De Playstation 4 Pro krijgt binnenkort de optie om oudere PS4-games soepeler te laten lopen zonder dat ontwikkelaars daarvoor een speciale update uit hoeven te brengen.

Dat blijkt uit een testversie van aankomende firmware voor de Playstation 4 die Sony vrijdag heeft vrijgegeven. Testers ontdekten daarin een nieuwe functie genaamd ‘BOOST Mode’.

BOOST-mode is alleen beschikbaar voor de Playstation 4 Pro en ontgrendelt de volledige processorkracht van het apparaat bij spellen die zijn uitgebracht voordat de PS4 Pro op de markt verscheen.

Voorheen schakelde Sony bij die games een deel van de rekenkracht van de PS4 Pro uit, om ervoor te zorgen dat de spellen niet anders zouden lopen dan op de gewone Playstation 4. Ontwikkelaars konden er vervolgens zelf voor kiezen om hun oudere titels van een update te voorzien die op de PS4 Pro grafische verbeteringen biedt.

Van die strategie stapt Sony af met de volgende firmware, versie 4.5. In de uitleg van BOOST-mode staat vermeld dat de functie ‘verbeterde gameplay’ tot gevolg heeft, onder meer dankzij een hoger aantal frames dat per seconde kan worden weergegeven, de zogeheten ‘framerate’.

Een woordvoerder van Sony liet weten dat ook laadtijden korter uit kunnen vallen bij de oudere spellen. Wel waarschuwt het bedrijf dat BOOST-mode mogelijk “onverwachte” resultaten geeft. Het bedrijf kan niet garanderen dat alle games met de BOOST-mode ingeschakeld correct blijven werken.

Sony adviseert gebruikers die problemen ondervinden om de modus weer uit te schakelen. Wanneer de firmware die BOOST-mode voor alle Playstation 4-gebruikers verschijnt, is nog niet bekend.

Hieronder zie je een aantal filmpjes welke je een indruk geven wat deze BOOST-mode inhoudt: