Vandaag is (in elk geval voor ons West-Europeanen) de tweede dag van de E3. Dit jaar is er voor het eerst een PC Gaming Show, mogelijk gemaakt door AMD.

Grappig, tijdens een stukje ‘pre-show’ kreeg één gekozen gelukkige een Steam Speedrun, waarbij ze alles wat ze binnen drie minuten in haar winkelwagentje kon droppen in Steam mocht houden. Ze kwam uit op ruim $1.100,-, wat betekent dat ze haar Steam bibliotheek aardig heeft uitgebreid! Lucky gal!

Dawn of War 3

Warhammer doet het al jarenlang ontzettend goed, en Dawn of War II met de Retribution expansion waren geen uitzonderingen. De eerste gameplaybeelden vormden de aftrap van de E3 PC show, en wat voor beelden zijn het! Oorlog is tot een kunst verheven.

Ark: Survival Evolved

Dino’s doen het nog steeds goed, zo is Ark: Survival Evolved een bestseller geworden. Goede reden om meer DLC te blijven maken. Zo komt er eerdaags de mogelijkheid om niet alleen als mensen te spelen, maar ook als andere ‘beesten’. Dan hebben we het niet alleen over dinosaurussen, maar ook beren, haaien en andere taaie beesten.

Mount & Blade II

Mountain Blade I is onverwachts populair geworden. In een middeleeuwse setting vechten grote groepen in multiplayer tegen elkaar, maar wat deze game zo populair maakte was de vechtstijl. Mountain Blade heeft het preciese vechten geïntroduceerd, waarbij je met je muis precies richt zoals je, bijvoorbeeld, je zwaard wil slaan. Aan de andere kant doe je hetzelfde met je schild, wat de gevechten heel realistisch en dynamisch maakt. Deel II is aangekondigd, en wordt nog grootster opgepakt. Vooral de belegeringen worden immens. Check de trailer van de E3 zelf!

Lawbreakers

Een hevig door Quake geïnspireerde first-person shooter, waarbij je erg veel vette bewegingen kunt doen door te spelen met de zwaartekracht en momentum. Game lijkt ook iets weg te hebben van Overwatch, maar het noemt zichzelf een puurdere shooter.

Vampyr

De maker van Remember Me en Life Is Strange komt met de game Vampyr, waar je, de naam doet het vermoeden, speelt als een vampier. Zuig de levenskrachten uit je vijanden en overleef als bloedzuiger tussen de wezens die het niet zo op vleermuizen hebben, in welke vorm dan ook.

Killing Floor 2

Deze game is al een tijdje in ontwikkeling, maar de ontwikkelaars werken hard aan de game en brengen steeds nieuwe content. De nieuwe pack heet Bulls-eye en is bedoeld om nog veel effectiever (als scherpschutter) nog veel meer vijanden om te leggen. Verder worden een aantal communitymaps officieel aan de game toegevoegd. De update is ook nog eens per direct live. Nóg meer, komend weekend kun je de game gratis spelen op Steam.

Tyranny

Obisidian komt met een nieuwe RPG, waarbij ze het traditionele ‘good vs evil’ willen hervormen. Daarom wordt je een belangrijke leider in het leger van de Overlogd, Kyros, die vrijwel de hele wereld heeft geplunderd. Aan jou om oordeel te vellen over de overlevenden, en een nieuwe maatschappij op te bouwen.

Observer

“What if your fears were hacked, and used against you?” is precies waar deze horror-game om draait. Middels super moderne technologie moet je aan je angsten ontsnappen. Horror-games zijn tijdens deze persconferentie goed vertegenwoordigd!

Dropzone

Je bestuurt drie robotic units terwijl je strategische punten over moet nemen in potjes van steeds een ‘extreem intens’ kwartier. Van deze RTS is een korte gameplaytrailer vrijgegeven.

Arma 3

Arma is al sinds jaar en dag bekend als een van de meest realistische shooters ooit. Deel twee was de basis voor de immens populair geworden survivalgame DayZ. Deel drie komt eraan en zal het ongetwijfeld goed gaan doen.

The Turing Test

Een Sci-Fi adventure game die zwaar puzzel-georiënteerd is. Alle science fiction elementen zijn aanwezig; lasers, zwevende platformen en noem maar op. Wij vinden de game sterk op Portal lijken, maar dat hoeft helemaal geen slecht teken te zijn!

Overland

Een surivalgame met een distinctieve grafische stijl; min of meer top-down view en een vrij vierkante visuele vormgeving. Je speelt om beurten en volgens de makers is het spel ‘zo gemeen als het mooi is’.

Dual Universe

Het universum is binnen handbereik in Dual Universe. Je kunt je eigen ruimteschip bouwen, net als je space station. De opties in constructies zijn eindeloos en het is aan jou om op een tof mogelijke manier door de ruimte te scheren.

Halo Wars 2

Een RTS die veel wegheeft van de Command & Conquer games, maar dan in het Halo-universum. De game zit boordevol keiharde actie en kan voor RTS-fans zomaar een must-have worden.

Day of Infamy

Van de makers van Insurgency komt deze standalone expansion die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. De kenmerkende wapens en settings uit WOII zullen ongetwijfeld niet misstaan in de hardcore (niets en niemand ontziende) shooter.

Mirage: Arcane Warfare

Chivalry was een populaire vechtgame in een Middeleeuwse setting. In de herfst van 2016 komt van dezelfde ontwikkelaar een vergelijkbare game, maar het is nu onder andere ook mogelijk om gebruik te maken van magie. Geen zin in goocheltrucs? Dan kun je ook gewoon de Goedendag in de hand nemen en de schedel van je vijanden inslaan.

Mages of Mystralia

Weer goocheltrucs, maar dit keer kun je spells helemaal zelf samenstellen. Mages of Mystralia heeft een opvallende grafische stijl en gaat zijn succes zoeken in creativiteit; zowel van henzelf als van de speler.

Deus Ex: Mankind Divided

De laatste en misschien wel grootste game van deze persco. De ontwikkelaars van Eidos komen het eerste level, Dubai, laten zien. Deus Ex: Mankind Divided komt uit op zowel PC als Xbox One als PlayStation 4, maar Eidos geeft deze show de primeur van deze beelden. Je kunt levels op ontelbaar veel manieren spelen, door de verschillende routes die je kunt kiezen en het nieuwe coversysteem. Daarnaast is er natuurlijk altijd de bekende keuze uit de reeks: Lethal (schiet alles kapot) of Stealth (niemand weet dat je er bent).

 

Conclusie

De PC persco probeert het anders te doen dan ‘de grote conferenties’ en kiest voor een bijna talkshow-achtige setting. Omdat de andere conferenties werden omringd door bewegende beelden op de massale schermen om de sprekers heen, zat er veel leven in. Dat misten we een beetje bij de PC-presentatie. Wel zijn er ontzettend veel toffe dingen aangekondigd, behalve de games is het ook gegaan over VR, grafische kaarten en het nieuweste op het gebied van muizen en toetsenborden.

Eén tip voor de organisatie, mochten ze meelezen: deze conferentie had een overlap met die van Ubisoft, die later begon. Echter willen de organisatoren hun presentaties het liefst met een klapper eindigen, en dat deed deze ook. Met exclusieve gameplay van Deus Ex: Mankind Divided werd er een waardig slot aan deze conferentie gebreid, echter waren veel kijkers waarschijnlijk al afgestemd op de grotere conferentie van Ubisoft. Begin een half uurtje eerder of rond in ieder geval af voor andere conferenties.

Voor wie nog eens de hele persconferentie terug wil kijken:

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=kkk6HZ2Kp2w” opacity=”.5″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]

Laat een bericht achter

stargamers