Nintendo Switch Jailbreak is iets waar de Japanse hardware fabrikant niets aan kan doen

Twee verschillende hackersgroepen, ReSwitched en Failoverflow, hebben los van elkaar een nieuwe jailbreak voor de Nintendo Switch uit de doeken gedaan.

Hun codering is anders, maar gaat wel uit van eenzelfde bug in de Tegra X1 processor van het systeem. Met behulp van een computer met usb-connectie kan de USB recovery Mode van de processor namelijk makkelijk overspoeld worden met data, waardoor de beveiliging rond de Boot ROM omzeild kan worden. Daardoor wordt in principe alles mogelijk, of toch veel, aangezien hackers dan kunnen installeren en draaien wat ze willen. Zo zou men Linux en Dolphin, de GameCube en Wii emulator, al aan de praat gekregen hebben.

Doorgaans worden beveiligingsproblemen die leiden tot een jailbreak opgelost via een patch, maar dat is hier niet mogelijk. De exploit zit namelijk in de hardware van de processor en daar kan Nintendo niets aan veranderen. De Switch consoles die nu al in omloop zijn, en dat zijn er inmiddels bijna 15 miljoen, zijn dus kwetsbaar en blijven dat ook. Het enige wat Nintendo kan doen is nieuwe Switch consoles voorzien van een andere chip, hetgeen vermoedelijk wel zal gebeuren.

Een voordeel dat Nintendo wel heeft, is het feit dat de methode voor deze jailbreak niet heel gebruiksvriendelijk is. Het is dus niet dat je op 1, 2, 3 plots Linux op je Switch hebt staan. Door het alsnog ingewikkelde proces zullen veel consumenten het vermoedelijk laten voor wat het is. Bovendien blijkt er makkelijk ook iets fout te kunnen gaan. Bij een foutieve installatie of het gebruik van verkeerde software blijkt de Nintendo Switch makkelijk kapot te kunnen gaan. Zo werd een LCD-paneel beschadigd door slechte code die de energievoorziening regelt.

Het hele proces is dus niet zonder risico, maar het hek voor homebrew en mogelijk ook piraterij lijkt nu wel van de dam. Piraterij wordt nochtans niet ondersteund door ReSwitched en Failoverflow. Zij willen gewoon homebrew mogelijk maken en de console meer creatieve opties geven. De twee hackersgroepen hebben hun bevindingen ook doorgespeeld aan Nintendo en NVIDIA omdat men piraterij niet per se in de hand wil werken, ook al gebeurt dat onvermijdelijk natuurlijk wel. Een andere groep, Team Xecuter, heeft geen problemen met piraterij en promoot het ook. Daar zijn ze van plan een eigen modchip uit te brengen en te verkopen waardoor het mogelijk wordt custom code uit te voeren op de Switch.

Nintendo heeft nog niet gereageerd op de kwestie, maar zoals gezegd is het moeilijk of zelfs onmogelijk het probleem te verhelpen met een patch aangezien de exploit in de hardware zelf zit. Vermoedelijk zullen nieuwe Switch consoles dan ook gewoon een nieuwe processor bevatten.

Ook interessant
Ubisoft Connect brengt cross-play en cross-progressie naar hun games
NL / EN