Lenovo Legion Slim 7i | REVIEW

Stijlvolle en dunne krachtpatser!

Lenovo is geen onbekende op het gebied van gaming en brengt al geruime tijd laptops uit die uitermate geschikt zijn voor die-hard gamers. Daarnaast zoeken zij de balans tussen zowel pure kracht als draagbaarheid, in de vorm van de Legion Slim lijn. Hiermee probeert het bedrijf ook een betaalbaar product neer te zetten, een aspect wat verrassend genoeg onderbelicht blijft in de gamingmarkt. Vooralsnog is de Legion Slim 7i een dure aankoop, maar wel eentje die gerechtvaardigd wordt door zijn beestachtige specificaties en er daarnaast ook nog een stijlvol uitziet.

Er zijn twee versies van de Lenovo Legion Slim, namelijk de 7 en de 7i. Het verschil tussen deze modellen is de CPU waarmee ze zijn uitgerust, namelijk AMD of Intel. De Lenovo Legion Slim 7i is het model wat wij opgestuurd kregen, en dit is dan ook het Intel-model, welke behoorlijk krachtig te noemen is. In de onderstaande review gaan we dan ook even wat dieper in op de hardware die deze slanke krachtpatser kent!

Ter introductie

Maar voordat ik met cijfers ga smijten wil ik eerst nog even wat feitjes over de laptop opsommen. De Lenovo Slim 7i die wij onder handen nemen is een stijlvolle 16-inch laptop met een Intel i9-processor uit de 13e generatie, een Geforce RTX 4070 grafische chip, kent 32GB aan RAM-geheugen en een super snelle 1TB SSD. Het IPS scherm heeft daarnaast een bijzondere resolutie van 2560 x 1600 pixels (QHD+) met een vernieuwingsfrequentie tot 240 Hz en een responstijd van 3 ms.

Kijken we naar de RTX 4070 is dit op dit moment een van de betere en snelste videokaarten die er te verkrijgen zijn op de mobiele markt. Uiteraard kan het krachtiger met een mobiele RTX 4080 of zelfs 4090, maar dat ga je ook zeker merken aan de prijs. Door de prestaties van de RTX 4070 kun je alle moderne games dan ook op hoge settings spelen in zowel FHD als QHD. Toch brand altijd de vraag of deze laptop zijn geld waard is? €2.200 is natuurlijk behoorlijk wat geld, maar wees gerust want het antwoord vind je verderop in deze review.

What’s inside?

Kijken we binnenin de laptop dan zijn er hele mooie keuzes gemaakt, als het gaat om de hardware selectie. Ten eerste is daar de processor: Een Intel Core i9-13900H. Dit is een processor met maar liefst 14 cores en 20 threads. Deze loopt op een kloksnelheid van 4,1GHz en het kent een turbo van maar liefst 5,4GHz, wat indrukwekkend snel is.

Als je een beetje verder kijkt dan zie je aan de onderkant een klep. Hier vind je toegang tot de SSD (en de mogelijkheid om uit te breiden), de WLAN-module en het interne RAM geheugen. De Legion Slim 7i die wij mochten testen is voorzien van 32GB DDR5 geheugen welke draait op 5600MHz. Ook is er een snelle Samsung M.2 SSD aanwezig van 1TB en heb je de mogelijkheid om er eventueel nog een M.2 SSD bij te zetten. Windows is dan ook binnen luttele seconden opgestart en je games laden sneller dan ooit tevoren.

Als je kijkt naar het uiterlijk van de Lenovo laptop dan kan je stellen dat deze een zakelijke uitstraling heeft met een aantal bijzondere kenmerken. De laptop kent dan ook een metalen afwerking en hierdoor voelt deze erg robuust en chique aan. Op de openslaande klep vind je het Legion logo en de ventilatoren zijn rondom de laptop netjes weggewerkt. Daarnaast is de laptop verrassend dun te noemen, waardoor je niet echt zou denken dat we hier te maken hebben met een beest van een gaming laptop.

Eenmaal als we de deksel opslaan zien we het keyboard, welke RGB-verlichting kent, dit zorgt ervoor dat alle toetsen goed zichtbaar zijn in het donker. Boven het toetsenbord vinden we de speakers met in het midden de power-knop.

De techniek

De grootste en prettigste feature van deze laptop is het scherm. Dit is een mat, 16-inch groot IPS paneel. Dit zorgt voor een prima kijkhoek en fantastische kleurweergave die van je scherm spatten. De resolutie is wel bijzonder te noemen, namelijk 2560 x 1600 maar hierdoor ziet alles er knisperend en helder uit. De vernieuwingsfrequentie van het scherm is maximaal 240 Hz wat zorgt voor vloeiende beelden tijdens gamesessies en de responsetijd van 3ms is ook bizar te noemen. Het scherm is in ieder geval goed geschikt voor diegenen die graag een competitieve game spelen. Tevens worden zowel Nvidia G-SYNC als AMD FreeSync ondersteund.

De Legion Slim 7i kent daarnaast twee USB Type-C-poorten, twee USB Type-A-poorten, een audio-aansluiting, een SD-kaartlezer en een HDMI 2.1-poort. Het enige grote gemis wat ik kon vinden was het uitbreken van een ethernet-poort. Het is dus niet mogelijk om de laptop met een UTP-kabel te verbinden.

Het RGB toetsenbord heeft trouwens een goed klikgevoel, kent anti-ghosting en heeft daarnaast een numlock-pad. Ook is het mogelijk om elke toets afzonderlijk te voorzien van een kleurtje. De touchpad is groot en naar mijn mening standaard iets te gevoelig, maar het doet zijn ding en qua gaming zal je toch sneller gebruik maken van een losse muis. De twee Harman-luidsprekers met Nahimic-audio leveren voor een laptop heerlijk geluid en kent een goede bass. Als laatste is daar de webcam boven het scherm, welke heel subtiel is weggewerkt. Deze kent een resolutie van 1080p en levert een degelijke beeldkwaliteit op.

Een van de belangrijkste kenmerken van Legion Slim 7i is hoe licht en dun de laptop is, helemaal als je kijkt naar de specificaties die het apparaat onder zijn motorkap heeft. De laptop weegt ongeveer 2 kilogram, wat behoorlijk licht te noemen is voor een gaming laptop, en het is dan ook makkelijk om de de machine met één hand vast te houden als deze is dicht geklapt.

Benchmark uitleg

Een gamelaptop draait natuurlijk om gamen (joh!) en hiervoor hebben wij een aantal testjes gedaan met diverse nieuwe en populaire games. Er wordt gekeken naar prestaties in de hoogste settings op zowel full HD- (1920 x 1080), QHD- (2560 x 1440) als 4K (3840 x2160)-resoluties (welke getest zijn met een externe UHD-monitor).

Alle games die we gespeeld hebben maken tevens gebruik van DLSS Quality. Het gaat hierbij om de gemiddelde aantal beeldjes per per seconde – ofwel frames per second (fps) – die gehaald wordt. Hoe hoger, hoe beter uiteraard. De beste beleving die je met een game kan hebben ligt boven de 60 fps, aangezien het menselijk oog hierboven het verschil niet meer zo snel kan waarnemen, waardoor gameplay er vloeiend en natuurlijk uitziet.

De mobiele RTX 4070-chip is een videokaart die zich (net als zijn grote desktop broer) voornamelijk richt op full HD en QHD resoluties. In de onderstaande test zal je dat ook terug merken in de prestaties.

Assassin’s Creed: Mirage

De nieuwe Assassin’s Creed grijpt terug naar zijn wortels, en het is dan ook een degelijke game geworden. De gameplay keert terug naar de klassieke delen uit de franchise, terwijl het verhaal verteld wordt van een personage die we al eerder tegenkwamen in Valhalla.

In full HD speelt Mirage als een zonnetje, want met een stabiel gemiddelde van 97 fps mogen we zeker niet klagen. Met een QHD resolutie mag er nog steeds niet geklaagd worden, want de game blijft hagen rond de 74 fps. De mobiele RTX 4070-chip begint het wel wat moeilijker te krijgen op de 4K-resolutie. Vooralsnog is 41 fps een mooi getal, maar de beoogde snelheid hoort boven de 60 fps te liggen.

Lies of P

Lies of P is een soulslike-game welke de bekende gameplay mengt met de verhalen van Pinoccio, maar dan in een duister jasje. Je kunt zien dat men hevig is geinspireerd door Bloodborne. De game is voor liefhebbers van het genre dan ook zeker een aanrader.

Lies of P is niet echt een veeleisende game, maar toch weet het imposante beelden te toveren op je scherm. In full HD krijgen we dan ook een heerlijke 147 fps te zien in onze prestatiecounter. In QHD zien we de performance toch aardig dalen, maar 98 fps is toch een behoorlijk aantal. Op 4K wordt het allemaal weer wat anders, want de frames per seconden zijn bijna gehalveerd en de game draait dan op een gemiddelde van 49 fps.

Modern Warfare III

Modern Warfare III is op dit moment misschien niet de beste game uit de franchise, en wordt ook gezien als een soort full-priced DLC. Alsnog weet de game een fatsoenlijke multiplayer af te leveren die behoorlijk wat plezier weet te bieden. Een competitieve game als dit moet dan ook de juiste prestaties kennen, want je wilt je K/D ratio natuurlijk goed op peil houden.

In full HD raast de game dan ook aardig over het scherm, met een gemiddelde 113 fps. In QHD is het nog steeds goed te doen, want met 77 fps kun je alsnog de nodige kills maken. Op 4K raden wij de game niet aan, met een framerate van 47 fps is het allemaal net iets te traag om werkelijk voordeel uit de resolutie te halen.

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 was een fiasco toen het verscheen maar, zoals het ontwikkelaar CD Projekt Red betaamt, wist de game dankzij diverse updates en patches toch een succes te worden. Cyberpunk 2077 is dan ook een van de mooiste games die je kan spelen, en helemaal met de toevoeging van Ray Tracing is het helemaal een feest geworden.

Ray Tracing maakt wel een flinke impact op de gameplay, en helemaal op hogere resoluties. Gelukkig heb je met de RTX 4070 de beschikking over diverse complexe tecnische opties zoals “frame generation” en “Ray Reconstruction” die ervoor zorgen dat de game alsnog optimaal blijft draaien op een hogere framerate.

In full HD kregen wij dan ook gemiddeld 92 fps op de teller, terwijl het met de QHD-resolutie inzakte naar gemiddeld 63 fps. 4K is niet aan te raden, omdat de game daar gemiddeld op 26 fps blijft hangen, want voor de spelervaring gewoon een “no go” is.

Batterijduur en andere zaken

Gamelaptops worden steeds beter en sneller. De technologie staat dan ook zeker niet stil maar wat nog steeds niet optimaal is, is de duur van de batterij. Zo ook bij de Lenovo Legion Slim 7i

Met normaal gebruik, dus surfen en andere minder intensieve taken, gaat deze Legion Slim een kleine 4,5 uur mee. Ik raad aan om niet te gamen als je de laptop niet op het stroomnet hebt staan, want de batterijduur wordt dan drastisch minder en daarnaast gaan zowel de processor als de GPU in een soort eco stand waardoor de prestaties inkakken. In zekere zin maakt het dan ook niet uit welke gamelaptop je koopt, want het is algemeen bekend dat deze machines gebruikt moeten worden met de stekker in het stopcontact als je een game wilt spelen.

Een ander hekelpunt is het lawaai wat een gemiddelde gaming laptop kan maken. Toch moet ik bekennen dat ik verrast was met deze laptop, want hij is erg stil in gebruik. Als je eenmaal een veeleisende game speelt hoor je de ventilatoren aanslaan, maar echt storend wordt het niet en dat is een knappe prestatie van Lenovo. Menig gaming laptop veranderd ineens in een straaljager als je een game opstart, waardoor je al snel geneigd bent om een headset op te zetten, wat bij de Legion dus niet het geval is.

Conclusie

De Lenovo Legion Slim 7i is een strakke en imposante krachtpatser welke robuust aanvoelt. De kracht die het apparaat onder zijn motorkap heeft weten te stoppen is indrukwekkend en de prestaties liegen er niet om.

Ga je dit alles vergelijken met andere laptops in hetzelfde segment dan is de Legion Slim 7i zeker het aanschaffen waard. Oké, € 2.200 is flink wat geld maar je krijgt er genoeg prestaties voor terug en daarnaast ziet het apparaat er ook nog eens ontzettend strak uit. Voor deze prijs krijg je een van de krachtigste processoren, een supersnelle SSD en een beest van een videokaart. Ofwel “Best bang, for your buck!” in dit segment!

Lenovo Legion Slim 7i | REVIEW
HOT!
Goede balans van prijs en kwaliteit
Strak uiterlijk en hoogwaardige afwerking
Blijft lekker stil
NOT!
Geen ethernet poort?
Batterijduur blijft een hekelpunt
90
SCORE

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x