PlayStation Portal | REVIEW

Stijlvolle Remote Play gadget

De PlayStation Portal is onlangs verschenen, en dit handzame apparaatje is een gadget waarmee je via de Remote Play-functie nagenoeg overal je PlayStation 5-games kunt spelen. Het is dus geen standalone handheld console, en je hebt dus werkelijk een goede internetverbinding nodig en een PlayStation 5 om gebruik te kunnen maken van de Portal. Daarnaast tel je ook het aardige bedrag neer van rond de 220 euro, waarbij je jezelf misschien afvraagt of de Portal die prijs waard is… Je leest het in de onderstaande review!

De PlayStation Portal is een accessoire die je voor de PlayStation 5 kunt kopen. Het is een opmerkelijk product, welke bedoeld is voor een relatief klein groepje mensen. De Portal is namelijk geen handheld, maar meer een gadget waarmee je games vanaf je PlayStation 5 kunt streamen. Je streamt ze dus niet vanuit de cloud, maar dus rechtstreeks vanuit je eigen woonkamer. Dat we dat even duidelijk hebben!

Bijzonder ding

De PlayStation Portal is daarnaast wel een bijzonder product, en is dan ook de eerste handheld in z’n soort die puur gericht is op gamen via Remote Play. Remote Play is een exclusieve functie van PlayStation-consoles die je in staat stelt om je games vanaf een console te streamen naar een ander apparaat, zoals een PC, laptop of smartphone. Je speelt dus niet je games vanaf de cloud, maar dus echt vanaf je eigen console.

Maar het is niet zo dat je de PlayStation Portal direct aan de PlayStation 5 koppelt. Nee, in plaats daarvan maak je verbinding met het internet, waardoor er altijd kans is op latency ofwel vertraging. Omdat de meeste gamers de Portal waarschijnlijk alleen in een thuissituatie zullen gebruiken, is dat wel een beetje een vreemde opzet, maar dat is nou eenmaal hoe Remote Play werkt. Uiteraard is het wel mogelijk om buiten de deur te gamen, maar daar bestaan wel een aantal voorwaarden voor, waar we het later in deze review nog even over gaan hebben.

Het ontwerp van de Portal is best wel stijlvol te noemen; Sony heeft namelijk een DualSense-controller door midden gehakt en daar een 8-inch LCD-scherm tussen weten te proppen. Met een prijs van over de 200 euro zou je denken dat je een OLED scherm krijgt, maar niets is minder waar. Ondanks dat stellen de kleuren en het contrast van het scherm niet teleur en daarnaast is de kijkhoek breed genoeg. Het scherm kent een resolutie van maximaal 1080p en de maximale verversingssnelheid is 60 frames per seconde, wat voor de grootte van dit schermpje meer dan genoeg is.

Geen Bluetooth?

De PlayStation Portal bevat van zichzelf geen software of een “operating system”. Het is gewoon een apparaatje wat je dus via wifi koppelt aan je PlayStation 5. Deze heeft natuurlijk wel een accu, en het is misschien dan ook goed om te weten dat deze zo’n acht uur meegaat. Opladen gaat met ongeveer twee uur relatief snel, maar is verder niet spectaculair.

Qua gebruikersduur is de PlayStation Portal vergelijkbaar met een normale DualSense-controller, welke ook ongeveer acht uur meegaat (wat voor een controller dan wel teleurstellend te noemen is). In vergelijking met een normale DualSense-controller zijn de analoge sticks iets kleiner gemaakt, maar daar heb je tijdens het gamen helemaal geen last van en ze werken prima. Ze draaien soepel door en doen wat ze moeten doen.

Naast dit alles zijn er nog twee opvallende factoren, want hoewel de PlayStation Portal op een aantal aspecten uniek te noemen is, kent het apparaat geen bluetooth. Uiteraard is het mogelijk om bekabeld een headset of oordopjes aan te sluiten, maar wie draadloos wil gaan heeft pech. Ofja pech, als je tijdens het gamen liever een draadloze set gebruikt, dan zal je moeten investeren in Sony’s nieuwe Pulse-producten. Deze bestaan momenteel uit de Pulse Elite headset en oordoppen. Op het moment van schrijven zijn de producten nog niet beschikbaar, en hebben we deze dus nog niet kunnen testen.

De PlayStation Portal ziet er dus slick uit, en ik moet stellen dat het apparaat ook prettig in de hand ligt. Het is zwaarder dan een normale DualSense-controller, en ondanks dat het goed aanvoelt zijn de randen aan de zijkant een beetje scherp, wat niet echt spreekt voor de afwerking.

Lekker simpel

Voordat je werkelijk kan beginnen met gamen, zal je de PlayStation Portal in moeten stellen. Zoals ik al eerder vertelde kent het apparaat geen eigen software of een besturingssysteem. Je hoeft dus ook geen third-party apps te downloaden en allerlei moeilijke handelingen uit te voeren om de boel draaiende te krijgen. Vanaf het moment dat je de Portal aanzet mag je de gegevens van je wifi-netwerk invullen, waarna alle updates gedownload en geïnstalleerd worden en je een PlayStation 5 op het netwerk kunt kiezen. Vanuit hier checkt de Portal of je de Remote Play-functie hebt ingeschakeld op je PS5 en als dat allemaal gebeurt is, mag je gamen op het apparaat. De Portal legt trouwens prima uit wat je allemaal moet doen en op welk moment. Het installatie proces is dan ook best simpel en toegankelijk en je bent dus binnen no-time aan het gamen!

Helaas kan de Portal niet gebruikmaken van 4G of 5G. Dus in het park om de hoek de volgende Elden Ring-baas verslaan zit er niet in. Ook voor treinreizigers zal dit een pijnpuntje zijn, gezien het befaamde ‘wifi in de trein’ bij lange na niet snel genoeg is voor games streamen. Als je onbeperkt 5G op je telefoon hebt, kan je die altijd inzetten als hotspot, alleen wil hier de kwaliteit ook behoorlijk verschillen waardoor je veel lag kan ondervinden tijdens het spelen.

Kek apparaatje, maar toch…

Tot zover de formaliteiten, maar de belangrijkste vraag van deze review is natuurlijk hoe het gamen werkelijk bevalt op de PlayStation Portal. Om eerlijk te zijn is het niet echt heel bijzonder te noemen. Tuurlijk is het tof om met dit kekke apparaatje te spelen, maar het hele Remote Play-gebeuren speelt gewoon niet zo fijn, helemaal niet als je een onstabiele wifi-verbinding hebt. Daarnaast is de kwaliteit van de stream niet echt super. Zeker niet wanneer je snelle actiegames speelt. Met rustige avontuurlijke games valt dit niet zozeer op, denk aan bijvoorbeeld Assassin’s Creed: Mirage of The Last of Us: Part I, en hier merk je bijzonder weinig van de kortstondige vertraging tussen input en handeling. Maar bij competitieve en snelle games zoals Modern Warfare III of Fortnite dan voel je dat er iets mis is. Je merkt gewoon de vertraging tijdens het spelen, en gevoelsmatig had ik best wel last van.

De PlayStation Portal kent ook speakers, en de audio klinkt ook een beetje snerpend uit het apparaat. De beeldkwaliteit verschilt ook behoorlijk per game, en kan bij sommige spellen al snel wazig en mistig worden, terwijl andere games juist scherp blijven.

Conclusie

Laat ik het nog een keer zeggen: De PlayStation Portal is geen handheld, maar een gadget waarmee je op afstand op je PlayStation 5 kunt spelen! Het is een mooi ontworpen, toffe maar dure gadget die helemaal in de PlayStation-lijn ligt. Hoewel je met een mobiele internetverbinding een wifi-hotspot opzetten en zo ook onderweg of bij vrienden je favoriete PlayStation 5-games zou kunnen spelen, werkt dit niet altijd even soepel en treedt er snel lag op.

Toch is de vraag voor wie de Portal bedoeld is, want het is niet zozeer geschikt om buitenshuis te gebruiken. Het is meer een hebbedingetje die je zal gebruiken als je bijvoorbeeld een partner of kinderen hebt die graag tv willen kijken, terwijl jij juist wilt gamen. In die zin is de Portal dan ook een geslaagd product, al is het een dure oplossing voor een klein probleem.

PlayStation Portal | REVIEW
HOT!
Stijlvol design
Makkelijk in te stellen
Ligt goed in de hand
NOT!
Buitenshuis werkt het niet altijd even goed
Geen bluetooth opties
75
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x