AOC CU34G2X monitor | REVIEW

De AOC CU34G2X is een belachelijk grote en aantrekkelijke ultrawide QHD gamingmonitor. Dat komt vanwege zijn redelijke prijs (rond de 500 euro) en de vele mogelijkheden die het scherm biedt. Voornamelijk de refreshrate van 144hz is een welkome toevoeging. De concurrentie van de AOC CU34G2X is zeer beperkt, dus laten we kijken of het de volgende standaard kan worden voor 34-inch 144Hz QHD-monitors.

De AOC CU34G2X volgt nauwgezet de lijn die AOC heeft neergezet met hun G2-design, hierdoor past deze kolossale monitor perfect bij zijn zijn kleinere maar zeer uitstekende broers en zussen zoals de AOC AG322QC4 monitor. De monitor heeft een mooie en schone matzwarte afwerking met subtiele rode accenten. Het scherm is aan drie kanten zonder rand, maar je ziet nog steeds de bescheiden paneelranden wanneer de monitor is ingeschakeld.

De verhoudingen van de AOC CU34G2X zijn aanzienlijk slanker dan die van andere ultrawide monitors, en dat zorgt ervoor dat het paneel indrukwekkend over komt. Vooramelijk de voet is zwaar en groot te noemen en daardoor neemt het apparaat iets meer dan negen centimeter diepte op je bureau in. In zekere zin valt dit nog mee voor een 34 inch monitor, want sommige soortgelijke schermen van een vergelijkbaar formaat nemen vaak meer dan vier centimeter meer ruimte in beslag. Het enige kenmerk waardoor de monitor er misschien dikker uitziet dan deze werkelijk is, is dankzij de curve van het scherm welke ook zeer indrukwekkend te noemen is. Gelukkig is de monitor ook aan de muur te hangen, en heb je dus niet perse de bijgeleverde voet nodig.

De G2-lijn van AOC is speciaal gemaakt met het idee om een goedkoper alternatief neer te zetten voor gamers. Ondanks dit idee doet dit geen afbreuk aan de bouwkwaliteit van de CU34G2X. De plastic panelen op het apparaat voelen duurzaam en dik genoeg aan om enkele klappen te weerstaan, terwijl het aanpassingsmechanisme van de voet soepel en zeer stevig te noemen is. 

De AOC CU34G2X heeft een flexibele standaard die kantel-, zwenk- en hoogteaanpassingen biedt. De boemerang-vormige basis biedt een uitstekende stabiliteit terwijl het er ook nog eens goed uitziet.

Connectiviteit is ook zeker iets wat niet ontbreekt aan de AOC CU34G2X. De monitor is namelijk goed uitgerust met tal van opties die het een levensvatbaar alles-in-één-scherm maken. Het paneel aan de achterzijde bevat twee DisplayPort 1.4 en HDMI 2.0 poorten en kent ook nog eens vijf USB 3.0-poorten om een shitload aan randapparatuur aan te kunnen sluiten. 

De AOC CU34G2X heeft helaas geen luidsprekers, al hadden deze wellicht wel in het apparaat gepast. Maar gezien de prijs mogen we hierover niet klagen, omdat de monitor zonder dit gegeven al een uitstekende waarde biedt. Daarnaast maken de meeste gamers toch al gebruik van een headset, waardoor dit zeker geen problemen op moet leveren.

De AOC CU34G2X heeft een 34-inch gebogen VA-paneel met een resolutie van 3440 x 1440, een verversingssnelheid van 144Hz en een responstijd van 1 ms. De achtergrondverlichting is beperkt tot 300 cd / m2, terwijl de contrastverhouding maar liefst 3000: 1 is vanwege de kenmerken van VA-technologie. Het display heeft een curve van 1500r, waardoor het iets strakker is dan de gebruikelijke ultrawide gamingmonitoren die er op de markt te vinden zijn. Door de grootte van het scherm wordt je ondergedompeld in je gamingervaring, aangezien de monitor werkelijk helemaal om je heen zit. Dit is heerlijk (en soms iets te intens) in games als Rainbow Six Siege of Modern Warfare. De monitor is ook erg geschikt voor sim-games zoals Planet Coaster en Two Point Hospital, omdat je heel veel overzicht hebt dankzij deze monitor.

Het fantastische aan QHD-monitoren van dit formaat is dat het de pixeldichtheid niet vermindert, waardoor de extra scherpte van de QHD-resolutie behouden blijft. Dit zie je terug in de graphics van diverse games, maar ook door de kleinere letters in bijvoorbeeld Windows die er daardoor scherper uitzien en dus ook goed en duidelijk te lezen zijn. Een ander aspect waar de monitor zijn goede kant laat zien, is in grafische bewerking. De monitor is heerlijk groot, en daardoor heb je altijd voldoende overzicht in programma’s als Adobe Premiere, Photoshop en meer. De kleuren van de monitor zijn ontzettend goed te noemen en daardoor hoeft de AOC CU34G2X standaard niet te worden gekalibreerd. Daarnaast kent de monitor ook een uitstekend contrast (2600: 1). Dit houdt in dat de monitor geweldige zwartniveaus weet te behalen, waardoor kleurrijke beelden werkelijk van het scherm spatten. Zo zijn games met donkere of nachtelijke scènes, zoals Modern Warfare, dan ook een traktatie voor het oog om te spelen.

Pixelresponsiviteit is ook erg goed te noemen op de AOC CU34G2X, vooral als je de overdrive-functies in het On Screen Display (OSD) gebruikt. Sommige overgangen van lichte naar donkere scenes die te contrastrijk of te snel zijn, zullen wat ghosting opleveren, maar dit is verwaarloosbaar omdat deze bijna niet op te merken zijn.

De AOC CU34G2X is een FreeSync-gamingmonitor, wat goed nieuws is voor bezitters van een AMD grafische kaart. Helaas wordt de tegenhanger van Nvidia, genaamd G-Sync, niet ondersteund wat eigenlijk best jammer is. Ook zijn er enkele stuurprogramma-updates nodig om de monitor probleemloos te laten werken met Nvidia GPU’s. De input-lag van de monitor ligt op iets meer dan 5 ms, wat inhoudt dat de monitor ontzettend geschikt is voor competitief gamen.

Conclusie

De AOC CU34G2X is een fantastische gamingmonitor en kent een een goede prijs / kwaliteit verhouding. Het beelscherm biedt een fantastische beeldkwaliteit en kent een aanzienlijk groot scherm welke is bedoeld om je visuele zintuigen te kietelen. Het ontwerp is tof, is ontzettend functioneel en de bouwkwaliteit is best hoog te noemen voor de prijsklasse waarin de monitor zich verkeerd.

Toch zijn er een paar kleine eigenaardigheden aan de monitor, zoals de onwennige OSD-knoppen die de monitor kent en het gebrek aan ondersteuning van Nvidia’s G-Sync. Desondanks is de AOC CU34G2X een geweldige monitor voor een uitermate mooie prijs (zo rond de 500 euro), welke je zeker  niet teleur zal stellen!

AOC CU34G2X monitor | REVIEW
HOT!
Overweldigend groot scherm
Heerlijke prestaties
Kleuren spatten van het scherm af
NOT!
Gsync wordt niet ondersteund
OSD knoppen zijn nogal onwennig
90
SCORE
Ook interessant
Pikmin 3 Deluxe | REVIEW
NL / EN