Little Big Adventure | RETRO

Hoe leuk is het om na dik 21 jaar weer herenigd te worden met een oude bekende? Rowdy had het zelf met de game Little Big Adventure. De game kwam in 1994 uit, en Rowdy als kleine en jonge gamer was helemaal ondersteboven van deze game. Nu is het tijd om weer terug te keren naar de wondere wereld van Twinsun.

Shit hitted the fan on Twinsun
Twinsun is een jonge planeet die een baan heeft tussen twee sterren. Hierdoor zijn de polen het warmst en bevindt zich rond de evenaar een ijskoud hooggebergte. Er leven 4 intelligente rassen op Twinsun: namelijk de Quetch, Rabbibunnies,  Spheroids en Grobos.

De dictator FunFrock is er de baas. Deze überschurk onderdrukt de bevolking, gesteund door geavanceerde technologie zoals klonen en teleportatie. Hij kan van elk ras soldaten klonen en die met behulp van telepods direct over de planeet verspreiden. FunFrock heeft recent het hele noordelijke halfrond laten ontruimen. Iedereen die zich verzet wordt gearresteerd, en de mensen verliezen de hoop.

Het enige waar men hoop op heeft is een oude legende over de godin Sendell. FunFrock heeft het noemen van deze legende streng verboden. In Little Big Adventure speel jij als Twinsen, een jonge Quetch die in de gevangenis belandt omdat hij vreemde dromen heeft waarin Sendell hem vertelt dat hij de Erfgenaam is van een familie die zij eeuwen geleden uitkoos om de planeet te bevrijden van de onderdrukking. Twinsen moet vele eilanden over de hele planeet afreizen om FunFrock dwars te zitten en belooft hier dan ook een magisch avontuur.

LBA1

Where do you want to go?
De game kent een semi-isometrische opzet, zoals we het kennen van het later verschenen Diablo. Onze held Twinsen krijgt diverse grote gebieden voor zijn kiezen waarin hij kan voortbewegen. Het voortbewegen gaat ook soepel met de pijltjestoetsen van je keyboard. Alles en iedereen die je tegenkomt kun je bevechten (zelfs de onschuldige inwoners whaha), maar het is natuurlijk beter om de interactie op te zoeken. Zo krijg je bijvoorbeeld meer info wat er allemaal gaande is in het gebied. Mooiste van dit alles is dat de personages echte voice-acting kennen, wat voor die tijd nogal wat was.

Ook kent de wereld vijandige wezens. LBA kent diverse speelstijlen, want zo kun je uiteraard frontaal de aanval opzoeken. Dit doe je met behulp van je karateskills, maar iets later in het spel vind je een magische bal om ze van een afstand een kopje kleiner te maken. Leuk element is dat je ook kan sluipen, om zodoende zo min mogelijk de aandacht te trekken van de vijanden. Later in het spel krijg je zelfs nog een ongelooflijk vet zwaard om lekker om je heen te hakken.

LBA2

Forgotten glory
LBA speelt als een action-adventure game, waar je van hot naar her moet gaan om te onderzoeken wat er speelt en wat je moet gaan doen. Het verzamelen van objecten speelt hierbij ook een grote rol om verder te komen in de game. Zo zal je later in de game in een gebied komen waar de inwoners je moeten gaan vertrouwen; win je hun vertrouwen dan zullen ze je helpen om de wachters te verslaan om een huis binnen te komen. Dit zijn zaken die je in deze huidige tijd niet meer tegenkomt, en wat ongelooflijk uniek was van deze game. Dat gevoel heb je nu nog als je de game gaat spelen.

LBA3

Epische klassieker
Grafisch was LBA een hoogstaand product in 1994. Ondanks dat de game een isometrisch perspectief had, was eigenlijk alles in 3D gemodelleerd. De diverse vijanden en inwoners van de wereld kenden daarom ook een hoog niveau qua detail. Ondanks dat de game nu dus dik 21 jaar oud is, is het wel voor onze verwende ogen wel even wennen om terug te keren naar een lage resolutie, maar de unieke setting en gameplay die deze titel uit ademt laat je dit alles snel vergeten. Wat te denken van de memorabele locaties in de game, de actie en het sluipen om te overleven en de epische muziek maken van LBA een echte klassieker. Het is alleen zo jammer dat de game lichtelijk vergeten is door het grote publiek.

Conclusie
Little Big Adventure is een game waar ik vroeger een hele hoop plezier mee heb gehad. Na de game eindelijk opnieuw gespeeld te hebben, snap ik ook waarom ik de game zo geweldig vond. Het is de sfeer die de game uitademt en wat uit alle pixelige poriën loopt. Het is een echte klassieker die ik op dit moment nog steeds aan iedereen aanraadt die een voorliefde heeft voor retrogaming.

Leuk detail is dat de game dit jaar een Enhanced Edition heeft gekregen op Steam. Ondanks dat er weinig vernieuwingen zijn doorgevoerd, kent de game wel hedendaagse resoluties en is de sfeer die de game kent onaangetast gebleven zodat we nog steeds te maken hebben met een “underdog classic”. Tevens is de game ook te spelen op je smartphone, en ook dit raad ik hartelijk aan!

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=ScSD57WsLow” opacity=”.5″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]

Lezer beoordeling1 Stem
HOT!
Unieke sfeer
Voice acting was de bomb in 1994
Grafisch lekker koddig
NOT!
Zwalkerige besturing
4.5
Ook interessant
P.T.-achtige horrorgame Visage verschijnt deze Halloween
NL / EN