Captain Toad: Treasure Tracker | REVIEW

Captain Toad heeft zijn mijnwerkers helmpje en oversized rugzak aangetrokken om eindelijk de ster te zijn in zijn eigen avontuur. Echt nieuw is dit avontuur natuurlijk niet, aangezien de goedlachse paddestoel al eerder zijn blije koppie liet zien op de Wii U. Maar terwijl je met de kleine paddo-hoofd op ontdekkingsreis gaat, ontdek je verschillende schatten tijdens het verkennen van de shitload aan levels, mag je bizar veel puzzels oplossen en vechten tegen gemene bazen terwijl je geniet van de schattig aangeklede spelwerelden.

In Treasure Tracker speel je dus met Toad (en later Toadette) en mag je jezelf navigeren door de vele ingewikkeld weergegeven maar schijnbaar kleine leveltjes. De game kent een minimalistische opzet en de besturing is niet heel erg uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld niet springen met Toad, maar moet je een doel bereiken door items op te pikken en verschillende objecten en power-ups te gebruiken. Je gebruikt de GamePad door met de linker joystick Toad te bewegen en de camera bestuur je met de rechter joystick (of door de GamePad te kantelen). Objecten oppakken en gooien doe je met de A-knop, als je deze knop ingedrukt houdt kun je zelfs rennen met het schattige paddestoel poppetje. Ook kun je zijn mijnwerkers lampje aanzetten in donkere levels en is het mogelijk om de camera in- of uit te zoomen. Ook kent de game wat andere besturingselementen, zoals het verplaatsen van verschillende platforms met behulp van het touchscreen van de switch. De gameplay sluit in ieder geval intuïtief aan met de functies die de Nintendo Switch rijk is.

Schattig verhaaltje

Het verhaal van Captain Toad is zoals we gewend zijn van Nintendo best schattig maar wel een beetje simplistisch. Kort gezegd is het spel opgedeeld in drie afleveringen. De eerste aflevering zal beginnen met Toadette die wordt ontvoerd door een gigantische vogel genaamd Wingo en het is aan Captain Toad om haar te redden. In de tweede aflevering wordt Captain Toad ontvoerd door dezelfde smerige vogel en het is aan Toadette om hem te redden. In het laatste hoofdstuk wissel je af tussen de twee paddo’s, waarna je een laatste confrontatie met Wingo aan gaat. Er zijn 18 leveltjes in de eerste twee afleveringen plus 28 in de laatste aflevering. Ook kent deze heruitgave op de Nintendo Switch nog een aantal nieuwe bonus-levels welke geïnspireerd zijn op Super Mario Odyssey. Al met al ga je een aardig groot avontuur tegemoet.

Schattige leveltjes

De diverse levels zijn ongelooflijk gedenkwaardig met veel unieke thema’s, puzzels, interactieve stukken, vijanden, verborgen juweeltjes (letterlijk en figuurlijk) en power-ups. Het doel van elk level is om de bekende ster te krijgen, maar geen avonturier zou tevreden zijn met slechts één schat! Je kunt ook drie super-edelstenen vinden en een bonusdoel bereiken. Edelstenen zijn meestal goed verborgen en moeilijk te bereiken. Bonusdoelen zijn prestaties zoals het afronden van een level, het verslaan van alle vijanden, het verzamelen van een bepaald aantal munten of het vinden van een interessant item (zoals een 1UP-paddenstoel). In staat zijn om alle super-edelstenen te verzamelen en alle optionele doelen te bereiken, voelt buitengewoon lonend omdat je hiermee verdere levels en veel leuke bonuscontent vrij kunt spelen.

Schattige vormgeving

Captain Toad: Treasure Tracker ziet er gewoon ongelooflijk schattig uit. Zowel Captain Toad als Toadette glimlachen bijna constant, zelfs onmiddellijk nadat ze bang zijn geworden. Hoewel de graphics ongelooflijk schattig zijn, komt alles tot leven dankzij de felle kleurtjes en de goed vormgegeven en geanimeerde levels en personages. Sommige levels zijn spookachtig en donker, maar ook deze spatten gewoonweg van je scherm af. Het is echt verbazingwekkend om te zien hoe goed Nintendo de balans heeft weten te vinden om ervoor te zorgen dat het allemaal bij elkaar past. De game zorgt daarom ook van het begin tot het einde nieuwe gedenkwaardige momenten te creëren. De muziek is erg goed uitgewerkt en werkt niet op je zenuwen en een wonderlijke gemoedstoestand neer dankzij een mix van orkeststukken. De muziekjes welke je in de levels hoort, vullen hun thema altijd goed aan. De stemmen van Captain Toad en Toadette zijn bekend bij elke Nintendo-fan en hun persoonlijkheden spatten van je scherm wanneer ze reageren op diverse gebeurtenissen. Geluidseffecten benadrukken zowel de actie van de hoofdpersonages als de vijanden op een manier die bevredigend is en nooit irritant wordt. Na het voltooien van de diverse levels speelt er een fanfare en wordt je bedolven onder de confetti, waardoor je je elke keer beloond voelt. Wat er ook gebeurt, de game probeert je op succesvolle wijze een goed humeur te brengen.

Schattige gameplay

Levels in Captain Toad bevatten veel interessante mechanica welke helpen om de gameplay te mixen. Sommige levels brengen je in een mijnkar waarin je knollen en vijanden gooit terwijl je een bepaald pad volgt (zoals in een rail-shooter). Zo gebruik je dus diverse power-ups, zoals een pikhouweel, waarmee je tijdelijk door bepaalde muren kunt rammen. Of wat te denken van kersen welke je opsplitsen in meerdere klonen van jezelf die allemaal tegelijkertijd bewegen. Je komt ook sleutels tegen die deuren ontgrendelen, wielen die delen van het level laten draaien, knolkanonnen, en warppipes die je naar andere gedeeltes van de map transporteren. Er zijn een heleboel functies die ervoor zorgen dat de gameplay fris aan blijft voelen.

Af en toe kom je bonusrondes tegen in de vorm van Mummy-Me Mazes en Coins Galore. Deze dienen allebei om je de mogelijkheid te bieden om enorme hoeveelheden munten te verzamelen, waardoor je 1up paddestoelen krijgt, afhankelijk van hoe goed je het doet. Mummy-Me Mazes worden gespeeld door met munten gevulde doolhoven te doorlopen terwijl een mummie je meedogenloos achtervolgt en de rondes van Coins Galore worden gespeeld door een power-up te selecteren om zodoende in grote chaos zoveel mogelijk munten te verzamelen. Deze rondes zijn een welkome afleiding en zijn een leuke manier om extra levens te verdienen.

Schattige bonuscontent

De ontgrendelbare bonuslevels die de game kent zijn best leuk omdat ze al bestaande levels bevatten en hier nieuwe elementen aan toevoegen waardoor deze nog uitdagender worden. Waar je in de Wii U versie nog bonuslevels had welke afkomstig waren Super Mario 3D World, zijn deze vervangen door nieuwe levels uit Super Mario Odyssey. Deze zijn moeilijker omdat Captain Toad veel minder mobiel is dan de personages die we kennen uit die game. In de volgende vier bonuslevels moet Captain Toad drie leden van zijn Toad Brigade vinden om de ster als een team te bereiken. Als een Toad gewond raakt, moet je opnieuw beginnen, zodat iedereen in staat is om iedereen te vinden en te beschermen. De volgende drie fasen bevatten een mummie die Toadette achtervolgt tot ze haar doel bereikt. Hierin moet je snel en efficiënt zijn om te overleven. Andere unlockables zijn variaties uit de bekende Mummy-Me Maze Forever en Unlimited Coins Galore leveltjes.

Schattige minpunten

Hoewel Captain Toad: Treasure Tracker een geweldig leuke game is, zijn er toch een aantal kleine mindere zaken welke moeilijk te negeren zijn. Gezien de hoeveelheid schattigheid op je scherm, zou je genoeg tussenfilmpjes verwachten die je belonen voor je inspanningen. De tussenfilmpjes die er zijn, zullen je verrassen, maar ze zijn zeldzaam en veel van de scènes worden gerecycled en ongepast weer opnieuw op je scherm getoverd worden. Waarom Nintendo niet de moeite heeft genomen om nieuwe tussenfilmpjes maken is ons onduidelijk? Ook zul je een paar keer zowel Wingo als een draakje genaamd Draggadon tegenkomen. Elke strijd voelt in principe hetzelfde als de laatste keer dat je tegen ze vocht. Uiteindelijk worden de gevechtenwel iets moeilijker, maar het zou leuk geweest zijn om meer afwisseling te zien in de bossfights. Een ander probleem is het feit dat de moeilijkheidsgraad alle kanten op vliegt. Sommige levels zijn ongelooflijk makkelijk waar je zo doorheen huppelt, terwijl het volgende level ineens frustrerend moeilijk kan zijn. De game kent dus de nodige learning-curve die dus zijn pieken en dalen kent.

Schattige conclusie

Captain Toad: Treasure Tracker is een geweldige ervaring voor het hele gezin. Terwijl je speelt, zul je lachen om alle schattigheid die je kunt aanschouwen en voel je je zwaar beloond voor je puzzeloplossings- en verkenning skills. De game verschilt nauwelijks met de Wii U versie, al heb je nu een aantal extra bonuslevels en is er de mogelijkheid dat je met een tweede speler aan de slag kunt. Al met al is deze game een leuke toevoeging aan het aanbod van Nintendo Switch games, en heb je deze game niet eerder gespeeld is het ook zeker een aanrader!

Captain Toad: Treasure Tracker | REVIEW
HOT!
Shitload aan content met veel leuke ontgrendelbare bonuscontent
Verkenning en puzzelen voelen behoorlijk lonend
Ongelooflijk leuke presentatie
NOT!
Gerecyclede tussenfilmpjes en boss-gevechten
Moeilijkheidsgraad gaat alle kanten op...
Weinig verandering met de Wii U versie
80
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x