Forza Horizon 5 | REVIEW

Viva la Mexico!

Release Date
5 november 2021
Uitgever:
Xbox Game Studios
Ontwikkelaar:
Playground Games
Platform:
Xbox One, Xbox Series X | S, PC
Our Score
90

Forza Horizon is een serie die alweer een tijd meeloopt, en met de komst van het vijfde deel in de serie mogen we tochtjes maken in het Mexico. Laten we eens kijken of er genoeg is om dit ​​vervolg te rechtvaardigen.

Het is alweer 3 jaar geleden sinds de release van FH 4; een racegame die menig gamer niet weg kon leggen vanwege de indrukwekkende landschappen, de veranderende seizoenen, de verscheidenheid aan in-game events en de enorme openwereld. Met de komst van FH 5 zullen racefans weer flink smullen, want de game valt zeker niet tegen. Om te beginnen is de open spelwereld minimaal 1,5 keer groter dan die in FH4 en kent het een groter assortiment aan locaties om in te racen.

Mexicoooooooo!

Mexico is qua landschap een behoorlijk divers land, en in FH5 mogen we dan ook racen in een woestijn, jungle, moeras, stad, strand en ruïnes. Elk van deze gebieden zijn op zichzelf ook heel verschillend, niet alleen in hun visuele effecten, maar ook in weerseffecten, hun affiniteit met bepaalde soorten voertuigen en unieke bezienswaardigheden waarvan je kunt genieten. Dit alles wordt prachtig gepresenteerd en kent onnoemelijk veel details, zoals groepen mensen die in de stad rondhangen terwijl de zon ondergaat of dat je blikseminslagen moet ontwijken terwijl je je een weg baant door een tropische storm.

Verhalende dingen

Racen in Forza Horizon 5 voelt ook beter aan als ervaring, en dit komt vanwege het verhaal die in de game gestopt is die op een natuurlijk wijze is verweven in de gameplay. Het is niet zeldzaam om korte scènes te zien waarin je op maat gemaakte personage een praatje ziet maken met een local, waarna ze beiden in de auto springen om zo naar het volgende event te gaan. FH5 slaagt erin om je het gevoel te geven dat er werkelijk een reden zit achter je race obsessie, terwijl je jezelf niet te veel op het verhaal hoeft te concentreren.

Het ontgrendelen van evenementen gebeurt in FH5 een beetje anders dan in de voorgaande games, omdat je langzaam tokens ontgrendelt om de verzameling aan events uit te breiden. De spelwereld is opgedeeld in gebieden met hun eigen kleine festivals, zoals een die zich richt op stunt-rijden of een andere op dirt-racing. Wanneer je eindelijk een ander token krijgt om een ​​nieuw festival te ontgrendelen, verschijnen er een heleboel nieuwe evenementen op de kaart, waaronder minstens één gericht op een nabijgelegen oriëntatiepunt. Wanneer je een oriëntatiepunt bezoekt, kun je ervoor kiezen om uitdagingen aan te gaan, foto’s te maken of items te vinden en dit dient als een goed excuus om te verkennen en te genieten van het harde werk dat erin is gestoken om ze te maken.

Duizelingwekkend!

Hoewel FH5 nog steeds geen lokale multiplayer kent, is de online modus vrij naadloos verweven met de game en kan dit worden omgeschakeld via het hoofdmenu. Als je online speelt, zie je andere spelers in de spelwereld rijden, net als in de vorige games. Wanneer je deelneemt aan een event met online spelers, blijft de ervaring meestal naadloos en vermijd je dat je verzandt in menu’s. In plaats daarvan rijd je van de ene naar de andere locatie en dit helpt om het gevoel van realisme te behouden.

Tourracen is een manier om van de online modus te genieten, aangezien je een racebaan voorgeschoteld krijgt die je uitstekend door het interessante landschap van een bepaald gebied leidt. Ik was verrast door enkele van de sporen en hoe ze een schilderachtig landschap schilderden met een duizelingwekkende verscheidenheid. De online Arcade-modus is een leuke manier om willekeurige uitdagingen om met andere spelers te voltooien als je het op de map kunt vangen voordat het verdwijnt. In Event Lab kun je ook je eigen uitdagingsarena’s maken en deze uploaden zodat anderen gamers deze kunnen spelen.

In de nieuwe Elimination-modus moet je proberen te overleven tegen andere spelers, terwijl de muren rond een gebied op de kaart dichterbij komen en je jaagt op auto’s die door gigantische drones worden gedropt. Hoewel er veel evenementen zijn om aan deel te nemen en de game heel veel variatie kent, werd ik vaak overweldigd door de inhoud. 

Xbox One problemen…

Ik heb FH5 op zowel mijn Xbox One X als mijn Xbox Series X mogen spelen, en hetgeen wat mij hierbij opviel waren de prestaties van de game. Op de Series X werkte de game vlekkenloos en zag het er fenomenaal goed uit, maar op de One X kende de game nogal wat problemen. Zo verdween de grond soms onder mijn auto terwijl ik de game speelde en kende het ook plotselinge stotteringen in het midden van een race, hetzelfde geldt voor de audio die af en toe haperde. De game is zelfs een aantal keren gecrashed en een keer kwam ik volledig vast te zitten tijdens het snel reizen tijdens een online race. Andere online prestatieproblemen zijn onder meer het erg lang wachten op de start van een race. FH5 is uiteraard ontwikkeld met de Xbox Series X | S in gedachte, maar ik hoop wel dat deze Xbox One problemen in de nabije toekomst opgelost worden via een patch zodat iedereen kan genieten van deze geweldige racegame!

Conclusie

Forza Horizon 5 introduceert een grotere, meer gevarieerde open-spelwereld met nog meer weerseffecten en interessante uitdagingen om te voltooien. De plezierige gameplay zorgt voor een heerlijke spelervaring en er is genoeg te doen om je urenlang bezig te houden. Racefans met een Xbox-console moeten deze game dan ook zeker in huis halen!

Forza Horizon 5 | REVIEW
HOT!
Geweldige race ervaring
Enorme spelwereld met een geweldige verscheidenheid aan landschappen en verbluffende beelden
Leuk bedachte verhaalintegratie
Ongelooflijk veel events en content
NOT!
Kleine prestatie- en online problemen tijdens het spelen op Xbox One
De manier waarop content wordt gepresenteerd kan overweldigend overkomen
90
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x