Trials of Mana demo | FEATURE

Square-Enix is hard bezig om al hun oude games nieuw leven in te blazen. We worden namelijk overstelp door een groot aantal remasters en remakes van de uitgever, en dan voornamelijk als het gaat om de oude RPG’s die het bedrijf heeft uitgebracht. Een game welke nooit een Europese release heeft mogen zien is de SNES-game Seiken Densetsu 3, welke onofficieel door fans wordt gezien als Secret Of Mana 2 en welke binnenkort uitgegeven wordt als remake onder de naam Trials of Mana. Deze remake heeft namelijk een demo gekregen, en vonden wij het tijd om alvast eens voorzichtig een kijkje te nemen waar Square Enix mee bezig is.

Square-Enix is sowieso flink bezig. Onlangs mochten we de Final Fantasy VII Remake demo spelen, en deze wist mij ontzettend te verrassen op een positieve manier. Maar een remake van een klassieke game wil niet altijd zeggen dat het een goed iets hoeft te zijn. Zo verscheen de remake van Secret of Mana in 2018, en deze viel toch wel erg tegen. Dit kwam voornamelijk omdat het op de verkeerde manier te dicht bij het origineel bleef en weinig vernieuwende dingen kende, welke je wel zou verwachten in een remake.

Ondanks dat Secret of Mana voor mij persoonlijk tegenviel, heb ik de 2-uur durende demo van Trials Of Mana gespeeld (Welke nu beschikbaar is op PlayStation 4, PC en Nintendo Switch) om te kijken wat ik nu van deze remake mocht gaan verwachten.

Op reis met je party

Trials of Mana is dus een remake van een game uit 1995 welke verscheen op de SNES. Seiken Densetsu 3 (zoals de game oorspronkelijk heet) stond bekend om zijn revolutionaire gameplay, vette graphics en het uitgebreide verhaal.

Je begint de demo van Trials Of Mana met het samenstellen van je gezelschap. In totaal zijn er zes beschikbare personages, en hieruit mag je één hoofdpersonage en twee metgezellen selecteren. Je zal dan het verhaal volgen van het gekozen hoofdpersonage en in de loop van de 2-uur durende demo zal je je twee gekozen metgezellen ontmoeten die zich bij je party aan zullen sluiten.

Kiezen uit een van de zes personages is nogal een opgave, want elk van de karakters heeft zijn eigen eigenschappen en vaardigheden maar ook zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Neem bijvoorbeeld beastman Kevin die ‘s nachts in een beest kan en in deze gedaante alleen maar korte zinnen spreekt. Of wat dacht je van Riesz, de een kapitein in de orde van de Amazon-bewakers van Laurent. En dan is er nog Charlotte die alleen maar in de vreemde taal uwu kan praten.

Ieder personage heeft aanvankelijk verschillende statistieken en speelstijlen, en je kunt deze mixen en matchen zoals je zelf wilt. De meeste personages kennen een tragisch melodrama in hun verhaal, wat een aanzet geeft om hun reis te beginnen en zodoende je gekozen metgezellen tegen te laten komen. Het heeft zeker iets interessants en het zal je dan ook aanzetten om de volledige game vaker opnieuw te spelen met een andere selectie aan personages.

Moderne stroperige combat

Waar de remake van Secret of Mana semi 3D was, is Trials Of Mana volledig 3D gerenderd, waarbij bepaalde elementen uit het origineel zijn vertaald naar de moderne actie-RPG elementen die we tegenwoordig kennen. Zo zijn er zijn lichte en zware aanvallen, evenals een ontwijk- en springknop waarvan je gebruik kunt maken. Hierdoor voelt de combat en gameplay een stuk moderner aan.

Maar desondanks voelen gevechten toch wat stroperiger aan en dit komt voornamelijk omdat de animaties wat langer en trager lijken te gaan dan je zou verwachten. Ook zijn diverse bewegingen niet zo nauwkeurig en lekker afgewerkt als wat je zou verwachten in een remake. Maar ondanks dat werkt het wel en speelt het toch best goed weg, hopelijk weten ze dit soort zaken nog te verhelpen in de volledige versie. De demo geeft je tevens een glimp van hoe gevechten kunnen evolueren en het heeft in ieder geval wel mijn interesse gewekt.

Natuurlijk speel je voornamelijk met je gekozen hoofdpersonage, maar je kunt ook switchen tussen je andere party-members. Dit gaat eenvoudig door je trigger te gebruiken. Ook kent de game snelmenu’s, waarmee je snel toegang krijgt tot de vaardigheden en classskils van je personages

Jezelf thuis voelen

Gameplay technisch voelt deze remake als een moderne RPG aan. Als je onlangs de Final Fantasy VII Remake-demo, Kingdom Hearts 3 of Final Fantasy XV hebt gespeeld, zal je jezelf ook zeker snel thuis voelen in deze game.

Een ding wat ik wel moet zeggen is dat Trials of Mana grafisch niet echt een hoogstaande game is. De game ziet er namelijk uit als een PlayStation 4-remaster van een oude PlayStation 2-game. De grafische stijl heeft een cartoonachtige look die best wel oké is, maar niet echt indruk weet te maken. De demo heeft grafisch sowieso wel wat ruwe randjes, en ik verwacht dan ook niet dat dit aangepakt gaat worden in de volledige release van de game.

De soundtrack daarentegen is wel weer oorstrelend goed. De oude deuntjes zijn opnieuw ingespeeld en klinken weer heerlijk. Daarnaast kun je schakelen tussen de originele en de nieuwe remake-soundtrack via het optie menu. De nieuwe soundtrack klinkt trouw aan het origineel, maar het viel mij wel op dat deuntjes vaker herhaalt werden in de demo.

Ik moet zeggen dat ik het tof vindt dat Square-Enix gamedemo’s blijft droppen van aankomende remakes. In de geschiedenis van klassieke RPG’s is Trials Of Mana ook zeker een essentiele game welke een zelfrespecterend JRPG liefhebber gespeeld moet hebben. De demo duurt (inclusief de eerste bossfight) ongeveer twee uur, en je kunt deze blijven spelen door een nieuwe game te starten met een andere selectie aan personages. De saves van de demo kunnen trouwens worden overgedragen naar de volledige game als deze verschijnt op 24 april, zodat je lekker verder kunt spelen als de game verschenen is.

Voorlopige conclusie

Trials Of Mana is misschien niet de beste remake die je binnenkort kunt gaan spelen, maar dankzij de demo krijg je alvast een voorproefje van wat je mag verwachten. De demo is voor liefhebbers van het genre best de moeite waard en bevat genoeg content om je aardig wat uurtjes van de straat te houden. Ik ben wel ontzettend benieuwd wat de volledige versie ons nog meer gaat brengen.

Trials Of Mana komt op 24 april uit voor de PlayStation 4, PC en Nintendo Switch.

Ook interessant
StarGamers Awards 2020: De uitslag
NL / EN