet trouwens? Ehm… because reasons! Hij zoekt hulp bij  een vreemdeling met een wel heel toevallige naam en samen trekken ze er op uit om de betovering te verbreken.

pocky-and-rocky-1-05

Pocky of Rocky
In dit spel krijg je uiteraard de keuze uit twee karakters: Pocky & Rocky. De personages verschillen werkelijk niks van elkaar, maar toch was dit destijds best een big deal. Dit spel speelt als een van de eerste vrije shoot ’em up games. Dit wil dus zeggen dat er geen automatische vooruitgang (scroll) van het spel is, wat je dus een heel vrij gevoel geeft als speler. Hierdoor voelt het spel heel rustig en casual aan. Nou weten de mensen die het spel al gespeeld hebben natuurlijk dat dit een van de grootste leugens is die de mensheid ooit heeft voort gebracht, want juist dit vrije gevoel geeft de ware horror van dit spel aan. Waar bij een normale shoot ’em up game de vijanden van een kant (de voorkant) en in vaste patronen komen is bij deze game dat omgedraaid in totale chaos. Vijanden komen van alle kanten in grote getallen en in willekeurige patronen. Ieder karakter krijgt twee aan vallen een ranged: Pocky moet hierbij met een soort kaarten gooien en Rocky met bladeren; en er is een defensive swipe: een melee-aanval die vijandelijke projectielen afweert en een beetje schade aanricht. Pocky slaat met haar magische toverstaf en Rocky doet simpel weg een booty shake, en ook hebben beide karakters een slide move waarbij ze over het veld heen glijden op hun buik om aanvallen te ontwijken.

Power ups
In Pocky & Rocky zijn ook een aantal power ups om te verzamelen… twee om precies te zijn. De power ups worden gedropt als je vijandelijke waves verslaat en werken als volgt. De spreadshot power up geeft jouw ranged aanval een extra lijn van aanval. Hoe meer je er oppakt, hoe meer lijnen tegelijk je gooit. En dan is er nog de vuurbal power up, die je in plaats van de gebruikelijke voorwerpen vuurballen laat schieten voor extra schade… al is dit nooit officieel bewezen, maar het ziet er cool uit. Als je zelf geraakt wordt verlies je een power up level. Dat is zo’n beetje volledig hoe het spel werkt.

Conclusie
Pocky & Rocky is een van de meest uitdagende spellen die ik ooit in mijn leven heb gespeeld en waar ik op latere leeftijd ook nog veel plezier aan heb beleefd. Voor een game die uitkwam in 1993 was het zijn tijd ver vooruit. De vrijheid die dit spel je gaf om alternatie routes te kiezen was voor shoot ’em up games een world first. En al was de game dan redelijk simpel in uitvoering en sloeg het verhaal totaal nergens op, het spel werkte. De art style van deze game was en is geweldig en voor een van de eerdere SNES-spellen iets waar weinig games nog maar tegen op hebben kunnen boksen. Daardoor alleen al houdt het spel tot op de dag van vandaag nog steeds stand. De eerste levels in het spel zijn te doen en vallen zonder al te veel falen te halen. Tot je bij de latere levels overspoeld wordt met wave na wave van vijanden en mini-bosses; dan zie je in dat je een strategie en misschien zelfs een vriend nodig hebt om verder te komen. Al met al kijk ik nog altijd terug met tranende ogen naar dit spel uit mijn kindertijd. Niet alleen omdat het werkelijke nostalgie bij me opwekt, maar omdat ik meer te doen heb dan level vier en die bamboe-eindbaas maar niet dood wil en ik niet kan stoppen. Ja, dit spel is om meer dan één reden een nostalgietraantje waard.

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=oiKPQHky8LI” opacity=”.3″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]

Score
Lezer beoordeling0 Stemmen
4
Video editor
Ook interessant
Monster Truck Championship | REVIEW
NL / EN