FAST Racing NEO | INDIE

Het grootste gemis in deze generatie van Nintendo consoles is het gebrek aan F-Zero. In geen wegen is deze franchise te vinden op de Nintendo 3DS en Wii U. Duitse ontwikkelaar Shin’en zag dit ook en kwam met het idee om het gaat op te vullen met hun futuristische indie racegame, onder de obscure naam FAST Racing NEO. Onze Rowdy houdt wel van een beetje snelheid en nam plaats in een van de bloedsnelle bolides in deze indie game om jou te vertellen of het ook werkelijk de moeite waard is.

FAST Racing Neo is dus een futuristische race game zoals we deze kennen als F-Zero en Wipeout. Je hebt diverse opties, diverse cups, verschillende modi en voertuigen om je in de game te verplaatsen. En ik kan je zeggen dat de game ongelooflijk snel is verdomme. De game is zelfs zo bloedsnel dat je bij het nemen van een verkeerde bocht al gelijk van de track af kan banjeren. In je eerste uren van de game is dit dan ook het geval wat je regelmatig kan overkomen.

Mag het een cupje meer zijn?
Om te beginnen hebben wij gekozen om de diverse “cups” in de game te voltooien. In totaliteit heb je beschikking over vier cups, die ieder weer vier diverse banen kent.  De eerste cup die je kan spelen is de “Cobalt Cup” en is deze bevat dan ook de eerste vier makkelijkste banen. Alhoewel makkelijk… Naarmate je de diverse cups voltooid speel je een andere cup weer vrij, en worden de banen ook steeds pittiger als het gaat om inschatten van de bochten en dergelijke. De game is alles behalve makkelijk, zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad moet je moeite doen om op de eerste plek te komen. Omdat je ook zo ongelooflijk veel moeite moet doen om je positie te behouden, en uberhaupt moet zorgen om op de baan te blijven zonder eraf te vliegen of tegen objecten aan te racen krijg je weinig mee van de ongeloof gedetailleerde omgevingen. Alles, maar dan ook alles zoeft voorbij op een snelheid waarvan je bek wagen wijd open gaat staan. Een beleving die we maar zelden mee hebben mogen maken in een racegame.

FRN1

Pittiger dan sambal
Omdat de game echt pittig is, al helemaal als je de koppositie wilt behalen, moet je goed gebruik maken van de omgeving. Op de banen heb je dan ook diverse boost ballen, die je moet verzamelen om je boost meter op te vullen. Deze heb je zeker nodig om voor de concurrentie te eindigen. Een andere handigheid die je kunt gebruiken zijn de boostpads. Deze zogenoemde pads vindt je in twee kleuren, namelijk oranje en blauw. Het is namelijk zo dat je tijdens het racen jouw voertuig in dezelfde kleur kan veranderen om gebruik te maken van deze pads, waardoor je nog meer snelheid krijgt. Heb je de verkeerde voertuig kleur op bijvoorbeeld een blauwe pad, dan rem je af en zullen alle tegenstanders je ook snel voorbij gaan. Een heerlijke verademing om tactisch te werk te gaan tijdens het racen, iets wat ik zeker ook toejuich in dit genre. Je moet gewoon blijven opletten in deze game.

FRN2

Voor de echte masochist
De game is dan ook aartsmoeilijk en dat is naar mijn mening ook een compliment. Waar je in andere racegames zo als eerste eindigt, moet je hier ook werkelijk moeite doen om aan de koppositie te blijven. Na het behalen van een race geeft dit dan ook een geweldige kick, als je eindelijk als eerste finisht. Ben jij een echte veteraan en wil je het nog een tandje moeilijker? Geen probleem, want de Hero Mode zal je zeker een niet zo subtiele beurt van achteren geven als het hier op aan komt. In deze mode zijn alle banen gespiegeld, moet je sowieso als eerste over de eindstreep komen en is de tegenstander gelijk een stuk agressiever. Vlieg je van de baan af, of knal je tegen een obstakel is het gelijk einde verhaal. Voor de echte masochisten een aanrader dus.

FRN3

Where’s the story, morning glory
Zoals je natuurlijk gewend bent, kent FAST Racing Neo ook de nodige cliches als het gaat om content vrijspelen. Na het voltooien van de diverse cups en races speel je ook nieuwe voertuigen vrij. In totaliteit heb je de beschikking over tien  verschillende racemonsters, met elk hun zwakke en sterke punten. Ze verschillen nogal in handeling, snelheid en acceleratievermogen, maar er zit altijd wel een bakkie in die jou het meeste aanspreekt. Een goede tip is om in het begin ook een racemonster te kiezen waar de handeling goed van is. Dit om de besturing van het spel een beetje onder de knie te krijgen, want je zult het echt nodig hebben.

Een gemiste kans in de game is het ontbreken van een verhalende modus, ondanks dat de game poepie-vet is, ben je wel een beetje zonder doel aan het racen om op de eerste plek te komen. Ook mist de game de mogelijkheid om de racewaggies te customizen. Zowel het optische aspect als de statistieken zijn niet anders in te delen of te upgraden.  Op zich wel spijtig want de game leent zich er zeker goed voor.

FRN4

Epileptische multiplayer ervaring
Mocht je op een gegeven moment helemaal klaar zijn met deze epileptische singleplayer ervaring kun je er ook nog voor kiezen om oldschool te gamen tegen ja matties. FAST Racing Neo ondersteunt namelijk fourplayer splitscreen op de Wii U, en met al die hectische actie op je scherm gaat deze ervaring je zeker een epileptische aanval opleveren.  Groot minpunt hiervan is dat je flink wat overzicht kwijt raakt, en je concentratievermogen een stuk verminderd. Mocht je het bij een huiskamer battle willen houden, zou ik ook maar een extra vriend uitnodigen, want dan behoud de game zijn effect.

Mocht je geen vrienden hebben? Geen zorgen, want de game kent ook een online modus. Lekker lag-free achter je scherm het opnemen tegen andere racers.  Hier kun je jezelf meten met de grootste der aarde, en ik kan je vertellen dat er echt al een flink aantal diehards racers online rondlopen. De online mode geeft ook werkelijk een kick als je bij de eerste drie finishers hoort. Beetje jammer zijn dan weer het gebrek aan keuzeopties in de game, want het enige waar je op kan stemmen is de baan. That’s it. Maar ondanks dat weet de multiplayer mode je ongeloof goed te vermaken, dat mag je van mij aannemen.

Conclusie
FAST Racing NEO is een ongelooflijk vette, adrenalinerush van een game. Ik zal je eerlijk vertellen dat de game niet voor iedereen is, maar ben jij een fan van games als F-Zero en Wipeout dan mag je deze game zeker niet missen. De manier waarop de snelheid in beeld is gebracht, de gedetailleerde banen en de pompende beats zorgen ervoor dat je de game niet zo heel snel neerlegt. Een beginnende gamer zal de game niet zo heel snel snappen en dit voornamelijk vanwege de hoge moeilijkheidsgraad en de learningcurve die om de hoek komt kijken in deze game. Maar voor de wat ervaren gamer is FAST Racing NEO een geweldige race ervaring, die zeker eer aan doet aan zijn spirituele voorgangers. Een geweldige indie game die ik je zeker ook aanraadt om aan te schaffen in de Nintendo eShop!

[mbYTPlayer url=”https://www.youtube.com/watch?v=uSr_cQHhTFA” opacity=”.5″ quality=”medium” ratio=”auto” isinline=”false” showcontrols=”false” realfullscreen=”true” printurl=”true” autoplay=”true” startat=”3″ mute=”true” loop=”true” addraster=”true” stopmovieonblur=”false” gaTrack=”false”]

Score
85
Lezer beoordeling2 Stemmen
88
HOT!
Snelheid
Grafisch best indrukwekkend
MOEILIJK!!!!
NOT!
Geen customisation opties
De moeilijkheidsgraad kan gamers afschrikken
85
Score

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x
()
x