Asterix & Obelix XXL 2 | REVIEW

De originele versie van Asterix en Obelix XXL 2 verscheen in 2005, 13 jaar geleden, en het was de laatste Asterix-game die we op de PC en consoles mochten spelen. Aangezien we nu in “The Age of Remasters” zitten komt Microids met een geremasterde versie van Asterix & Obelix XXL 2, ook wel bekend als Mission Las Vegum. Asterix en Obelix XXL 2 hebben dus een glimmende update gekregen, maar hoe ver gaat de game? Voldoet het aan de moderne normen, en is het spel nog steeds de moeite waard om naar terug te keren? Je leest het in deze nostalgische review!

Ik ben opgegroeid met het lezen van de verhalen van de kleine maar machtige Asterix de Galliër en zijn beste vriend, Obelix. Ze beschermden hun dorp tegen het Romeinse legioen van Caesar met behulp van een toverdrankje waar iedereen super sterk van wordt. Het duo reisde naar exotische landen, ontmoette Cleopatra, verijdelde de wandaden van stuntelige piraten en meer, en aan het einde van elk avontuur was een heel groot feest, met compleet gebraden everzwijnen en alles…

Chateau Migraine

Ben je iemand die de stripverhalen van Asterix & Obelix niet kent, dan zal XXL2 ook zeker geen aantrekkelijke game voor je zijn. Het is een remaster van de tweede game die ooit verscheen voor de Playstation 2 en PC. Zie het als een goede fles wijn die beter van smaak wordt naarmate je hem jaren in je kelder laat liggen. Asterix & Obelix XXL 2 zit er een beetje tussen in, en is gelukkig niet als zo’n fles Chateau Migraine van € 1,99 bij de Lidl, die je pas na 13 jaar opdrinkt en jezelf verbaasd waarom die shit niet te zuipen is. Het is gewoon een aardige remaster, maar je zult ook niet snel horen dat het origineel een tijdloze klassieker is en veel oudere gamers zullen het origineel niet eens gespeeld hebben en de game dus ook niet kennen. Daar gaat je nostalgie!

Aardige dingen

Asterix & Obelix XXL2 is een game met simpele gameplay, maar het is wel een formule die aardig zijn werk doet. Je wisselt tussen de kleine maar behendige Asterix en de onhandig grote maar chubby Obelix om zodoende puzzels op te lossen en je door het legioen van Julius Caesar heen te beuken. Dit terwijl je jezelf door het Las Vegas geïnspireerde Las Vegum mag bewegen. Het verhaal is omvat niet veel diepgang, het levelontwerp kan verwarrend en druk ogen, de humor is beschamend verouderd en de challenges die je tegenkomt kosten niet veel moeite om te overwinnen. Maar er is genoeg afwisseling om te voorkomen dat de game saai wordt. Het heeft een mooie balans tussen grappige gevechten en de nodige platform en puzzelactie die de boel net voldoende gevarieerd weet te houden en ervoor zorgt dat alles interessant blijft aanvoelen.

Nieuwe zaken

Ik moet zeggen dat de ontwikkelaars goed hun best hebben gedaan om de originele gameplay te mengen met nieuwe zaken. Zo zijn er compleet nieuwe mechanica en uitdagingen toegevoegd om het totaalpakket aanzienlijk te verbeteren en te moderniseren. Er zijn nieuwe combat challenges die je dwingen om te experimenteren met het bedrieglijk diepe vechtsysteem en er zijn verrassende upgrades aangebracht om het allemaal nieuw aan te laten voelen. Je wordt gestimuleerd om de spelwereld te ontdekken en zodoende kun je waardevolle valutapunten vinden die verborgen zijn in in de game. Zodoende kun je weer de nodige upgrades doen aan je personages.

Ouderwets irritant

Hoewel de ontwikkelaar stiekem mijn verwachtingen heeft overtroffen om een game van twee generaties terug naar de moderne consoles te brengen, slagen ze er niet in om enkele problemen uit het origineel aan te pakken. Dit zijn slechte zaken die we vaak voorbij zien komen in remaster. Zo zijn bepaalde geluidseffecten merkbaar gecomprimeerd en niet goed afgemixt waardoor je vaak op ongelegen momenten naar de volumeknop van je TV of headset moet reiken omdat je oren ineens gaan bloeden.  Ook zijn de cutscenes totaal onaangeroerd gebleven en kijk je daardoor naar beelden die 13 jaar oud zijn, die er dus nogal beroerd en blokkerig uit zien door de lage resolutie. En dan de camera, mijn God wat zit die shit ouderwets irritant in de weg…

Hoewel ik niet echt heel enthousiast klink over Asterix & Obelix XXL2, is het een aardige remaster  van een solide game, maar wel achterhaalde game. Het grootste minpunt aan dit alles is wellicht het prijskaartje, want je betaald gewoon wel 50 euro voor deze game, en dat is wel een beetje veel voor wat je krijgt. Ondanks de aardige nieuwe toevoegingen, en de koddige en kleurrijke graphics voelt dit niet goed. De inspanning die de ontwikkelaar heeft moeten leveren om deze game te remasteren, was ongetwijfeld enorm, maar de premium prijs is iets wat gamers tegenstaat.

Conclusie

Asterix & Obelix XXL2 is een aardige remaster van een game uit het PS2-tijdperk, die eigelijk te duur in de markt geplaatst wordt. De gloednieuwe gamplay toevoegingen en de het grafische uiterlijk van de game voegen ongetwijfeld wat waarde toe, maar het voelt nog steeds aan als een game van dik tien jaar oud en ik denk dat weinig gamers hier de volle prijs voor willen betalen, tenzij je een die-hard Asterix & Obelix-fan bent en warme gevoelens heeft bij het origineel van de game. Als de game over een kleine tijd voor rond de 20 euro beschikbaar is raad ik hem ook zeker aan, maar ik zou hem voor nu even overslaan…

Asterix & Obelix XXL 2 | REVIEW
HOT!
Eindelijk weer een game voor de Asterix & Obelix-fans
Leuke nieuwe toevoegingen
Grafisch best leuk opgezet
NOT!
Cutscenes en audio is gruwelijk verouderd
De camera werkt je ongelooflijk tegen
Dat prijskaartje...
60
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x