Stan Lee, oprichter van Marvel Comics, is op maandagochtend (plaatselijke tijd) op 95-jarige leeftijd overleden. Stan Lee kampte te laatste tijd al met een verslechterde gezondheid.

Lee zou per ambulance van zijn huis naar het ziekenhuis zijn gebracht, en daar zijn overleden.

Stan Lee werd in 1922 geboren als Stanley Martin Lieber. Hij begon zijn carrière als stripboekschrijver in 1939 als assistent bij Timely Comics uit New York. Timely Comics zou later uitgroeien tot Marvel Comics.

De naam Stan Lee werd bedacht en gebruikt omdat Stanley niet zijn eigen naam wilde gebruiken toen hij in 1941 zijn eerste verhaal schreef voor Timely Comics. Het ging hier om het derde deel in de Captain America-serie getiteld: Captain America Foils the Traitor’s Revenge.

Stan Lee was samen met onder andere Jack Kirby en Steve Ditko de bedenker van de vele superhelden die wij vandaag de dag kennen zoals: Fantastic Four, Iron Man, X-Men, Spider-Man, The Avengers. Stan Lee werkte veel samen als schrijver met kunstenaar Steve Ditko, die in juli van dit jaar op negentigjarige leeftijd overleed.

Sinds de jaren tachtig was de functie van Stan Lee binnen Marvel vooral ceremonieel, als werkte hij op dat moment wel aan het opzetten van Marvel-verhalen als films en series. Sinds 2008 werkt Marvel aan een Cinematic Universe wat begon met de film Iron Man. En in elke productie van Marvel had Stan Lee een kleine, vaak zeer grappige, cameo. Ook zijn er vele games gemaakt rondom de helden van Marvel. Afgelopen september kwam de game Spider-Man nog uit voor de PlayStation 4.

Stan Lee was zeer geliefd door zijn fans en zal ook zeer gemist gaan worden.

Rust in Vrede Stan Lee! Excelsior!

één antwoord