dos game retro

DOS games | RETRO

Ik weet nog goed dat we een computer kregen. Zo een die nog op DOS draaide. Echt old school dus. Ik zat dan als klein meisje gefascineerd naast mijn vader te kijken naar de commands die hij ingaf in DOS en wat er dan zou gebeuren. En nog magischer: er waren spelletjes die je kon doen… De enige echte DOS-games. Ik denk dat mijn liefde voor games al vroeg geboren is.

Mind you, ik was ongeveer 4 of 5 jaar oud toen we deze computer hadden. Niet heel lang daarna kregen we al de eerste computer met Windows erop en werd het makkelijker om spelletjes op te starten (en te vinden!). Maar tot de dag van vandaag kan ik me herinneren wat die computer met me deed. Het opstarten was al spannend: de eerste schermen kan ik me nog voor de geest halen. En dan het invoeren van de commands en scrollen door eindeloze lijsten van blauw-witgekleurde woorden… en als je dan eindelijk de .exe had gevonden kon het feest beginnen.

Wij hadden in die tijd niet bijzonder veel spelletjes. Maar de spellen die we hadden waren geweldig. Sommige speelde ik zelf, maar bij andere spellen zat ik urenlang gebiologeerd te kijken hoe mijn moeder of vader speelde. Ik denk dat veel leeftijdsgenoten zich wel kunnen herinneren hoe dat voelde: de verwondering van de bewegende plaatjes die corresponderen met jouw input was al magisch. Laat staan dat er een verhaal was en dat je echt dingen een doel had in zo’n spel. Geweldig!

Nu zijn er ontzettend veel games verschenen in het DOS-tijdperk, en die heb ik lang niet allemaal gespeeld. Er zijn er echter een aantal die destijds mijn hart hebben gestolen en het nog sneller kunnen laten kloppen. Vandaar mijn persoonlijke top 5 van de DOS-games waar ik de meeste herinneringen aan heb.

  1. Prince of Persia

Dat karakteristieke geluid aan het begin van het spel kan ik praktisch dromen. Ik bakte vrij weinig van het spelletje zelf, maar kon het urenlang spelen. Kwam ik ver? Nope. Heb ik het ooit uitgespeeld? Neen. Vond ik het leuk? Ik vond het prachtig.

  1. Arkanoid

Arkanoid was verslavend. Dit kon ik wel goed en hoe ouder ik werd, hoe beter ik het deed. Als ik nu terugkijk naar het spel moet ik zo hard lachen om al die geluidjes.

  1. Aladdin

Tsja, ik was uiteraard een groot Disney fan. Kleine meisjes houden van Disney. Grote meisjes trouwens ook. Maar dat terzijde. De liedjes kwamen voor in het spelletje dus al zingend en neuriënd startte ik het spel op. Ik denk dat ik het alleen al leuk had gevonden als het spel alleen zou bestaan uit liedjes. Het spel zelf was namelijk best moeilijk… en ook dit spel heb ik nooit uit kunnen spelen. Maakte me dat iets uit? Geen bal.

  1. The Lion King

Nog een Disney game. Zoals ik al zei, kleine meisjes houden van Disney. Dit spel kan ik nog dromen. Het is ook een van de weinige spellen waar ik echt heel ver ben gekomen. ’s Ochtends, nog voordat de anderen in huis waren opgestaan, sloop ik naar beneden om dit spelletje te doen. Ik speelde het denk ik elke dag, zo leuk vond ik het. Vooral ook omdat ik er goed in was.

1.Wolfenstein 3D

Wolfenstein, what have you done to me. Niet alleen speelde ik dit spelletje zelf, mijn vader en moeder speelden het ook. Dus als ik het niet zelf speelde keek ik wel hoe iemand anders het deed. Waren jullie net als ik? Ik kon uren langs die muren gaan om de secrets te ontdekken. Elke vlag of tussen twee planten even snel kijken of dit geen geheime kamer was. En als je dan ein-de-lijk die kutlift haalde huilen in een hoekje omdat je toch nog een geheime kamer gemist had. Wat een spel.

Hebben jullie bovenstaande games ook zoveel gespeeld? Zijn er andere spellen die bij jullie nostalgische gevoelens opwekken?

Mochten jullie nu de behoefte voelen om een aantal van die DOS-games weer te spelen? Dat kan! Er zijn een heleboel games online beschikbaar gesteld die je gewoon in je browser kunt spelen. Awesome! Check it out here.

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=oiKPQHky8LI” opacity=”.3″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rowdy Oomen
8 jaren geleden

Heerlijk die nostalgie! 😀

0
0
Bram Roding
8 jaren geleden

Wolfenstein is awesome maar mijn nostalgieprikkels komen toch echt van Doom 1 en 2. Zelfs nu (met de Brutal Doom mod welliswaar) speel ik het zo nu en dan.

0
0
Michael Gleiser
8 jaren geleden

was top voor die tijd ben ooit begonnen op een phillips 2000 haha

0
0
NL / EN
3
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x