PC-games die de tand des tijds weerstaan hebben | RETRO

Niet lang geleden schreef Valérie nog over haar favoriete DOS-games. Deze games brachten destijds urenlang vermaak voor menig kind, maar als je die games nu nog zou spelen zouden de controls tenenkrommend slecht zijn en de graphics nogal wat te wensen overlaten. Logisch; de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren is gigantisch. De oude games roepen veel nostalgische gevoelens op en daarom is het fijn om ze na al die tijd nog eens te spelen. Maar welke games hebben de tand des tijds nu echt goed doorstaan? Welke games verdienen het om nu nog gespeeld te worden? Valérie maakt wederom een top 5.

  1. Diablo 2

Diablo II

Hoewel we met Diablo 3 ook al flink  verwend worden, was Diablo 2 destijds een fenomeen dat menig gamer uren zoet hield. Zeker omdat we zo. Ontzettend. Lang. Hebben moeten wachten op het vervolg op Diablo 2 bleef het spel, ondanks zijn leeftijd, nog heel lang populair.

De action-RPG heeft een bekende formule; monstertjes verslaan, lekker veel loot en grim artwork maken het spel tot een succesformule. Mocht je het sfeertje vinden ontbreken in Diablo 3, dan is het geen straf om je oude disc van zijn voorganger nog eens in je pc te knallen.

  1. Myst/Riven

Riven

Ok, toen ik dit speelde snapte ik geen kut van dit spel. Die puzzels… veel te fucking moeilijk voor een kind joh! Ik speelde het destijds omdat het gewoon leuk was om dat eerste eiland van Myst te verkennen. De plaatjes waren pretty en als je ergens op klikte veranderde er iets. Kortom: alle ingrediënten om een kind van 7 uren te vermaken hoor!

Maar als je het spel nu speelt blijkt er weinig veranderd! Spel is nog steeds fucking moeilijk! Ok, mijn hersenen zijn iets verder ontwikkeld en ik mag zeggen dat ik met succes een opleiding heb afgerond… maar die puzzels joh! De uitdaging is goed aanwezig, en dat is echt een reden om dit spel nu nog eens te spelen. Kan ik je garanderen dat je er doorheen komt zonder walkthrough? Nope. Maar we kunnen allicht hopen toch?

  1. Tomb Raider 2

Tomb Raider II

Ok, ik heb er al een heel artikel over geschreven, maar voor mij is dit spel nog steeds geweldig. Ik speel dit spel met even veel plezier als de reboot. Misschien nog wel met iets meer plezier omdat Tomb Raider 2 veel fijne nostalgische gevoelens opwekt.

Als je dit spel nu speelt merk je dat de controls hopeloos gedateerd zijn… maar gek genoeg weten mijn vingers nog precies de goede positie op het toetsenbord te vinden en is de timing die het spel kenmerkend maakt nog honderd procent terug te vinden in mijn gameplaystijl. Wat mij betreft een echte retro-aanrader.

  1. Age of Empires 2

Age of Empires II

Wooolololo! Wie kent hem niet, de zingende priester? En wie scheurde niet stiekem met een dikke auto door die woestenij van het spel om zo vijandelijke troepen binnen no-time te verslaan? Tsja, helemaal eerlijk was het niet, maar leuk was het wel! Maar door al dat gecheat waardeerde ik dat hele spel destijds niet… en die waardering verdient het wel degelijk!

De campagne van het spel vertelt je nog aardig wat over de geschiedenis, en de tactics die je kunt gebruiken in de game zijn tot op de dag van vandaag nog relevant. De gameplay maakt het ook nu nog tot een heerlijk spel. Sterker nog, op Steam kun je een HD-versie van het spel kopen, waarbij de graphics zijn geüpdatet en de AI wat verbeterd is. Nostalgie in een Steam-jasje. Vind het persoonlijk wel wat aan de dure kant, maarja. Je moet er iets voor over hebben.

  1. Heroes of Might and Magic 3

Heroes of Might and Magic III

Ik heb dit spel uren gespeeld. Dagen. En toen was ik al in mijn puberteit guys, I’m telling you. Dit spel kwam uit in 1999, maar het was 2003 voordat ik het begon te spelen. Maar ik ben nooit gestopt. Ik speel het nu nog. Die scenario’s kan ik ein-de-loos aanzetten. Hoe groter de map, hoe beter.

Ok, het spel is grafisch wat gedateerd, en het is niet altijd even leuk om je beurt af te wachten als de tegenpartijen aan de beurt zijn. Maar het spel verveelt me gewoon niet; het blijft leuk! En wat ook leuk is: je kunt het nu ook in een HD-versie kopen voor op je pc, tablet of telefoon. Much wow!

Welk oud(er) spel speel jij nog steeds? Let us know!

Vond je dit artikel nuttig?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne Schut
6 jaren geleden

Heroes 3 <3

0
0
NL / EN
1
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x