ASUS komt met de vernieuwde ROG Ally X handheld

Republic of Gamers, het gaming merk van hardware fabrikant ASUS, kwam afgelopen jaar met de gaming handheld genaamd de ROG Ally, welke op Windows 11 draait.

De originele Ally was een goed ontvangen gaming device waarmee je native moderne games kan draaien op het apparaat door middel van de krachtige AMD Ryzen Z1 Extreme SoC. De ROG Ally kon op meerdere punten beter en de engineers van Asus dachten dit ook. Deze zomer komt Asus met de verbeterde handheld namelijk de ROG Ally X.

De ROG Ally X is niet wit maar zwart, daarmee kan je in één oogopslag zien of je te maken hebt met een standaardversie of de betere X-versie. Eén van de minpunten van de ROG Ally was dat de batterij heel kort meeging. De Engineers van ROG zijn erin geslaagd om de batterij in het X-model aanzienlijk te vergroten zonder het apparaat groter te maken. De batterij in het X-model is 80Wh, dat is twee keer meer capaciteit dan de huidige Rog Ally. Daarmee zou 3 uur lang kunnen gamen op één lading. Ondanks een grotere batterij, is het gewicht van de ROG Ally maar met 70 gram toegenomen.

Verder is het design aan de buitenkant ietsje gewijzigd om het beter in de hand te doen aanvoelen. De handvatten zijn ietsje dikker geworden. De analoge sticks zijn verbeterd, de D-pad geeft meer feedback aan de gebruiker en zijn de back-buttons beter gepositioneerd.

Het scherm is identiek aan de huidige ROG Ally. Ook is er Intern nog steeds sprake van dezelfde AMD Ryzen Z1 Extreme SoC. Wel is er nu 24GB aan LPDDR5X-7500 RAM in plaats van 16GB. Dit geheugen is ook geklokt naar een hogere snelheid van 7500 megatransfers per seconde. Hoewel de ROG Ally X, geen nieuwe SoC heeft gekregen, is er nog wel sprake van een performance boost in games door het sneller werkgeheugen.

Voor het opslaan van games is er verder een upgrade gedaan in de soort SSD. Er is nu ondersteuning voor fullsize-M.2-2280-SSD’s en dus meer keuze voor de gebruiker om te upgraden naar bijvoorbeeld 4TB aan opslagruimte. Standaard komt de ROG Ally X met 1TB aan opslaggeheugen. Verder zijn er nu twee USB-C-poortjes op het apparaat, eentje heeft ondersteuning voor power delivery en Thunderbolt.

De ROG Ally X staat gepland voor lancering in deze zomer in de Benelux voor een adviesprijs van €899. Asus blijft de huidige ROG Ally ook verkopen en die kan je momenteel vaak tegenkomen in de aanbieding voor rond de €600.

NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x