Philips Evnia 25M2N5200P | REVIEW

280Hz all the way!

Terwijl het gros van monitorfabrikanten zich richten op hogere resoluties, is de Philips Evnia 25M2N5200P- gamingmonitor een beetje tegendraads. Deze nieuwe monitor richt zich namelijk meer op het leveren van pure snelheid. Vergeleken met de huidige trend om te streven naar monitoren met hoge resoluties met een 144 Hz refreshrate, biedt Philips in plaats daarvan een standaard 1080p-paneel dat draait op een razendsnelle 280 Hz.

De Philips Evnia 25M2N5200P is een monitor ontworpen voor een specifiek type gamer. Terwijl het paneel de grenzen van de huidige generatie consolegames verlegt en moderne Trippel A game-ervaringen nog steeds geen 280 frames per seconde halen op welke hardware dan ook, is het een paneel dat vermoedelijk volledig is ontworpen voor competitieve CS:GO-, Valorant-, Overwatch 2, Call of Duty en League of Legends- fanaten.

Het nieuwe Evnia-display, welke rond de 250 euro kost, is niet echt een goedkope optie vergeleken met andere monitoren, maar het is een eerlijke prijs voor een apparaat met zijn niche features. Het kent een goede set aan functies en een opmerkelijk scherp paneel voor 1080p.

Not so HDR

Het paneel achter de Philips Evnia 25M2N5200P heeft een helderheid van 400 nits, wat HDR-ondersteuning mogelijk maakt, maar dit is net als andere monitoren niet echt heel spectaculair te noemen. Ondanks dit gegeven, en het ontbreken van local dimming zones, is het een opvallend heldere 25-inch monitor. Hoewel de HDR tegenvalt, valt ook op dat de weergave van SDR-inhoud hierdoor leidt tot meer vervaagde kleuren en doffe beelden dan typische SDR-inhoud werkelijk zou moeten hebben. Er is echter een manier om dit te verhelpen. In de nogal kieskeurige, met joystick bestuurde menu’s van de monitor is er een optie om HDR handmatig in en uit te schakelen. 

Slank en eenvoudig

Het ontwerp van de 25M2N5200P voelt robuust en premium aan. Hoewel het plastic je hier en daar tegemoet glimt heeft Philips op wonderbaarlijke wijze een slanke en eenvoudige constructie gecreëerd met dunne randen en kent de voet een eenvoudige maar effectieve Y-vormige basis, waardoor de monitor weinig ruimte op je bureau in beslag neemt. Dit eenvoudige maar toch uitgebreide ontwerp kent ook talloze poorten die je kunt gebruiken. Zo zijn er twee HDMI 2.0-poorten, 2 USB 3.1-poorten en nog eens 2 USB 3.1 Always-On-poorten aanwezig voor het opladen van apparaten. Tevens is er één DisplayPort 1.4-poort te vinden.

Helaas is er geen enkele USB-C-poort te vinden, wat in deze tijd toch wel een beetje een must is. Het zal geen groot probleem vormen voor hardcore PC fans, maar het was toch verdomd handig geweest om bijvoorbeeld je laptop of tablet op aan te sluiten.

Retesnel

Het belangrijkste onderdeel van de Evnia 25M2N5200P is natuurlijk de opmerkelijke hoge snelheid die de monitor kent. Het is zeker niet de snelste monitor op de markt, ASUS’ monsterlijke 500Hz ROG Swift is namelijk de snelste ter wereld, maar vooralsnog is 280Hz retesnel. Ondanks de maximale 1080p-resolutie zien games er gewoonweg goed uit en door de beoogde vernieuwingsfrequentie van 280Hz ziet alles er opmerkelijk soepel uit. De helderheid van de beelden zijn verbazingwekkend te noemen, helemaal als alles beweegt. Jezelf door de Ascension-map schieten in Halo 2 of headshots maken in CS:GO’s Dust 2 voelt bijna onwerkelijk aan met deze vloeiende vernieuwingsfrequenties dat pixel-smearing volledig is uitgeroeid.

Niettemin is er nog steeds de vraag voor wie de Philips Evnia 25M2N5200P precies is bedoeld? Met de introductie van beeld-upscalers zoals DLSS zijn hoge resoluties met hoge fps op PC namelijk de normaalste gang van zaken geworden. Toch is er een niche-markt waarin gamers zo soepel en responsief mogelijk willen gamen, voornamelijk in de competitieve sfeer. Ben jij iemand die dit dus vooropstelt en geen prioriteit geeft aan resoluties, dan is de Philips Evnia 25M2N5200P de monitor voor jou!

Conclusie

De Evnia 25M2N5200P is een opmerkelijke monitor, helemaal nu de standaard voor PC-monitoren 1440p bij 144 Hz is, bestaat de zorg dat de nieuwe gamingmonitor van Philips te niche is om een ​​deuk te slaan in een toch al overvolle markt. Desondanks, als de razendsnelle snelheid van deze monitor je aanspreekt en je het niet erg vindt om resolutie op te offeren, is het absoluut een geweldige en betaalbare monitor. De Philips Evnia 25M2N5200P is een razendsnelle gamingmonitor, maar misschien te niche voor de huidige markt.

Philips Evnia 25M2N5200P | REVIEW
HOT!
Super snelle refreshrate
Helder beeld
Strak design
NOT!
Lage resolutie
Teleurstellende HDR
Te niche voor de huidige markt
75
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x