Dreams | REVIEW

Eindelijk, een aantal jaar na de aankondiging, is het langverwachte spel Dreams speelbaar. Met Dreams heeft Media Molecule, makers van de hit game LittleBigPlanet, een nieuw creatief platform voor de PlayStation uitgebracht. In Dreams heb jij de touwtjes in handen en heb jij de kans om jouw creativiteit te uiten.

Op valentijnsdag beleefde Media Molecule hun hoogtepunt van dit jaar: De release van Dreams. Met Dreams is er een uniek platform toegevoegd aan het lijstje van PlayStation exclusives. Maar wat is Dreams nou eigenlijk? Dreams is een spel waarin de mogelijkheden eindeloos zijn. Ben jij de creator? Of bezoek je liever de creatieve wereld van anderen? Het is allemaal mogelijk. Letterlijk niets is gek genoeg en alles kan gemaakt worden. Van muziek en films tot aan echte speelbare games. 

Wanneer je de game opstart verschijnt er meteen een speelse en kleurrijke wereld op het scherm. Hieraan is echt te zien dat het spel van de makers van LittleBigPlanet afkomstig is. Je kiest jouw character (de Imp) uit en bent klaar om te starten aan dit nieuwe avontuur. 

Samen met jouw Imp ga je de uitdaging aan en loop je een aantal tutorials door. Voor de spelers die extra uitdaging willen toevoegen is het zelfs mogelijk dit spel met Move controllers te spelen.
Na het behalen van wat simpele basis tutorials is het tijd om te kiezen. Ga je voor dreamshaping of toch voor dreamsurfing?

Dreamshaping

Ben je in een creatieve bui? Dan kies je voor dreamshaping. Na het volgen van alle tutorials ben jij klaar om aan de slag te gaan met de tools die deze game te bieden heeft. Werkelijk alles is mogelijk. Samenwerken met mede gamers, het maken van films, muziek of natuurlijk je eigen speelbare game.
Zelf vind ik het ietwat lastig met een controller en lijkt me dit idealer met een muis. Maar hé, uitdaging is er in ieder geval. Inspiratie nodig? Check het filmpje hieronder:

Dreamsurfing

In Dreamsurfing kies je ervoor om levels van mede spelers te spelen of te bekijken. Media Molecule heeft zelf al een aantal games gecreëerd, maar inmiddels zijn er al redelijk wat creaties gemaakt door spelers zelf. 

Hoe creatief mensen wel niet zijn en hoeveel tijd ze hier instoppen verwondert me echt. Zo speel ik een mini Mario-game, een Disney-game en een Donkey Kong-game. Hele werelden die na gemaakt zijn. Zoveel is er dus mogelijk met de tools die deze game te bieden heeft. Ik denk dat ik voorlopig nog niet zo ver zal zijn met het creëren van content, maar wie weet in de toekomst.

Op de homepage kun je ook swipen tussen allerlei verschillende creaties. Trending Dreams kun je hier vinden, maar ook de creaties die aangeraden zijn voor jou en de creaties van spelers die op jouw level zitten. Waardering kun je uiten door de leukste creaties een like te geven.

Is het een droom of een nachtmerrie?

Om een tot een totaal oordeel te komen is bij Dreams een wat lastigere kwestie. Omdat ik persoonlijk denk dat het een hele tijd gaat duren voordat je echt alles onder de knie hebt bij dit “spel”. Maar tot dusver ben ik ontzettend onder de indruk. Ik snap dat het lang heeft geduurd om dit spel speelbaar te maken. De prijs die je betaald voor deze game en wat je ervoor terugkrijgt maakt het het helemaal waard. De mogelijkheden zijn eindeloos en vervelen is simpelweg geen optie. 

Zelfs al ga je niet aan de slag met de tools die je hebt, dan valt er alsnog veel te bekijken en te spelen. En er komen steeds meer spelers en creators bij. Media Molecule heeft ook al aangegeven dat de game in de toekomst ook PSVR gaat ondersteunen. Ik ben benieuwd wat de toekomst te bieden heeft voor deze game. Maar voor nu zijn er voor veel spelers zeker dromen uitgekomen!

Dreams | REVIEW
HOT!
Veel variatie
Geen andere spellen voor PlayStation die hierop lijken
Mooi en kleurrijk vormgegeven, en de prijs is goed
NOT!
De controls zijn soms wat lastig als je het niet gewend bent
Vergt veel geduld
Zit geen game met een verhaallijn in, het zijn allemaal mini verzamelingen van games van andere creators.
80
SCORE
Ook interessant
Immortals: Fenyx Rising | REVIEW
NL / EN