Horizon Forbidden West Complete Edition (PC) | REVIEW

Zoals een PC-port hoort te zijn!

Horizon Forbidden West is alweer twee jaar geleden verschenen voor de PlayStation 5, en ook deze exclusive heeft zijn weg naar de PC gevonden. Hoewel de originele PS5 release een geweldige game is, is de belangrijkste vraag of deze PC-versie een solide port is. In deze review gaan we dan ook voornamelijk de focus leggen op de verschillen tussen de PC- en PS5-versies van de game.

Om met de deur in huis te vallen: Inhoudelijk is er geen enkel verschil tussen de beide versies. De PC-versie van Forbidden West bevat alle PS5-content die wordt inclusief de Burning Shores-DLC. Op technisch vlak zijn er wel genoeg verschillen, want de PS5 heeft twee grafische modi (Quality en Performance, terwijl de PC een grote verscheidenheid aan grafische opties heeft. Dit zorgt ervoor dat je de game kan draaien op een manier die voor jou als speler werkt.

Voor de volledige review van Horizon Forbidden West verwijzen we je graag de originele review van de game. Hieronder lees je onze bevindingen van de specifieke PC opties die deze versie van de game kent!

PC vs PS5

Over het algemeen was de PS5-versie van Forbidden West een betere ervaring in de Performance-modus, althans voor mij. De stabiele framerate van 60fps zorgde ervoor dat de game tijdens gevechten filmisch en vloeiend aanvoelde. De Kwaliteitsmodus zorgde ervoor dat de game er mooier uitzag, maar dit ging ten koste van de algehele prestaties met een cap van 30fps.

Het is daarnaast ook geen geheim dat de PC-versie van Horizon Zero Dawn aanvankelijk een moeilijke start kende. Deze werd bij de release dan ook geplaagd door diverse grafische bugs en performance problemen. Maar hoe verhoudt de PC-release van Forbidden West zich dan? Werkt deze net zo goed als de PS5-versie? Ik ben blij om je te kunnen melden dat het spel ongelooflijk goed draait. Het ziet er prachtig uit en je krijgt op PC een shitload aan grafische opties om de game zo mooi te maken als je zelf wilt, zolang je PC hardware het maar aan kan. Ik zelf had dan ook geen enkel probleem om de game te draaien in zowel een 4K-resolutie als in mijn voorkeur voor een 32:9 aspectratio resolutie van 1440p. Op zich ook niet gek omdat ik de game draai met een i7-14700 processor, 32GB DDR5 RAM en een RTX 4080 Super (met DLSS Quality). Ik draaide de game dan ook met beide resoluties op een stabiele 100 fps, wat meer dan acceptabel is.

Technologie staat niet stil

Horizon Forbidden West heeft met zijn PC-release een verscheidenheid aan nieuwe functies gekregen voor PC-gebruikers. Zo ondersteunt de game NVIDIA DLSS 3, Intel XeSS en AMD FSR 2.2. Er zal ook een toekomstige update komen welke AMD FSR 3 inclusief Frame Generation toe zal voegen. De game is tevens speelbaar op de Steam Deck en er wordt gezegd dat het verder zal worden geoptimaliseerd om een ​​soepelere algehele ervaring op de handheld te garanderen.

De mooiste toevoeging is dat er ondersteuning is voor Ultrawide 21:9, Super Ultrawide 32:9 resoluties en dat er zelfs ondersteuning is voor drievoudige monitoren. Het werd eerder vermeld, maar de game biedt wel de mogelijkheid om je grafische voorinstellingen aan te passen, zoals de meeste andere PC-games tegenwoordig. Uiteraard is er DualSense-controllerondersteuning met haptische feedback en adaptieve triggerfunctionaliteit, maar een bekabelde verbinding is nodig om van deze voordelen van de controllerfuncties te benutten.

Er zijn geen echte veranderingen in de gameplay van Horizon Forbidden West voor PC, maar de game speelt wel nauwkeuriger met muis- en toetsenbord. De game voelt net zo soepel en bevredigend aan om met deze combinatie te spelen als op een controller, wat prettig is voor PC-spelers. Voor zover ik gemerkt heb is er geen merkbare inputlag waardoor je jezelf geen zorgen hoeft te maken om zo nu en dan onbedoeld de afgrond in te storten.

Conclusie

Met de komst van Forbidden West op de PC is ook deze game voor een breder publiek speelbaar. Hoewel deze port qua verhaal, content en gameplay niet verschilt van de PlayStation-versie, kent het wel een shitload aan grafische opties en ziet de game er fenomenaal mooi uit naar gelang je een dikke vette PC hebt staan. Heb je de game al eerder gespeeld op de PlayStation 4 en/of 5 dan heb je niet echt een reden om deze PC port aan te schaffen, maar gamers die het spel nog niet eerder hebben gespeeld en op zoek zijn naar een toffe singleplayer ervaring is dit zeker een must-have voor PC bezitters!

Horizon Forbidden West Complete Edition (PC) | REVIEW
HOT!
Onvergetelijk avontuur
Shitload aan grafische toeters en bellen
Ultra-wide ondersteuning zorgt voor een intensere speelervaring
NOT!
Kent dezelfde bugs en glitches uit de PS5-versie
95
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x